Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A vízben végzett mozgás minden szempontból egészséges. Átmozgatja a tested, nem terheli a szíved, viszont erősíti állóképességed és fogyaszt!

 

Mi az aqua-fitness?

 

Gyakorlatilag ugyanazokat a mozgásformákat kell végezned, mint egy hagyományos fittness edzés során – meghatározott sorozat számú lábemelések, súlyzózás – annyi különbséggel, hogy itt nem egy szőnyegen fekve teszed mindezt, hanem egy vízzel töltött medencében.

 

Miért jobb a vízben, mint a talajon?

 

A víz csodálatos tulajdonsága, hogy nyolcszor sűrűbb, mint a levegő. Ebből a sűrűségből kétféleképpen is profitálhatsz. Egyrészt felhajtó erejének köszönhetően tehermentesíti csontozatod, ízületeidet. Másrészt a sűrűségéből adódó ellenállás nagyobb erő kifejtésére kényszerít, mintha talajon végeznéd ugyanazt a mozgást. Ennek ellenére a vízben végzett mozgás anélkül edzi egész testedet, hogy megerőltetné bármelyik izomcsoportod. A terhelés kiegyenlítve jut minden testtájra, ezáltal hatékonyan, lassabb fáradás mellett égetheted a zsírt vagy erősítheted izmaidat. Ráadásul kifejezetten jó az ízületi problémákra, serkenti a vérkeringést és erősíti a szívműködést.

 

Hogyan zajlik egy edzés?

 

Az edzés során a mozgások szinte minden esetben függőleges testhelyzetben, előrefelé haladva történnek. A hatás fokozásának érdekében sokszor alkalmaznak kiegészítő eszközöket. Kézre és lábra szerelhető, speciális anyagból készült testfelület növelő lapokat. Anyaguk azért fontos, hogy ne szívják meg magukat vízzel, hiszen azzal nem segítenek a nagyobb erőkifejtésben, csak lassítják a mozgást.

A kiegészítőkön kívül jellemző még a kis súlyú súlyzó használata is, valamint egy speciális öv, mely a lebegést biztosítja. Segít fennmaradni a víz felszínén, hiszen nem az a cél, hogy energiánkat ennek biztosítására pazaroljuk. Felépítése pedig elősegíti a gerinc helyes tartását és terhelését.

 

Az eszközökből jellemzően több méret is rendelkezésedre áll, tehát nem kell attól félned, hogy esetleg nem találsz megfelelőt.

 

És ami a legjobb az egészben, hogy nem követeli meg az úszástudást. Így teret enged azoknak is, akik eddig nem tudták élvezni a víz adta lehetőségeket csak azért, mert nem tudnak úszni.

 

Mire jó az aqua-fitness?

 

Az órák célját és menetét leginkább az határozza meg, hogy milyen a részvevők összetétele és kondíciója. Mivel a csoportok kis létszámúak (maximum tíz fő) lehetőséged van személyre szabott edzéstervet is követni, hiszen az oktatónak van ideje mindenkivel külön-külön foglalkozni.
Általában erősítésre, alakformálásra, fogyásra, rehabilitálásra alkalmazzák.


Kiknek ajánlott az aqua-fitness?

 

  • Mindenkinek, aki részt szeretne venni egy egész testet megmozgató tornán.
  • Időseknek, mert a víz fizikai tulajdonságai miatt könnyebbé válik egyes gyakorlatok végrehajtása, illetve nem érzékelhető az esetleges mozgás bizonytalanság.
  • Szervi problémákkal küszködőkkel, azoknak, akik gerincfájdalmaktól és derékfájástól szenvednek.
  • Túlsúlyosoknak, ugyanis a szárazföldi tornával szemben az aqua-fitness nem terheli meg a szívet, illetve a víz jó hővezető képessége miatt nem érződik és látszik az izzadás.
  • Reumatikus betegségekben szenvedőknek.
  • Műtétek, törések után gyorsítja a rehabilitációt.
  • Gyerekeknek koordinációs problémák javítására.
  • Terhes nőknek szintén kifejezetten javasolt mozgásforma.
femina.hu

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu