Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


 network.hu

      Brokkoli: egyen virágot rák ellen!
A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert.


 
Ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői között. Jelenlegi formájában - úgy tartják - a Földközi-tenger vidékéről származik. Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették. Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de Európában lényegében csak a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé, és csak a II. Világháború óta közismert és közkedvelt zöldségfélévé. Leginkább Franciaországban és Olaszországban kedvelt, utóbbiban igen nagy mennyiségben termesztik.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre máltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Fogyasztásának fő szezonja az őszi és téli hónapokban van. Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele. Nyáron a mélyhűtve kapható áruból készíthetjük el brokkolis ételeinket.

ELKÉSZÍTÉS

Fogyasztása sok szempontból megegyezik a karfioléval vagy a kelbimbóval, a szár esetében pedig a spárgával. A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll 1-2 napig, sokat veszít jó minőségéből. Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni, 3-4 perces előfőzést (blansírozás) követően fagyasszuk le.

Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.

RECEPTEK
 brokkolikrém: pirítós kenyérre vagy töltelékbe. A krémet a brokkoli zsenge szárából készítjük. Sós-citromos vízben puhára főzzük, majd levét leöntjük. Kevés pirított vajban megforgatjuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk néhány főtt tojás sárgáját, némi vajat és a fűszereket; szerecsendiót, törött fehérborsot. Kevés zúzott fokhagymával és petrezselyemmel is ízesíthetjük.
Úgy tűnik, nyers hajtásaiban még több rákellenes anyag található, ezért újabban nyersen, salátának, salátaösszetevőnek is fogyasztják.

 Brokkolis-gombás penne olaszosan:network.hu
   Hozzávalók:

  5 személyre:
         30 dkg (penne) tészta
         1 fej lilahagyma
         3 ek olívaolaj
         30 dkg gomba
         20 dkg brokkoli rózsa
         5 db közepes paradicsom
         20 dkg eidami sajt reszelve
         Kevés margarin az edény kenéséhez
          Fűszerek: oregano, bazsalikom, tárkony
          1 tasak milánói szósz alap
             (boltban kapható zacskós is jó)
          1 doboz sűrített paradicsom

Elkészítése:

 A tésztát kifőzzük, egy evőkanál margarinnal elkeverjük, és félre tesszük. A megtisztított és felszeletelt gombát, és az apró rózsákra szedett brokkolit zöldségpárolóban, vagy mikrohullámú sütőben megpároljuk. Közben a lilahagymát felaprítjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsom konzervet, az elkészített milánói szószt és összeforraljuk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, ha a húsa megpuhult lehúzzuk a héját, majd nyolc részre vágjuk mindegyiket.
Egy tűzálló tálat megkenünk margarinnal vagy vajjal. Az alját kirakjuk egy réteg tésztával, utána következik a gomba, ismét tészta, majd a brokkolit a paradicsommal a tetejére halmozzuk, amit a maradék tésztával elfedünk. A rétegek közé fűszereket szórunk vegyesen, és meglocsoljuk a szósszal.
Előmelegített sütőben lefedve kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk a sajt felével, és fedő nélkül még 5 percig sütjük.


reform rántott brokkoli
Hozzávalók:

  tojás
                teljes kiőrlésű tönkölyliszt
                brokkoli
                (mennyiség ízlés szerint)
Elkészítése:

 Egy természetgyógyász ajánlotta ezt az elkészítési módszert, mely húsokhoz, egyéb zöldségek kirántásához egyaránt tökéletes.
A hagyományos rántott ételekhez használatos liszt és morzsa helyett is tönkölylisztet használok: a megmosott brokkolit megforgatom benne, majd miután a tojásban is alaposan átforgattam, mégegyszer megforgatom a tönkölylisztben. Olívaolajban szép aranybarnára sütöm, és tálalható is. Köretnek barna rizst, kölest ajánlok.reform rántott brokkoli


Rakott brokkoli(DIÉTÁS)
Hozzávalók:

 1 egész csirkemell filézve
        1 csomag brokkoli (450gr)
        3 db közepes burgonya
        só, bors, szerecsendió, fél dl.tejszín, pici olaj 
 

 Kiolajozunk egy közepes tepsit v. jénai tálat. Sorba lerakjuk a vékonyra vágott nyers burgonyákat, megsózzuk és egy kis szerecsendióval ízesítjük. Tetejére tesszük a vékony csirkemelleket v. pulykát. Sózzuk, kicsit borsozzuk.
Ennek a tetejére kerül a brokkoli. A brokkolit meglocsoljuk a fél dl. tejszínnel. Alufóliázzuk és forró sütőbe tesszük. 20 perc után, levesszük az alufóliát, készre süssük. így is nagyon finom, de a végén még megszórhatjuk egy kis joghurtba reszelt, szintén sovány sajttal. Jó étvágyat hozzá.

Címkék: tÁplÁlkozÁs

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu