Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

network.hu

foltberakás


A foltberakásnál az alap valamilyen hungarocellből készült tárgy (tojás, gömb, harang, doboz, stb.), amelyet textildarabkákkal borítunk be.
Jelen leírás valamikor régen egy húsvét előtt írtam, de értelem szerűen karácsonyi díszek és egyéb foltberakott tárgyak készítéséhez is megfelel. Bár a szöveg húsvéti tojásokról szól, illusztrációnak karácsonyi díszek képeit is felhasználtam.
 
Kellékek

Ha foltvarróként húsvétra stílusosan foltberakással szeretnénk tojásokat díszíteni, akkor négy alapvető kellékre van szükségünk.

1.      Hungarocell tojás: különböző méretben és minőségben kapható. Igyekezzünk jó minőségű, kis pórusú, sima felületű tojásokat venni. (Ezt nehéz írásban szemléltetni, a tojás felületén látható köröcskék, egyenetlenségek mérete változó, a nagyobb szemcsések a vágásnál jobban töredeznek). Megkönnyíti a munkát, ha sikerül olyan tojást szerezni, amelynek legalább az alján és a tetején a negyedek, vagy hatodok be vannak jelölve.

2.      Textil: kisebb anyagmaradékok is megfelelnek, ha nem merevek, nem csúszósak és csak kevésé foszlanak. Vékony vászon, karton, jersey a legjobb.

3.      Kés: vékony pengéjű, éles kés szükséges a munkához. Legmegfelelőbb a letörhető végű tapétavágó kés (schnitzer). A legjobban a kb. 9 mm széles márkás kés vált be. Ne vegyünk noname késeket, bizonyos papírboltokban már 320 Ft-ért kapható jó márka. A legjobbaknak 900-1200 Ft az ára.

4.      Olló: kicsi, éles, enyhén görbe , azaz körömvágó ollóval lehet a legkönnyebben dolgozni, de használhatók a kis kézimunka ollók is.

A felsoroltakon kívül néha jó szolgálatot tesz néhány kicsi, hegyes gombostű. Ha a díszítést akarjuk rögzíteni, akkor használjunk acélgombostűt. Díszítésként szépek a nagyfejű színes gombostűk, vagy kisfejű acélgombostűkkel rögzített gyöngyök.

A foltberakásokat nagyon feldobják a szalagok, farkasfogak, vastagabb pamutfonalak, különböző zsinórok és spárgák. Kezdő foltvarróknak különösen ajánlott, mert eltakarják a csúnya vágásokat, hibákat. A húsvéti tojásokon remekül mutat a jól megválasztott szélességű és színű farkasfog!

A fonalak, zsinórok rögzítéshez szükség lehet olyan ragasztóra, amely nem oldja fel hungarocellt. Nem használható a technocol! Ha nem ismerjük ragasztónk hungarocellre gyakorolt hatását, akkor cseppentsünk a hungarocellre kis ragasztót és várjunk 3-5 percet, majd nézzük meg a hatást. Én a vizes bázisú, ruhából kimosható ragasztókat kedvelem, mert mindig sikerül összekennem a látható felületeket, és ennek a ragasztótípusnak könnyen eltávolítható a foltja. Megkönnyíti a munkát, ha a ragasztó vékony, hosszú csőrű flakonban van (300-400 Ft körül kapható). Ha a ragasztó mennyiségét nem tudom jól szabályozni, akkor kis műanyag lapra nyomom és fogpiszkálóval hordom fel a ragasztandó felületre. Hová kenjük a ragasztót? Erről eltérnek a vélemények. A legtöbben a zsinórokra kenik, én a hézagokba szoktam belenyomni.

A hungarocell díszek még sok mindennel ékesíthetők. Tűzhetünk rá virágot, pompont, kész masnit, terméseket, bigyókat és bogyókat, tekerhetünk rá spárgát, drótot, gyöngyfonatot, stb. De ne feledjük, sokszor a kevesebb a több, a szerényebb díszítések többnyire ízlésesebbek.

Címkék: technika

Kapcsolódó cikkek:

  KARÁCSONYI ADVENTI KOSZORÚ

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu