Kis türelmet...
Marha lábszárból készült, bogrács gulyás.
.
Hozzávalók: 8-10 főre: 2-2 1/2 kg marha lábszár
2 kg krumpli
5 db vöröshagyma
4 db paradicsom
4 db paprika
2 db erős zöld paprika,vagy 2-3 db száraz erős
csöves paprika
20 dkg zsír
15 dkg füstölt szalonna, legjobb a kolozsvári
5 evő kanál piros őrölt paprika
Én párszem borókabogyót is szoktam használni
1 kis kanál köménymag
1-2 db róka vagy kisebb vargánya gomba
1,5 dcl testes száraz vörösbor
kakukkfű,frissen őrölt bors
Elkészítése: A húst jól megmosom leszedem a fölösleges hártyákat, szárazra törlöm,majd először hosszában 4 cm -es csíkokra,majd a csíkokra merőlegesen szinté 4 cm.es kockákra vágom.Kevés frissen őrölt vegyes borssal, kevés őrölt köménnyel, csipetnyi kakukkfűvel , 1-2 szem törött boróka bogyóval és 1 gerezd zúzott fokhagymával be fűszerezem, majd jól összekeverem.Letakarva a főzésig a hűtőbe teszem. Utána a krumplit meghámozom,felkockázom, a répát és gyökeret is szintén meghámozom kicsit vastagabb karikákra vágom. A paprikát megmosom kicsumázom, kockára vágom, a paradicsomot leforrázom, a héját lehúzom, felkockázom,a hagymát és a maradék fokhagymát megtisztítom ,a hagymát felkockázom, a fokhagymát összezúzom. A szalonnát ujjnyi szélesre felcsíkozom. A boróka bogyót összetöröm,a gombát amennyiben használok hozzá, felszeletelem. A tüzet meggyújtom, amikor már jól ég,felteszem a bográcsot, beleteszem a zsírt,egy nagy fakanalat élével beleállítok és a nyelét a bogrács füléhez kötöm, mikor olvadni kezd,átforrósodott beleteszem az egész köménymagot, szalonnát,mikor elkezd pirulni hozzáadom a zúzott fokhagymát,felkockázott hagymát .Mikor a hagyma megsült beleteszem a befűszerezett húst, megkérgesítem, megszórom a paprika felével ,sózom borsozom,hozzá adom a paprikákat,paradicsomot,gombát a többi fűszer felét.Időnként megrázogatom a bográcsot . Amikor a hús háromnegyedig megpuhult, hozzáadom a répát,gyökeret, ezzel is párolom rövid ideig, majd a gombát, utána krumplit. Felöntöm meleg vízzel,mikor forrni kezd,beleteszem a maradék fűszereket.Amikor a zöldségek és a krumpli is puhulni kezd, beleszórom a csipetkét és hozzá adom a vörösbort. Készre főzöm, ha kell még utána fűszerek.
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 13 éve
Látta 131 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!