Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

Napi evangélium

2011. szeptember 25. – Évközi 26. vasárnap, a Szentírás vasárnapja

Abban az időben Jézus ezt mondta a főpapoknak és a nép véneinek: „Erről mi a véleményetek? Egy embernek két fia volt. Odament az egyikhez, és így szólt hozzá: Fiam, menj ki ma, és dolgozz a szőlőben! – A fiú azt válaszolta: Nincs kedvem!, de később megbánta, és mégis kiment. Odament a másikhoz, és annak is szólt. Az így válaszolt: Szívesen, uram!, menni azonban nem ment. Kettőjük közül melyikük teljesítette az apa akaratát?” Azt felelték: „Az első.”
Erre Jézus így szólt hozzájuk: „Bizony mondom nektek: A vámosok és utcanők megelőznek bennetek Isten országában. Mert eljött hozzátok János az igazságosság útján járva, és ti nem hittetek neki, a vámosok és utcanők viszont hittek neki. És ti, akik mindezt láttátok, még utólag sem tértek jobb belátásra, hogy higgyetek neki!”
Mt 21,28-32


Elmélkedés:

Éljetek méltón az evangéliumhoz!
A mai ünnephez, a Szentírás vasárnapjához kapcsolódóan azt a feladatot kapták a hittanórán a nagyobb gyerekek, hogy keressenek érdekes híreket a bibliával kapcsolatban. Találtak például olyat, hogy a tudósok különleges számítástechnikai eszközökkel tanulmányozzák a legrégebbi bibliákat. Olyan cikkre is akadtak, hogy bár a biblia az a könyv, amelyet a legtöbb nyelvre lefordítottak a világon, mégis még kb. 2200 nyelvre nincs lefordítva. Mindenki elcsodálkozott azon, amikor az egyik gyerek egy olyan hírt ismertetett, amely szerint egy ázsiai, nem keresztény országban a polgári hatóságok komoly büntetést szabnak ki azokra a keresztény emberekre, akiknek biblia van a tulajdonában. Több érdekességet is felsoroltak még a diákok, de most csak egyet szeretnék még utolsóként megemlíteni. Egészen friss hír, hogy magyar nyelven jelenik meg a Bécsi Arany Biblia. A gyönyörű képekkel díszített, bőrkötésű, aranyozott csatokkal megerősített és csak néhány száz példányban megjelenő biblia igazi könyvművészeti ritkaság. Az ilyen remekműnek persze magas ára van, félmillió forintba kerül egyetlen könyv. A hírrel kapcsolatban megütötte a fülemet a kijelentés: „e könyvritkaság páratlan élményt nyújt olvasójának”. Mindjárt mondtam is a gyerekeknek, hogy aki ilyen drága bibliát vesz, az nem fog abból naponta olvasni, hanem páncélszekrényben tartja, jól elzárja, nehogy ellopják tőle. Ha valaki olvasni szeretné minden nap a szentírást, ahhoz elég egy ezer forintos egyszerű biblia is.

Emlékszem rá, hogy sok évvel ezelőtt egy idős nénihez hívtak gyóntatni, aki már alig látott. A gyónás után óvatos mozdulatokkal megkereste az ágya melletti kis szekrényen a bibliáját, amelyen meglátszott a rendszeres használat. A néni a kezembe adta a bibliát és azt mondta, hogy számára ez a legértékesebb könyv, mert az unokája minden nap ebből felolvas neki egy részt, amióta alig lát a szemével. Utólag csak megerősíteni tudom állítását. Még a félmilliós bibliánál is értékesebb bármelyik szentírás, amelyet minden nap olvasnak.

Miért szükséges, hogy naponta olvassuk a szentírást? Szent Pál apostol a filippiekhez írt levelében fogalmazza meg a következő buzdítást: „Éljetek méltón Krisztus evangéliumához!” (Fil 1,27). Keresztény életünknek, krisztusi életünknek, az evangélium szerinti életünknek az alapja csak az lehet, hogy naponta olvassuk a bibliát, olvassuk az evangéliumot. E nélkül valójában elképzelhetetlen a keresztény élet. Mennyire csodálatos megtapasztalni, hogy miközben azzal a szándékkal olvassuk a szentírást, hogy Istenre figyeljünk és őt hallgassuk, felfedezhetjük, hogy Isten is meghallgat bennünket és éppen a szentírás üzenete által válaszol kérdéseinkre.

Annak érdekében, hogy a hívek meghallják a szentírás által megszólaló Istent, bátorítok mindenkit, hogy minden vegye kézbe és olvassa az evangéliumot! Senki ne elégedjen meg azzal, hogy a vasárnapi szentmise keretében hall néhány részletet, hanem olvassa odahaza minden nap lehetőleg a liturgia rendjének megfelelő evangéliumi szakaszt. A családokat külön is bíztatom arra, hogy hetente legalább egy alkalommal, de ha időbeosztásuk és lehetőségük megengedi, akkor naponta közösen olvassanak a szentírásból. Isten üzenete, Krisztus evangéliuma legyen a család lelkiségének alapja! A házastársak számára a családi élet nehézségei során támogatást jelent Isten üzenete. A házastársak mindig tartsák szem előtt, hogy az ő felelősségteljes feladatuk, hogy gyermekeiket megismertessék Isten szavával, s ezáltal a szentírást olvasó szülők Isten üzenetének hirdetőivé válnak. Minden édesanyának legyen példaképe Szűz Mária, aki engedelmes lélekkel hallgatta fiát, Jézust!

Imádság:

Uram, Jézus Krisztus! Nap mint nap szomjazok igazságodra, készséges szívvel hallgatlak téged, aki utat mutatsz számomra. Tanulékony lélekkel figyelek rád és kifejezem készségemet, hogy tanításod szerint akarok élni. Alakítsd át életemet a te éltető és üdvösségre vezető igazságoddal!


________________________________

Aktuális:

Ma, a Szentírás vasárnapján indul az evangelium365 mobil alkalmazás. Mostantól a napi evangélium már nem csak e-mailben, hanem mobiltelefon készüléken is elérhető.
Android rendszerű telefonok tulajdonosai az Android Market-ben, iPhone készülékkel rendelkezők pedig az App Store-ban találják meg az evangélium365 alkalmazást.
Nagy öröm számomra és szimbolikus jelentősége is van, hogy az első magyar, katolikus mobil alkalmazás az Evangéliumot nyújtja az embereknek és az Új evangelizációhoz kapcsolódik.
István atya (Horváth István Sándor)

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

,,Minden édesanyának legyen példaképe Szűz Mária"-bizony jó lenne...sok kisgyermek
nem lenne árva...
Köszönöm,hogy olvashattam.Isten gazdag áldását kivánom!
Szeretettel üdv Esbeta

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu