Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Hétfájdalmú Szűz


POZSONY, BUDAPEST. A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét követő napon, szeptember 15-én emlékezünk meg a Fájdalmas Szűzanyáról, Mária fájdalmáról. Simeon megjövendölte Mária szenvedését, hogy szívét hét tőr járja át (Lk 2, 34-35). Szlovákiában munkaszüneti nap szeptember 15.

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hétfájdalmú Szűz, a Fájdalmas Anya, Mater Dolorosa a gyermekével, a megfeszített Jézussal a szenvedésben egyesülő Boldogságos Szűz Mária. A Fájdalmas Szűz elnevezés az életét végigkísérő szenvedések alapján mondja Máriát hétfájdalmúnak. Isten Anyjának szenvedéseit már a litugikus ünnepek elrendelése előtt is tisztelték. Mária hét fájdalmát az Egyház fájdalmas pénteken is számon tartja.

A Fájdalmas Szűzanya ünnepét először a szerviták kezdték ünnepelni szept. 3. vasárnapján. A firenzei Mária Társulat hét nemes ifjú tagja hívta életre 1233. augusztus 15-én a rend alapjait. 1240-ben közösen elvonultak a Firenze melletti Szenárió-hegyre, és közösségben élve megalapították Mária szolgáinak rendjét, akik a fájdalmas anya tiszteletének ápolását és terjesztését tűzték ki feladatul. A szervita rendet XI. Benedek pápa hagyta jóvá 1304-ben. 1888-ban XIII. Leó pápa szentté avatta a hét alapítót.

A Szűzanya fájdalmának kultusza a szentíráson alapul; Simeon szavait Lukács idézi evangéliumában: „a te lelkedet is tőr járja át, hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai.” (Lk 2,35).

Mária fájdalmának evangéliumi megnyilatkozásai: a szent család menekülni kényszerül Egyiptomba – „Heródes keresi a gyermeket, meg akarja ölni” (Mt 2,13); Mária nem találja a tizenkét éves Jézust – „Íme, atyád és én szomorúan kerestünk.” (Lk 2,48). Mária ott áll a keresztfa alatt – „Jézus keresztje alatt ott állt anyja” (Jn 19,25). Mária további keserűségeiről – a keresztet hordozó Jézussal való találkozásáról; a keresztről való levételről; továbbá halott Fiának ölében való megpihenéséről és a temetésen való részvételéről – az ősi hagyomány számol be.

Költészetünk legrégibb és legszebb középkori emléke, az Ómagyar Mária-siralom már a XIII. században tanúskodik népünk Mária-tiszteletéről. A legismertebb magyar Fájdalmas Szűzanya-kegyhelyek: Eger, szervita templom; Fertőszentmiklós, Bezerédi-kápolna; Gyöngyös, Sarlós Boldogasszony-templom; Királyfalva, Kismarton, Sarlós Boldogasszony-templom; Nyitra, Nagyboldogasszony-templom; Pozsony, Szent Márton-dóm; Sasvár/Šaštín-Stráže/, Segesd, Sümeg.
Magyar Kurír

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu