Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Dr.T.Túri Gábor

 

Himnuszok Erdélyben

 

 

 

Nem is olyan régen, 2012. jan.4-én megjelent  a német „Spiegel-online“-ben, vagyis a "der Spiegel" című folyóirat internetes kiadásában, egy rendkívül érdekes cikk :

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,806768,00.html

 

A cikk természetesen németül van írva, így akik értenek ezen a nyelven is, azok elolvashatják.

A cikket a magam részéről oly annyira  fontosnak tartom, hogy a többiek részére is egy összefoglalást írtam, mégpedig úgy, hogy a cikk egyes részeit szószerint idézem. Ezzel kívánom felhívni honfitársaim figyelmét erre az eseményre.

 

 

A vastagbetűs, címadó szöveg, a következőt tartalmazza:

 

“Egy óriási skandál van Romániában: A magyarok elleni jégkorong találkozón, a romániai csapat tagjai, az ellenfél himnuszát énekelték. Az hogy ezek az ottani  magyar kisebbség tagjai, még nem magyarázat erre az eseményre – ősrégi  titokzatos gyűlölet osztja meg a nemzetet.”

 

Tehát ezzel a meglepő mondattal kezdődik ez a német cikk.

 

Az egész szöveget nem kívánom lefordítani, de nézzük tovább az egyes, érdekes  részleteket:

 

 „ … szinte forrt a gyűlölettől az egykori román válogatott jégkorongjátékos, az őszhajú George Justinián(57), amikor a múlt héten, a bukaresti bulvárlapban, a „Libertatea“-ban ezt nyilatkozta: „Nincs szükségünk olyan játékosokra, akik akik nem hajlandók énekelni a mi himnuszunkat, és nincs szükségünk külföldi edzőre sem.“

 

Majd ez a közkedvelt román játékos felvetette a lehetőségét egy tisztán román nemzetiségiekből álló csapat összeállításának…. És ezzel a bizarr ötlettel kapcsolatban egyre többen támogatják…

 

Ezután egy pár sorral lejjebb így folytatódik a Spiegel online cikke:

 

„ mindez 2011. december 16-án kezdődött, a romániai Keleti-Kárpátokban fekvő Csikszereda nevű kisváros stadionjában, ahol Románia és Magyarország jégkorong válogatottja találkozott egymással. Mindkét ország himnusza elhangzott. A vendéglátók, tehát a románok győztek.

Majd utána, a győztesek nem énekelték a saját himnuszukat, hanem csak a vesztesét. Mégpedig azokkal közösen  és láthatóan teljesen akaratlagosan.“

 

Majd így folytatja:

 

Im Gastgeberland Rumänien wird der erfolgreichen Eishockey-Nationalmannschaft seither Landesverrat und Separatismus vorgeworfen. Einige Politiker verlangen, die Spieler auszubürgern. Der Präsident der rumänischen Eishockey-Förderation (FRHG), Barna Tánczos, ist fassungslos: "Man könnte sich doch einfach freuen, dass wir gewonnen haben."

Vagyis:

„A vendéglátó Romániában ettől kezdve, a nagysikerű jéghoki-csapatot hazaárulással és szeperatizmussal vádolják. Egyes politikusok követelik ezen játékosok  román állampolgárságának a megvonását. A Román Jégkorong Szövetség elnöke Tánczos Barna számár mindez érthetetlen: „Egyszerően örülhetnénk, hogy győztünk.“

 

Ezután a cikk megemlíti, hogy ez azért mégsem ilyen egyszerű, mert mindezek hátterében egy régi, komplikált történelem húzódik meg. Ez körülbelül ezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor is idetelepedtek a székely-magyarok, éppen arra a területre, ahol ma ez a jégstadion áll….

 

Jahrhundertelang schützten sie im Auftrag der ungarischen Könige das Karpaten-Grenzland im Südosten Siebenbürgens vor Eindringlingen…….

……Nach dem Ersten Weltkrieg wurden zwei Drittel von Ungarns Staatsgebiet unter den Nachbarländern aufgeteilt. Rumänien ergatterte Siebenbürgen und damit auch das Szeklerland.

 

Ezek védték évszázadokon keresztül, a magyar királyok megbízásából a Kárpát-Határvidéket, Délkelet-Erdélyben a betolakodók ellen….

….Az első világháború után a magyar államterület kétharmad része fel lett osztva a szomszédos országok között. Románia megszerezte Erdélyt és ezzel a Székelyföldet is.

 

Majd így folytatja:

Az akkori román proklamáció megigérte a nagyobb nem-román nemzetiségeknek az anatómiát, így a székely-magyaroknak is. Mégis Románia egy nacionalista centrál-állam lett, a kisebbségek pedig lassan megkapták a “együttélő” jelzőt, és utána ezek így is lettek kezelve.

 

„Beim Szekler Ungar gilt der Rumäne deshalb als Lügner, Dieb und Unterdrücker.“

„Ezért a székely-magyarok számára a románok hazugok, tolvajok és elnyomók.“

Írja a cikk.

 

Visszatérve a romániai jégkorongcsapatra, leírja a cikk, hogy a román válogatott

24 játékosából, 22  székelyföldi magyar, míg a másik kettő az pedig ukrajnai, de úgy, hogy azok közül is az egyik félmagyar.

 

Tehát azon a bizonyos december 16-án – folytatja tovább a cikk írója -  ez a “román”csapat fogadta Csikszeredán a „Vákár Lajos“ Jégstadionban a magyarok válogatottját, az „Euro Ice Hockey Challenge“ vetélkedő keretén belül.

A játék kezdetekor felhangzott az “Ébredj román…“ kezdetű  román himnusz.. Eközben a román játékosok és a nagy többségében jelenlévő, székely-magyar közönség udvariasan hallgatott.

„…Dann erklang die ungarische Nationalhymne: "Gott segne den Ungarn!"

Majd ezután felhangzott a magyar nemzeti himnusz: Isten áld meg a magyart!

 

Ekkor ezt énekelni kezdtek a román nemzeti csapat játékosai, miközben a közönség többsége is felemelkedett az ültéből és emelt hangon együtt énekelt velük.

 

Aztán, mint az a sport rajongók előtt nyilván ismert, a magyar csapat 4:1-re vereséget szenvedett.

 

De itt ezzel nem fejeződik be ez a cikk, mert mindezt a következő csattanóval zárja le a cikk írója:

„A játék után, mint szokásos megint felhangzott a győztesek himnusza, amit senki sem énekelt,

míg ezután viszont a győztes csapat játékosai és a közönségük, megint hangosan elénekelték a vesztesek himnuszát.“

 

Ennyi a történet, amit be szerettem volna mutatni, a német sajtó termékeként.

 

És, hogy ezt miért tartottam fontosnak ?

Erre a következő a válaszom.

1.Tudomásom szerint ilyen témában szinte először jelenik meg a német sajtóban, egy olyan közlemény, amely a reális  történelmi helyzetnek és a múltnak megfelelően közöl le egy eseményt, a mai Magyarországgal és Erdéllyel kapcsolatban. Ez eddig tabu téma volt!!

 

2.Igen fontosnak tartom, hogy a játék színhelyét nem a mai hivatalos román helyesírásnak megfelelően Miercurea Ciuc-nak, hanem Csikszeredának írta ez a német hírközlő szerv.

Ezt még feltűnőbbnek tartom.

 

3.Végül pedig  harmadikként van még  egy olyan észrevételem, amelyet maga ez a cikk sem közölt le, de a hírek alapján azonban tény. Ez pedig az, hogy a két himnusz után, harmadikként a székely himnusz hangzott fel a stadionban.

 

 

Dr.T.Túri Gábor                                                                       2012.1.12

Németország

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Nagy Gizella üzente 11 éve

Hát igen immár 92-éve behunyt szemmel nézik a nagyhatalmak,mit okozott Trianon Erdélyországnak és a magyaroknak,székelyeknek és szászoknak!!!

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu