Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

A hagyományos orvosokkal szembeni bizalom csökkenőben van, úgy tűnik az orvosok sok esetben nem elég közlékenyek, nincs idejük a beteg meghallgatására vagy a diagnosztizált betegség, kezelés magyarázatára. A rendelőlátogatás rövid, rideg, tünetre koncentráló és általában egy vagy több recept felírásával vagy specialistákhoz való referenciával végződik. A gyógyszert megkapja a beteg, elkezdi szedését, sok esetben olyan mellékhatást vagy új tünetet tapasztal ami megint a rendelőbe kényszeríti ahol újabb vizsgálat, esetleg a gyógyszer kicserélése vagy újabb gyógyszer felírása követi a kezelést. Közben nem sok hangsúly van fektetve a beteg étrendjére, életmódjára, munkahelyi és családi körülményeire.

 

A modern gyógyítás az elüzletesedési folyamatban szinte figyelmen kívül hagyja az egész embert, érzéseit, hozzáállását a kialakult betegségekhez, jóformán csak a fizikai testet vagy annak egy-egy jelzését, tünetét veszi figyelembe. Maga az ember leredukálódik egy névre, számra ami nem sokat jelent a túlzsúfolt és gyors tempót diktáló rendelőben. A kis lovaskocsival látogató háziorvosok ideje elmúlt, akik ismerték betegeiket, életkörülményüket, családi és szociális helyzetüket és kezelték betegeiket születésüktől kezdve sok esetben halálukig.

 

A mai rohanó világban, a felszínes, gyors vizsgálat, az időhöz kötött elhadarása a tüneteknek olyan érzést hagy a betegben hogy „én nem számítok semmit”. Ez az érzés hogy „én is fontos vagyok, nemcsak a derékfájásom vagy hasmenésem” sok esetben a természetgyógyászokhoz irányítják a beteget, ahol odafigyelést, elegendő időt és törődést kapnak ami sokszor a legfontosabb része a gyógyulás folyamatának. Ez a tény is hozzájárul ahhoz hogy gyors növekedés tapasztalható az alternatív gyógyítás és természetes gyógymódok iránti érdeklődésben az utóbbi évtizedben.


Az természetgyógyászat, alternatív gyógyászat egy tág fogalom, beletartoznak teljesen különböző tevékenységek és gyógymódok. Például az oszteopátia, naturopátia, akupunktúra közel olyan hosszú és részletes képzést igényel mint a hagyományos orvosoké, mégis egy kalap alá van véve a kineziológiával, irisz diagnosztikával, sámánizmussal mint alternatív gyógymódok, holott ezek pár hetes tanfolyam ideje alatt elsajátíthatóak anatómiai, pszichológiai és fiziológiai ismeretek nélkül.


Nem meglepő hogy sok zavar adódik akörül hogy mi is valójában az alternatív vagyis természetgyógyászat. Az alternatív gyógyászat az egész személyt gondozza, beleértve testet, lelket és szellemet, figyelembe véve testének jelzéseit, a tüneteket, amellett életmódját, étkezési szokásait, érzéseit és hitét is.

Jóllehet az eredmények időnként negatívak a szélsőséges, esetleg mágikus, kuruzsló gyógymódok használata esetén, a betegek mégis fontosnak tartják őket. Elsősorban, az alternatív gyógyítók, a szélsőséges elveket vallókat is beleértve, több időt szentelnek betegeik meghallgatására, gondosabbak, odafigyelnek a sokszor lényegtelennek hangzó tünetekre is, nemcsak a betegséget de az egész személyt kezelik. Az érintés is nagy szerepet játszik a masszázs, reflexológia, oszteopátia vagy akupunktúra kezelésben, az ősrégi kommunikáló gyógymód, az érintés szembe állítva a modern gyógyítás fejlett technológiájával ami a beteg és az orvos közé áll. A „varázslatosnak” tűnő gyógyítók is népszerűek, sok alternatív gyógyító szokatlan kezeléssel, rituális cselekedettel mágikus hangulatot kelt ami hatásos gyógyító erő lehet a placébó hatás és a kezelésbe vetett hit miatt.


Az emberek informált többsége azonban olyan alternatív gyógyászt keres akinek van képzése a modern gyógyászatban és ezzel kombinálva a természetgyógyászat eszközeit kezeli betegeit. Használja a modern gyógyászat remek diagnosztikai vizsgálatait, módszereit és esetekben amikor a gyógynövény, vitamin terápia vagy más természetgyógyászati módszer nem elég hatásos, gyógyszereit és kezeléseit is. Amellett figyelmet szentel az „egész” embernek, testi, lelki, szellemi állapotát is figyelembe véve. Az egészséges életmód, étrend tanácsokkal a betegségek megelőzésében és kezelésében szintén nagy szerepet játszik.


Véleményem szerint ennek az integrált gyógyászatnak van jövője, kombinálva az évezredek óta bevált és használt természetes gyógymódokat a modern kutatások, felfedezések által biztosított gyógymódokkal.

 

Például, szívelégtelenség esetén vízhajtókra van szükség, ami mellékhatásként kálium hiányt okoz. A dandelion vagy pongyolapitypang kálium gazdag vízhajtó, egy lépésben elhajtja a felesleges vizet és a káliumot is pótolja. Az asztma, nátha, köhögés kezelésére használt gyógyszerek hatóanyaga többnyire ephedrin aminek vérnyomást emelő és szívműködést gyorsító hatása van. Ezzel szemben az ephedra sinica vagy csikófark aktív hatóanyaga az ephedrin de amellett hat másik alkaloidát is tartalmaz amik kiküszöbölik ezt a mellékhatást. Sok esetben az egész gyógynövény alkalmazása ésszerűbb a beépített, mellékhatást gátló hatásuk miatt. Rákos betegségek kezelésében a sugárkezelést, chemoterápiát ajánlja kiegészítve közérzete javító, kezelést segítő alternatív módszerekkel. Az integratív gyógyász kihasználja mindkét tudomány adta lehetőségeket és a helyzetnek, személynek legmegfelelőbb módszert választja a kezelésben. 

 

Erika Szabó ND

www.doktorszaboerika.com 

 

Címkék: betegség bőrápolás egészség fogyókúra holisztikus gyógyítás naturopátia

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu