Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Vannak, akik azt mondják, hogy az elszántság. Mások azt mondják, hogy gyakorlati tervet kell kidolgozni. De a Stanford pszichológusa Carol Dweck szerint ezek egyike sem.

Az alábbi ragyogó TED előadásában azt mondja, hogy mindezt a "növekvő gondolkodásmód" teszi lehetővé.

Elgondolkodtál már azon, hogy miért közelítenek az élethez bizonyos emberek szemtől szembe, míg mások meg vannak győződve arról, hogy csak akkor tudsz sikeres lenni, ha ragaszkodsz ahhoz, amiben jó vagy? Ezt a kontrasztot tanulmányozta alaposan Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológusa, aki a befolyásos "Szemléletváltás - A siker új pszichológiája" című könyvet írta.

Dweck szerint két alapvető embertípus létezik ebben a világban, azok, akiknek fix a gondolkodásmódja és azok, akik egy növekedő gondolkodásmóddal rendelkeznek. A kategória, amelybe beleesel, drasztikus hatást gyakorolhat az életed során tapasztalt sikerre.
Szóval, melyik gondolkodás illik rád a legjobban? Vizsgáljuk meg a fix és a növekvő gondolkodásmód meghatározó vonásait!

Fix gondolkodásmód: Az élet előre meghatározott megközelítése

A fix gondolkodású emberek azzal a meggyőződéssel közelítik meg a világot, hogy intelligenciánk és képességeink a születésünktől fogva előre meghatározottak. Azzal a hittel élik az életüket, hogy a veleszületett készségeik, tehetségeik és szellemi kapacitásuk statikus, és nem változtathatók meg vagy bővíthetők.

~ Emiatt a Fix Gondolkodásúaknak több meghatározó jellemzőjük van:

 Képtelenek a negatív visszacsatolás vagy kritika meghallgatására
 Erős késztetést éreznek, hogy bizonyítsák intelligenciájukat a kudarc elkerülésével
 A kihívások és a több erőfeszítést igénylő feladatok elkerülésére irányuló törekvés
 Könnyen feladják a dolgokat, ha azok nem a tervek szerint haladnak
 Fenyegetve érzik magukat mások sikere miatt

Ezek a jellemzők végső soron azt eredményezik, hogy az embert visszatartják a teljes potenciáljuk elérésétől. Azáltal, hogy elkerülik azokat a tapasztalatokat, amelyek lehetővé tennék számukra, hogy személyesen növekedjenek, gyakran túl korán "feladják" az életben. A kudarc elfogadásának képtelensége megakadályozza a fix gondolkodásúak számára, hogy olyan információkhoz jussanak vagy olyan feladatokat hajtsanak végre, amelyek természetes módon nem állnak elő számukra.

Lényegében a fix gondolkodásúak számára lehetetlenné válik, hogy a világot a különböző lehetőségeket figyelembe véve közelítsék meg, mivel nem látják az értéket a nyitott gondolkodásban.
Növekvő gondolkodásmód: Az élet dinamikus megközelítése

Éles ellentétben azokkal, akik az életet statikusnak és előre meghatározottnak látják, a növekvő gondolkodásúak nyitottak arra, hogy megtapasztalják az élet állandó fejlődését. Ezek az emberek úgy vélik, hogy az intelligencia és a veleszületett képesség olyan, ami állandó fejlődésben és növekedésben van. Hajlamosak a lehetőségeket keresni ahelyett, hogy elfutnának előlük annak érdekében, hogy javítsák és fejlesszék az életüket.

~ Azok, akiknek Növekvő Gondolkodásmódjuk van, gyakran a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

 A képesség, hogy a hibákban lehetőséget látnak a tanulásra
 Kitartás és eltökéltség a kudarcok leküzdésére
 A vágy, hogy kihívást keressenek a növekedés érdekében
 Nyitott gondolkodásmód a negatív visszacsatoláshoz és kritikához
 Inspirációt merítenek mások eredményeiből

Amikor az életben változásokat tapasztalnak a növekvő gondolkodásmóddal rendelkező emberek, megvan az a veleszületett képességük, hogy lehetőséget látnak a nehézségekkel szembesülve. Azok, akik ilyen gondolkodásmóddal rendelkeznek, általában magasabb szintű sikereket érnek el, mint a rögzült gondolkodásúak, egyszerűen azért, mert vágynak a tanulásra és extra erőfeszítésre van szükségük.

Azok, akik növekvő gondolkodásmóddal élik az életüket, nem hajlandóak elfogadni az intelligenciát, mint egy statikus vonást. Alapvető hitük azon az elképzelésen alapul, hogy mindenki képes folyamatosan tanulni és fejleszteni a magas szintű készségeit.

Vannak olyan időszakok, amikor mindenki egy rögzült gondolkodásmódú megközelítésben találja magát az életben. Fontos azonban megérteni, hogy a világ statikus nézete csak akadályozza a teljes potenciálunk elérését. Amikor nyitott szemmel nézzük a világot, csak a csillagos ég a határ a legmagasabb szintű sikerek elérésére.

Könyvajánló

Szemléletváltás - A siker új pszichológiája
Carol S. Dweck

Címkék: gondolkodásmód változás.

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu