Kis türelmet...
A táplálkozási szakemberek megállapítása , hogy döntően a növényi enzimek hiánya az oka a „halott” ételeket fogyasztó emberiség testében kialakuló , orvosi kifejezéssel élve:degeneratív folyamatnak, mely a nyers növényi táplálkozással megelőzhető és korrigálható.
Például a cukrot el lehet égetni egy kémcsőben is, de csak magas hőmérsékleten és az égés egy lépésben megy végbe. Ez a sejtben 37 oC fokon, testhőmérsékleten- sok apró lépésben történik meg és így hasznosul a cukorban lévő szabad energia. Ezt a feladatot enzimek sorozata végzi, nagyon gyorsan és kitűnő hatásfokkal.
Ilyen módon az enzimeknek 3 csoportját különböztethetjük meg:
- anyagcsere-enzimek ( a testünket működtetik )
- emésztő-enzimek ( a táplálékunkat emésztik meg )
- táplálék-enzimek ( a nyers ételekben lévő enzimek )
A megfelelő növényi eredetű táplálkozás előnye, hogy hatékony segítséget nyújt mindenfajta élelmiszer megemésztéséhez.
Még olyasminek az emésztéséhez is, amelyet különben az ember szervezete alapvetően nem képes feldolgozni, bár szükséges lenne. Ez az anyag pedig nem más, mint a növényi sejtek falát alkotó cellulóz. Szerencsére az összes olyan enzim, amit a test nem képes elõállítani, éppen azokban a nyersen elfogyasztott ételekben található meg, amelyeknek lebontásához nélkülönözhetetlen.
Nézzük meg a cellullózt, az egyik legfontosabb enzimet, amit a szervezet nem képes elõállítani. Ahhoz, hogy a növényi rostok tökéletesen le tudjanak bomlani az emésztés során szükség van erre az enzimre, ami magában az elfogyasztott nyers növényben van, a rostokba ágyazva. Csak alapos rágás során szabadul fel elegendõ mennyiség. Ennek hiányában a szervezet nem képes teljesen megemészteni a rostokat, több toxin és gáz termelõdik, a tápanyagok nem szívódnak fel tökéletesen. Például egy bizonyos enzim csak egy bizonyos anyagra hat az emésztés során. Mint ahogy egy speciális kulcs csak egyetlen zárat tud kinyitni. Enzimek minden élő szervezetben lebontanak, kezdeményeznek, felgyorsítanak, vagy lelassítanak minden ismert folyamatot.
Amerika egyik vezető biokémikusa és táplálkozáskutatója, aki szinte egész életét az enzimek kutatására szentelte. Szerinte is az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Minden élőlényben jelenlevő "életerő"-t legjobban az enzimek demonstrálják." Enzimek nélkül nincs élet." –mondta.
Ennek hiányában a szervezet kénytelen máshonnan elvonni enzimeket, például a test saját funkcióitól és helyeiről von el metabolikus enzimeket az emésztésbe. Ezáltal gyengül az immunrendszer, legyengül a test és felgyorsul az öregedés folyamata. A helytelen táplálkozás , a túl sok főtt és manipulált étel , a rossz ételtársítás évtizedek során teljesen kimeríti a testet. A krónikus degeneratív betegségek valójában a súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült szervezetben.
Dr. Howard Loomis nézete szerint.
Az enzimek hőérzékeny anyagok. Minden étel, amit tartósan felmelegítettek fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének jelentős hányadát, az étel élettelenné, halottá válik.Sajnos rohanó világunkra ez a jellemző.
Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen enzimmentes minden konzervált, vagy pasztörizált, párolt, bármilyen hőhatásnak kitett és sugárkezelt, legfőképpen a mikrohullámú sütőben elkészített étel. A fagyasztott zöldség, gyümölcs a fagyasztás hatására elveszíti élő enzimjeinek nagy részét. Az enzimek miután élő egységek nagyon értékesek, vigyázzunk rájuk, különben nem képesek feladatuk betöltésére.
Az enzimek minden élettani folyamat alapkövei. A vitaminok, ásványi-anyagok és a hormonok nem működnek nélkülük. Azon túl, hogy részt vesznek a test felépítésében, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Az immunrendszer működését biztosítják, katalizátorként vezénylik az anyagcsere folyamatokat.
A hosszú, egészséges élet kulcsa a nyers zöldségben és gyümölcsben lévő élő enzimek fogyasztásában rejlik. Az enzimek, a szervezet energiafolyamatainak nélkülözhetetlen fehérjemolekulái, igazi biológiai csodák.
A biokémikusok becslése szerint körülbelül 200 ezer fajta enzim létezik, melyek közül máig csupán 2500-at sikerült analizálni
Korunkban a helytelen táplálkozás a legfőbb oka a szív és érrendszeri valamint a vastagbél problémáknak . Ezek a magyar lakosság körében népbetegségnek számítanak , amelyek a civilizációs ártalmak következményei sajnos nem csak a felnőtteket érintik egyre nagyobb számban , hanem a gyermekeink között is súlyos és nehezen visszafordítható következményekkel járnak..
Mára már 20% az elhízott gyerekek aránya Magyarországon , ami a betegségek kialakulásuknak az elsődleges rizikófaktora. A kutatások bizonyították, hogy a gyermekkori elhízás akár 5X ére növelheti a felnőttkori szívinfarktus kockázatát. Így látható, hogy a felnőttek felelőssége óriási, hiszen a baj magalapozása már gyerekkorban elkezdődik és a rizikófaktorok számával (mozgásszegény életmód, számítógépes játékok, mobiltelefonok által közvetített elektro-szmog, dohányzás, Mc Donaldos gyorsétkezés) potenciálisan képes megrövidíteni az életüket.
Pedig a baj megelőzhető lenne rendszeres testmozgással, tudatosabb élettel és táplálkozással, példamutatással.. Évente közel 16000 ! ember hal meg Magyarországon szívinfarktusban .A krónikus vénás elégtelenség (CVI) Magyarország lakosságának 20-30 % -t érinti. Szívünk és ereink védelméről gondoskodnunk kell! Gondoljuk csak végig, milyen terhelésen megy át a szívünk, hisz átlagosan százezret dobban naponta., pumpálva a vért az érrendszerünkbe, aminek hossza százezer km ! Fontos hogy segítsük munkáját , hogy hosszú élettel ajándékozzon meg bennünket ! Nem akarok riogatni senkit, de ezek a szomorú tények.
A vastagbélrák körülbelül 75000 európait öl meg évente.Tanulmányok kimutatták a természetesen előforduló étrendi zöldség és gyümölcs-polifenolok csoportjába tartozó flavaniodok megelőző hatását a rákképződésre és a szívproblémákra. A polifenolok hasznos vegyületek, amelyek védenek bennünket az emberi sejtekben végbemenő káros reakcióktól. Nagy különbségek vannak országonként is a fogyasztásuknak- polifenolok típusa és mennyisége tekintetében (bár ezen vegyületek minden növényi élelmiszerben jelen vannak )pl. Észak- és Dél-Európa között, ahol is egyértelműen bizonyítható,hogy kisebb a kockázat a gyümölcsökben zöldségekben és borban gazdag mediterrán étrend fogyasztása esetén.
Fogalom a „francia paradoxon„ egy széles tanulmányokkal alátámasztott jelenség. , amely egyértelműen igazolta, hogy a helytelen táplálkozás következményeit kompenzálni képesek azöldségek,( különösen a hagymafélék ), a gyümölcsök , ( kiemelten a vörös szőlőfajták ), amelyek kiváló polifenol források. Még Szentgyörgyi Albert professzor ismerte fel a múlt század első felében, hogy a növények tartalmaznak egy biológiailag aktív vegyületcsaládot, az ún. flavonoidokat, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, úgy hogy a szervezet oxigén–felhasználásának következtében kialakuló szabadgyököket megkötik és így a szöveti sejtek ellenálló képességét növelik.
Ennek a családnak egyik leghatékonyabb csoportját képezik az , melyek sötétebb színű gyümölcsök (pl. fekete áfonya, meggy, fekete szőlő/)héjában, ill. a bélben feltehetően anthocianidokká bomló , amelyek gyümölcsök magjában /pl. szőlőmagban/ találhatók. Bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek megőrzik, ill. javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés, magas vérnyomás, keringési betegségek /sztrók, színinfarktus/ és ödémásodás kialakulásának esélyét. Ezen betegségek mindegyikéről nagy bizonyossággal állítható, hogy előfordulásuk összefügg a mozgásszegény életmóddal és a nem megfelelő táplálkozással, ill. valószínűsíthető, hogy egy közös okra, az ún. /az ér legbelső sejtrétegének hibás működése/ vezethető vissza.
Az endothel sejtekben található NOS enzim működésének csökkenése, hibája miatt nem termelődik az erek megfelelő tágulásához szükséges megfelelő mennyiségű nitrogén monoxid, sőt különböző egészségkárosító szabadgyököket kezd termelni. Minden jel arra utal, hogy ezen hibás működés a helytelen táplálkozás és életmód, ill. az ún. kémiai stressz következménye. Az anthocianidin flavonoidok élettani hatásukat valószínűleg épp a NOS enzim szintjén fejtik ki:,mert képesek a működését regenerálni, Ennek következménye a tapasztalható vérnyomáscsökkenés, a koleszterin szint csökkenése, az érelmeszesedés mérséklődése, bizonyos típusú látáscsökkenés esetén a retina vérellátásának fokozásával alátás javítása.
Az erek funkciójának normalizálása révén javul a vérkeringés, ami az egészségi állapot általános javulásához vezethet. Érdemes szólni a fekete szőlők héjában található /mint polifenol/ különleges szívvédő hatásáról .A magyar termesztésű vörös szőlő fajták igen magas százalékban tartalmazzák ezt a vegyületet. Elemzőknek feltűnt, hogy bár a franciák épp olyan „koleszterin-gazdagon” étkeznek, mint mi, náluk a szív- és érrendszeri megbetegedések mégis jóval kisebb arányban jelentkeznek (nálunk minden második)! haláleset okozója a magas koleszterin szint. Kiderült, hogy az ok a franciák rendszeres vörösbor fogyasztásában keresendő, s a vörös borban található rezveratrol nevű vegyület a „felelős” a jótékony„borhatásért”.
Állatkísérletek és populáció vizsgálatok egyaránt igazolták, hogy így a magasabb koleszterinszint miatt esetlegesen bekövetkező infarktus esetén a rezveratrol csökkenteni képes a kialakuló szívizomelhalás nagyságát, javítva ezáltal a túlélés esélyét..Tehát a a vérben gyorsítják a koleszterin kiürülését, stabilizálják az érfalak rugalmasságát biztosítandó rostokat, megakadályozva ezzel az érszűkületet, illetve a szívinfarktus kialakulását, valamint antioxidáns és gyökfogó hatást fejtenek ki. Csökkentik a zsírsavak oxidációját , azaz a lipid-peroxidok keletkezését és előnyösen befolyásolják, azaz gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását és így a trombózist! Segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében (Dr. Mészáros László orvos-biokémikus)
A Qualiti Cardio fontos alkotórészét képezi 2 féle –édesvízi alga,mely a polifenolok hatását kiegészítik.és szinergikus hatást fejtenek ki.
A táplálkozáskutatók figyelme az édesvízi algák felé irányult, mert különleges tulajdonságokkal, táplálóerővel és tisztítóhatással rendelkeznek ezek a több ezer éve ,eredeti formában fennmaradó mikro-algák. 2 különleges csoportját használtuk fel a Quality Cardióban:
a Spirulina platensis-t és a Chlorella vulgaris
Felépítésüknél fogva képesek magukba szívni a szervezetben lévő méreganyagokat és azzal együtt természetes úton kiürülni is, így a jobb egészség és vitalitáshoz juttatni nehézfémektől és egyéb mérgektől elszennyeződött szervezetünket. Mint a tengerek tisztító rendszerei a tengeri algák, úgy a testünkben is ugyanezt képesek elérni ezek az édesvízi-algák.
Erőforrásaként testnek és léleknek,mely vitaminokkal, ásványi anyagok széles skálájával, enzimekkel és 19 féle aminósavval és gazdag fehérjeforrással látja el kiéhezett szervezetünket.Ez a szupertáplálék , a Spirulina 100 gr-ja tartalmaz: Fehérjét 55.8 gr, Növényi klorofillt 379 mg, Ásványi anyagokat (:Fe, Ca, Zn, K, Mg, F, Se) 5.4 gr, kiemelten magas a Szelén tartalma, 8 féle esszenciális zsírsavat 3.33 gr, 19 féle aminósavat, Béta-karotint (10 X többet, mint a sárgarépa), az összes B vit félét, köztük a B12-t, és számos fontos enzimet.
Ez a zöld erőmű , amelynek sejtfala nem cellulóz, hanem értékes mukopoliszaharidból áll, amely könnyen emészthető. Nincs tehát erős sejthártyája ezért az emésztőszerveink könnyedén jutnak hozzá a benne lévő életfontosságú anyagokhoz. Másrészt pedig a sejtmembrán felületén lévő szénhidrátnak kiemelt feladata van : azonosítani tud „barátot és ellenséget”. Kutatások bizonyították, hogy erőteljesen szembeszáll a Herpes -virussal és az Influenza vírusokkal. Az antivírus hatása abban áll, hogy a vírusok a sejtek támadásakor először a sejtmembránnal lépnek kapcsolatba és a Calcium-spirulan itt lép működésbe így a vírus nem tud tovább replikálódni. A Spirulina lúgos jellegéből következik, hogy képes meggátolni a szervezetünk savtúltengését, így jön létre öregedésgátló hatása.
A Spirulina kék polipeptid-Phycocyanid befolyásolja a csontvelő törzseit és itt hat a fehér és vörös vértestek képzésére valamint a lépre és a csecsemőmirigyre is jótékonyan hat.
A Chorella vulgarisa méreganyagok kivezetője. Különleges sejtfelépítésének köszönhetően valamint a magas klorofill tartalmának köszönheti méregtelenítő hatását. Ezenkívül egy
teljesértékű tápanyagforrás, számos biológiai kötésű vitamint, ásványi anyagot , aminósavakat, rostanyagot és klorofillt tartalmaz. Stimulálja az immunrendszert, javítja a belek működését, védi a sejtjeinket a szabad gyökökkel szemben és a szervezetet méregteleníti ! Pozitívan hat a sejtregenerálódásra, sebgyógyulásra (fekélyeknél), tompítja a testszagot, javítja a lép vastagbél és a máj működését. Kiemelten jótékony hatása van a szívburokra és az epehólyagra! Az édesvizi algák egyike sem tartalmaz jódot.
Tudjuk, hogy a remek magyar konyha sajnos nem szívbarát. Az emberek nem „szívesen”. változtatják meg az étrendjüket, és egyéb romboló szokásaikat . A változtatás soha nem könnyű, de amíg nincs baj semmit nem fogadunk meg, ha már kialakult a kór, akkor meg már kapkodva azonnali megoldást várunk el az orvostól, gyógyítótól. Pedig a gyógyulás kulcsa a mi kezünkben van! Egy tudatosabb, előrelátóbb életvezetéssel , melyben komoly szerepe lehet a Pannonicum termékcsaládnak és kiemelten az új Quality Cardiónak , amellyel megadhatjuk egész szervezetünknek , szívünknek és ereinknek azokat az anyagokat, az étrendünk jelentős megváltoztatása nélkül –amellyel a teljesebb és tökéletesebb egészség irányába terelhetjük emberi létünket !
A Quality Cardió azoknak készült, akik úgy döntenek, hogy mostantól több figyelmet fordítanak testük, szívük és ereik védelmére.
Összetétel: Sárgarépa 12 %, Alma velő 10 %, Cékla 10 %, Csicsóka %, Kajszibarack 10 % Málna 10 %, Méz 8 %, Alma héj 8 %, Fekete Áfonya 8 %, Fekete Berkenye 8 % , Sütötök 6 %
Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy 16 év alatti gyermeknek legalább 400 gramm gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztania naponta. A magas zöldség- és gyümölcsfogyasztással nemcsak számos betegséget lehetne megelőzni, hanem a túlsúlyos állapotot is. Az étkezési szokások már gyermekkorban kialakulnak, és azok a gyermekek, akik megtanulják, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, felnőttkorban is követni fogják az egészséges étrendet.
A vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, flavonoidok létfontosságúak a szervezet számára, mivel nem képes azokat egyedül előállítani - hiányuk ugyanakkor gyorsan jelentkezik, és súlyos betegségekhez vezethet.
Mivel több mint nyolcvan betegség kialakulása vagy legalábbis kockázata a szervezet vitamin és ásványanyag hiányára vezethető vissza, ezért egy egészségesebb új generáció kinevelésének a lehetősége és felelőssége a mi kezünkben van. Nem csak a tudományos eredmények de a gyakorlat is azt igazolja, hogy a megfelelő természetes vitamin és növényi hatóanyag / mint pld flavonoidok, karotinoidok stb / bevitele jelentősen növeli a gyermekek betegségekkel szembeni ellenálló képességét, csökkenti vagy megszünteti az asztma az allergia tüneteit, növeli a koncentrálóképességet és teljesítőképességet. A túlzott antibiotikumbevitel a természettől idegen szintetikus vegyi gyógyszerek és hatóanyagok már gyerekkorban történő szedésével szemben a legjobb alternatíva a természettől kapott a tudomány által bizonyított növényi hatóanyagok alkalmazása, melyeket a minőségi gyümölcs és zöldség alapú készítményekben találunk meg.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!