Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Súlyproblémák kialakulása -a korral

9 évesen

Az iskolában egészen 24 éves koromig rendszeresen mozogtam. Napi két-három km gyaloglás a suliba, a suliban emelet és termek közötti mászkálás, heti két-három tesióra plusz a heti szintén két három alkalommal edzések mind egy egészséges testmozgáshoz járultak hozzá. Nem tudtam annyit enni (és kollégiumban élőként nem is nagyon volt lehetőségem), hogy elhízzak. Ebben az időszakban a súlyom nem haladta meg a 80-at.

 

 

22 évesen

Aztán, amikor elkezdtem dolgozni, egyik napról a másikra ez kb így alakult: 50 m (!) gyaloglás naponta, ami a munkahelyre jutáshoz szükséges, ha autóval jár az ember. Munkahelyén megtettem kb 200-300 m-t, ha olyan helyen dolgoztam, ahol messze voltak az irodák egymástól. Zéró tesióra, és ha nem figyel oda az ember, akkor zéró testedzés. Mindez óhatatlanul oda vezetett, hogy ha nagyon csak a munkára figyeltem és elhanyagoltam a rendszeres testmozgást akkor pillanatok alatt könnyedén felszedtem 15 kilót, a súlyom közelített a 100-hoz, (ami fölött régi jó barátom és ált.iskolai edzőm mondása szerint már nem emberről, hanem disznóról beszélünk.) 

 

 

Ezen a képen annyira nem látszik, de a súlyom közelített a 100-hoz és a has kerület 109 körül volt (ez már Levis-ből min36-os méretet jelentett.)

 

Derékfájás kialakulása

A többlet súly és a mozgásszegény életmód oda vezetett, hogy 1999-től folyamatosan derékfájással küzdök. Ebben az időszakban készült CT, ami megállapította, hogy két csigolyám elcsúszott egymástól, ez okozza a bal combomba kisugárzó fájdalmat is. Az hogy ez a csigolya elmozdulás velem született vagy szerzett elváltozás-e, azt nem tudták megmondani.

(Tizenkét éves koromban ért egy sportbaleset, ami okozhatta esetleg ezt. Általános iskolás koromban atletizáltam, három és négy tusáztam. A kedvencem a magasugrás volt. A csúcsom 172 cm volt, ami az akkori magasságomat jelentette. Szóval a sportbaleset: Flop technikával ugrottam, és egyszer -Salgótarjánban a területi úttörő olimpián - lecsúsztam az érkezéskor a szivacsról, megütöttem magam. Eszméletemet nem vesztettem el, csak beszélni volt nehéz).

 

Heti mozgásigény, mozgásformák változása

 Legelőször azzal próbáltam megoldani a problémámat, hogy hetente egyszer-kétszer úszni jártam. Ez sajnos önmagában kevés volt. Olyan fájdalmaim voltak, hogy hátráltatott a munkában. Ekkor egy kúrán vettem részt, amiben volt masszázs, kemoterápia és torna. A tíz alkalomból álló kezelés után  derékfájósoknak készült, 45 perces fekvő tornát végeztem hetente háromszor-négyszer hosszú ideig (4-5 év). 

 

Ezzel a tornával megerősödtek a hát- derék- farizmok, ami enyhítette a fájdalmaimat, kitartó munkával, heti 3-4 tornával közel panaszmentes lettem. 

http://www.youtube.com/watch?v=gJ7m-gWrvsk

 

Amikor sikerült a tornával megszüntetni a fájdalmakat és nem volt különösebb panaszom a derekamra  és nem utolsó sorban olyan munkám volt, ami lehetővé tette a heti két-három alkalmas edzést, akkor a fekvőtornát felváltotta a konditerem. Ez már egy kellemes helyzet, mert derékfájásnak ilyenkor már nyoma sincs, a feladat a karbantartás. A deréktorna néhány év után "kevés".

A konditeremben tulajdonképpen egy jó kis tesiórát állítottam össze magamnak különböző gépek segítségével, figyelve arra, hogy ne erőltessem meg a derekamat. Egy teljes testet átmozgató, kicsit erősítő mozgással elértem, hogy a derekam környékén lévő izmok tovább erősödtek, ezzel el tudtam érni, hogy fenntartsam a panaszmentes állapotot.

A konditerem az izmoknak nagyon jót tett, viszont nem volt elegendő kalória égetés, a súlyproblémát nem tudtam igazán jól kezelni. Ekkor jött a futás!

 

Ez az a mozgásforma, ami az izületi problémákat és a súlyproblémát is a leghatékonyabban kezeli -legalábbis az én esetemben! Mint minden mozgást, ezt sem lehet "észnélkül" csinálni, különösen nem olyanoknak, akik derékfájósak.

Több dolog van, amire figyelni kell:

-fokozatosság elve (ami a leadott munkára vonatkozik): sokáig csak kocogtam (pulzus 100), 25 perces időtartamtól indultam.  A leadott munka a teljesítmény és az idő szorzata. A teljesítményt legjobban a pulzus szám figyelésével lehet mérni. Ehhez kell egy pulzusmérő óra. Nekem egy legegyszerűbb Polar órám van, mellszíjjal. (Ez egy kicsit kényelmetlen viselet, de nélkülözhetetlen.)

 

 

fokozatosság elvét minden torna során kontrollálni kell azzal, hogy mérjük a leadott munkát (mennyi kalóriát égettünk el). Ez, ahogy fent írtam, az időnek és a pulzusszámnak a figyelembe vételét jelenti: 

-idő:   aki most kezdi el a rendszeres futást, annak úgy 25 perc időtartamtól kell kezdenie, viszont az égetéshez, a hatásos súlykezeléshez ennek az időnek legalább 40 percnek kell lennie edzésenként. Én egy órát szoktam futni egyhuzamban,

-pulzus szám, figyelembe véve a kort, úgy 120-140 között kell hogy legyen. Én nem kedvelem a sprinteket, ami magas pulzus számot eredményezne, és hát extra terhelést az izületekre.

 

És el is érkeztünk egy nagyon fontos kérdéshez, ami a futással kapcsolatban szóba jön egy derékfájós számára: nem árt a futás az izületeknek? Nekem ráadásul a derékfájás mellett van egy porccal műtött térdem is. A több mint 5 éves tapasztalatom az, hogy nem, ha a fokozatosság elv betartása mellett figyelünk arra, hogy csak puha felületen fussunk

Puha felületet a szabadban a füvön-gyepen (vagy homokon) való futás jelent. Ez azonban csak a nyári hónapokban lehetséges. Az év nyolc hónapjára marad a futópad. A konditermekben lévő padok egytől egyig kőkemények, így vannak tervezve, hogy bírják a rendszeres állandó igénybevételt. Otthonra kell beruháznunk egy "puha" futópadba, amelyet úgy terveztek, hogy a futófelület behajlik. Minden nagy gyártó készít ilyeneket, de mi is "felpuhíthatjuk" a futópadunkat, ha az alátámasztási pontok alá gumitalpakat teszünk. Én kikísérleteztem egyet: ezek a gumipogácsák három rétegből állnak: 


  1. préselt gumiszőnyeg - 1,5 cm, (mosógép alá tervezték, Baumax-ban kapható),
  2. rétegelt lemez 0,5 cm (merevítő lap, a behajlást akadályozza)
  3. puha gumiszőnyeg - 1,8 cm (tornázáshoz használt szőnyeg)

 

 

Ezzel az alátéttel a futópadunk nem károsítja sem a térdünket, sem a derekunkat! Mintha a tengerparton futnánk!

 

Mozgást kiegészítő egyéb alkalmazások

A rendszeres mozgás mellett szerintem a következő kiegészítők hozzájárulnak az egészséghez és így a derékfájás kezeléséhez:

-éjszaka mágneses deréköv használata kúraszerüen

-hetente szaunázás

-futás után hát masszázs székbe helyezhető masszírozóval (15 perc)

 

 

Címkék: derékfájás deréktorna izületi problémák túljúly

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu