Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Pár nap Esztergomban

 


A Dunántúlon, a Pilis-hegység lábánál, a Visegrádi hegységtől nyugatra, Komárom-Esztergom megye észak-keleti részén, a Duna folyam jobb partján, a Szlovákiához tartozó Párkány várossal szemben fekszik  hazánk egykori első fővárosa. A Dunakanyar legfelső városának is szokták nevezni.

Itt látható a legnagyobb magyarországi templom, a Bazilika melynek tövében, a csendes Prímás szigeten található a Hotel Esztergom, közvetlenül a két Duna-ág (Kis Duna, Nagy Duna) találkozásánál, ahol megszálltunk.

A lakásunktól mért nem nagy távolság (50 km – az 1.200 Ft 2 főre busszal) és a fenti csalogató mondatok, no persze és az üdülési csekkek elfogadása miatt választottuk ki a Hotel Esztergom*** szállodát idei első közös szabadságunk eltöltésének helyszínévé.

A késő délutáni órákban végre megérkeztünk. Szerencsére az autóbuszon nem volt túl meleg a bekapcsolt klímaberendezésnek köszönhetően, így könnyedén vettük a Budapest – Esztergom távot, mindössze másfél óra alatt.

network.hu

A recepción szívesen fogadtak, mint általában minden szállodában.


„Beköltözés” után ismerkedtünk a városkával, félpanziósok révén leginkább azért, hogy egy olcsóbb „ebédelési lehetőséget” derítsünk fel.

A Hotelból - mint később kiderült, - a Macskaút felé vettük az irányt, így az ebédelési lehetőség felderítése inkább a helyiek iránymutatására alapult.

network.hu

A jellegzetes kicsi, egymásbaérő házikók nagyon barátságosan fogták közre a hol aszfaltozott, hol macskakövezett utcácskákat. Minden második-harmadik házikóban vagy múzeum, vagy megszomjazott vendégváró csalogatta a látogatókat.

Sok templom, szobor, emléktábla utalt Esztergom ősi múltjára. (Amint utánanéztem, egyből lenyűgözött az a rengetek adat és esemény, amelyeket eddig még csak nem is sejtettem.)

A mai Esztergom és környéke az őskortól(!) lakott településnek számít.

A római korban jelentős castrum épült ki a Várhegy keleti oldalán, virágzó várossal, (Solva) dunai átkelőhellyel, mely egyben a Duna menti limes vonal egyik fontos erődítménye volt. 10-20 kilométerenként erődítményeket építettek, amikben jelentős számú katona állomásozott. Solva lakóinak 121-ben Hadrianus császár római polgárjogot is adományozott.
castrum: latin szó, jelentése: vár. A római korban a katonai tábort jelentette. Mindig ugyanolyan tervrajz szerint készült el, sőt a castrum tervrajzát mintául felhasználva alapították városaikat a rómaiak.
Solva: Római település a mai Esztergom területén.
limes: a Római Birodalom őrzött határa.

network.hu

Esztergom nevét a dunai bolgár eredetű bőrpáncél készítőinek településéről kapta.
estrogin küpe (= bőrpáncél) és a strgun (= tímár) igy lett Estrogun, magyarosítva Esztergom.

Amint Eszergomot a rómaiak idején Salvanak nevezték, a népvándorlás idején a frankok Osterringunnek nevezték el (Ostar=kelet, rungen=vár), tehát a frankok keleti vára volt. A középkori latinság ebből Stringonium-ot, a szlávok Ostrihom-ot, a magyarok végre Esztergomot csináltak.

A 960-as években Géza fejedelem új, állandó székhelyének

network.hu Esztergomot választotta. A város a X-XI. században válik Székesfehérvárral szemben országos központtá. E helyen, ahol a „Duna sok vidék gazdagságát hordja össze” építette fel a korábbi római erőd alapjaira hegyi kővárát, hozzá alakótornyot, István vértanú templomát 972-ben. Itt született Vajk, azaz Szent István király, akit itt is kereszteltek meg. Bár hercegi székét Nyitrán tartotta, apja halála után Esztergomba hívatta össze a főembereket és a vitézeket, és maga is odavonult seregével Koppány támadásának hírére.



Az ott jelenlévő hívei jelenlétében nagyfejedelemmé tétette magát. A Koppány-féle lázadás leverése után az esztergomi fejedelmi székhelyen tűzette ki Koppány egyes testrészeit. 1000. karácsonyán itt koronázták királlyá is, és ezzel Esztergom lett a királyok székvárosa is egészen a tatárjárásig. Esztergom Magyarország fővárosa is volt 1256-ig IV. Béla koráig.   István király a várhegyen építette fel hazánk legelső székesegyházát, amit nevelőjéről Szent Adalbert-templomnak nevezett el

network.hu

 .

 


 

 

Címkék: esztergom nyaralás wellness

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu