Kis türelmet...
Spirulina, a tablettába zárt csodaalga
Spirulina névre hallgat a 21. század egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítőjének kikiáltott
mikroszkopikus élőlény. A Spirulina "alga" köznapi elnevezése ellenére a baktériumokkal áll a legközelebbi
rokonságban, a cianobaktériumok törzsébe tartozik.
Prokarióta, azaz nem rendelkeznek körülhatárolt sejtmaggal (ellentétben az algákkal, amelyek egy- vagy
többsejtűek), viszont színanyagainak köszönhetően a növényekhez hasonlóan képes fotoszintetizálni. A
Kutatók szerint a néhány milliárd évvel ezelőtt élt rokonai lehettek az első élő szervezetek, amelyek oxigént
termeltek, "tevékenységük nyomán a légkör összetétele kezdett megváltozni, s ez megnyitotta az utat a
fejlettebb létformák kialakulása felé.".
A cianobaktériumok szélsőséges viszonyok között is megtelepednek hőforrásokban, gleccsereken, fák
kérgén, leveleken, homokon vagy sziklaszirteken. Egyes fajaik gombákkal zuzmókat alkotnak, mások
baktériumokban színtestekként működnek. A Balaton túlmelegedésekor fellépő kellemetlen vízvirágzásban is
nagy szerepe van a cianobaktériumoknak.
A Spirulina természetes körülménye között trópusi és szubtrópusi magas pH-értékű állóvizek lakója Afrika,
Ázsia és Dél-Amerika tavaiban. Időszámításunk utáni pályafutása a 16. századi Azték kultúráig vezethető
vissza, ahol mindennapi élelemként fogyasztották. A spanyol felfedezők állítása szerint a Texcoco-tóból
halászott zöld algából készített sütit és szárított csipszet árulták mindenfelé a piacokon.
Ehhez hasonló, szárított formájú felhasználása ismeretes a Szahara sivatag körüli területekről; ahol dihé
elnevezésű algakenyérként volt közismert.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
Étrend-kiegészítőként, por és tabletta alakban az USA-ban kezdték el forgalmazni a 80-as évektől.
Hírnevének köszönhetően ma már nem természetes élőhelyeiről szüretelik, hanem speciális farmokon,
kontrolált körülmények közt termesztik az USA-ban, Távol-Keleten és Ausztráliában.
Van benne:
Teljes értékű, könnyen emészthető fehérjék
Ásványi anyagok, nyomelemek(kálium, kalcium, jód, bróm, mangán, vas)
B-vitamin, C-, D-, E- és K-vitaminok
Esszenciális zsírsavak
Hatása:
- Vitalizáló és immunerősítő Antioxidáns
- Csökkenti a vérnyomást,
- lassítja az érelmeszesedést
- Csökkenti az éhségérzetet
- Serkenti az agyműködést
- Serkenti az egészséges bélflóra kialakulását
- Izületi problémákra jótékony hatású
- Cukorbetegek komplex gyógyításához ajánlott
- Javítja a bőr állapotát, fiatalságát
Egyes nézetek szerint étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ezáltal alapanyaga a felkapott
fogyókúrás készítményeknek. Máshol, mint immunerősítő és rákmegelőző csodaszerként tartják számon.
Mértékletes fogyasztása vitaminhiányos vagy egyoldalú táplálkozás esetén valóban indokolt lehet
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!