Vályogvetés – hagyományos építés.Azt a hiányzó tudást szeretnénk pótolni, ami a mai ember életéből hiányzik ahhoz, hogy a nagyszülők esetleg dédszülők, által építet épületeket, megmentsük. Az épületek nagy százaléka ma is vályog vagy vegyes falazatú ezek karbantartását igénylő tudás apáról fiúra szálltak, ami megszakadt a 70-es 80-as években. Mivel ezekben, a házakban ma is családok élnek és sajnos egyre rosszabb körülmények között, pusztul a környezetük és vele együtt az életük is.Ha tehát rendelkeznének azzal a tudással, amivel a házaikat karban tudnák tartani, ha tudják, hogy hogyan és miből kell sarat keverni, hogyan kell tapasztani, meszelni javulnának a lakhatási körülményeik.Ezek, az alapanyagok ott vannak a ház körül (minden faluban volt és van olyan hely, ahol lehet sárgaföldet szedni, szalmatörek vagy pelyva és ló trágya szintén beszerezhető) az elveszet tudás pedig pótolható.A program végén a résztvevők olyan tudásra tesznek szert, mellyel képesek lesznek vályogtéglát készíteni, vályogfalat építeni és tapasztani,saját vályogházaikat felújítani, karbantartani és bővíteni. Ez a tudás a későbbiekben bővíthető és egy lehetőség az önálló munkavégzéshez. Sok település intézményesen is védi régi építészeti emlékeit, de újra is jelentős igény van. Ennek kielégítése azonban csak képzett, a technológiában jártas emberekkel valósítható meg. A programunk legfontosabb része a gyakorlati tudás átadása. Falunkét egy-egy-személy elsajátíthatná a munkafolyamatokat, mivel nem szükséges hozzá szakképesítés ezt bárki könnyen megtanulhatja.Olyan épületet, helyszint kell keresni, ami egyébként is felújításra szorul. A helyben beszerezhető alapanyagokat a felújítandó épület tulajdonát képező önkormányzat, magánszemély, vállalkozás biztosítaná.A betanítás 7 nap, napi 8óra. A közmunka keretein belül elindulhatna a faluszépítő program, ami a falusi turizmus alapja is. Pontos információ a www.valyogveto.hu weboldalon olvasható.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kommentáld!