Kis türelmet...
ORCHIDEÁK PÁRÁSÍTÁSA
Az orchideák párásítása, nagyon fontos, de nem mindegy, hogy hogyan csináljuk. Én a párásítást a következő képpen csinálom : a tápoldatos flakont jól felrázom és teleöntöm a kupakját, ám a tápoldatot visszaöntöm a flakonba. A kupakot megtöltöm vizzel és tartalmát, beleöntöm a permetező edénybe, utána feltöltöm 0,5 liter vizzel, és már kész is a permetező folyadék. Ez a kevésnek mondható kicsi tápoldatos víz, ( ami két - három cseppnek felel meg ) untig elég a levelek frissen tartására. Amióta így spriccelek, a növények úgy állnak mint a cövek,sötétzöld leveleik vannak, látszik rajtuk az életerő, és hozzák az oldalhajtásokat és a légző gyökereket és a virágokat. Van olyan orchidea, ahol két légző gyökér jön egyszerre. Szerencsére ez a gyenge tápoldat, nem égeti meg a leveleket, inkább serkentőleg hat rájuk.Ha valamelyik növényemnek elrothad a gyökere, akkor kiveszem az ültető közegéből, leszedem az elhalt gyökereket és ha van egy pici gyökere, visszarakom a cserepébe, de öntözés helyett csak a gyenge tápoldatos vízzel permetezem, mégpedig azért, mert gyökérről úgysem tudna vízet felvenni, de a levélről beszivott víz, gyökereztetésre serkenti a virágot. Ha alulról öntözném, tovább rothadna.Ha nincs gyökér, akkor egy üvegbe állítom, és naponta permetezem , ezzel a enyhe tápos vízzel. Lehet, hogy sokáig fog tartani, de már látni a növényen , hogy élni akar. Ezzel a permetezéssel , amióta csinálom, még egyetlen növényemet sem vesztettem el. Csak jót tudok róla mondani
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!