Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

CATTLEYA 

Ez a jó tanács Tátrai Zsuzsától származik    

A Cattleya orchidea a nevét a Cattleya angol botanikusról kapta 1824-ben. Dél-amerikában, ahol 45 fajtája ismeretes, vadon élő védett növény. Helyéről  kimozdítani, az országból kivinni tilos. Nagyon megtizedelték akkoriban, ezért védetté nyílvánították. Amik kaphatóak azok már keresztezett fajták. A gyönyörű fajták mindig újabb és újabb keresztezésre ösztönözték a kertészeket. Ma már több ezer különböző formájú és szinű hibrid létezik . A virágzási időszak fajtánként eltérő. A virág 15 cm nagyságú is lehet.. Kezdők számára is alkalmas. A Cattleya a legkönnyebben kezelhető orchideafaj, ezért a kezdők is bátran belefoghatnak termesztésébe. Nyáron magas hőmérsékletet  és páratartalmat igényel. Mindig tarsuk szem előtt a növekedési tényezőket (víz,fény és hőmérséklet). Az esetenmént eltérő nyugalmi időszakokban tarsuk hűvös helyen, és keveset öntözzük. A Cattleya orchideák között fatörzseken élő epiphytákat és dézsázs növényeket is találunk.
A növény gondozása - lépésről lépésre:
A Cattleya nagy, jó vizelvezetésű cserépbe tegyük. Három évente esedékes az átültetése. A földkeveréke:azonos mennyiségű parafa, durva tőzeg és faszén keveréke. Ezeket megvehetők készen is. A legtőbb Cattleya- fajta tavasszal kezd virágozni. Mihelyt az első rügyek megjelenjnek, kezdjük rendszeresen öntözni( úgy érzi ekkor magát, mintha az esős évszak jönne), hogy a földközege mindig nedves legyen. A cserépalátétből mindig öntsük ki a felesleges vizet. A páradús levegő  igen fontos, ezért időnként permetezzük a levegőt a növény körül, esetleg megemelhetjük a cserépalátétben kövekre és alatta egy kevés vizet rakhatunk.. A bimbókra és a virágokra ne kerüljön viz, mert csúnya foltokat okoz.. VIRÁGZÁS után, ha az orchidea utolsó virága is elhervadt, kezdődik a nyugalmi időszak. A hőmérsékletet kb. 3 'C fokkal csökkentsük (ha lehet), és csak háromhetente öntözzük. A növénynek azonban végig nagyon sok fényre van szüksége. A Cattleyát legfeljebb  három évente ültessük át, ha a gyökere túlburjánzott. Ilyenkor tőosztással is szaporíthatjuk.( vagy törjük vagy steril késsel vágjuk széjjel). Minden résznek két gyökérlabdája legyen
A ROTHADÁS mindig a túlöntözés következménye. Előbb  hajtások, majd a gyökerek rothadnak meg. Ügyeljünk arra, hogy a  földdel csak a gyökerek érintkezzenek, a hajtások ne. Csak a virágzás idején öntözzük bőségesen, a pihenési időszak alatt csak mértékletesen, takarékosan öntözzük.
A virág fajtája  erőteljesen illatos. A világos helyet szereti de a tűző napsütéstől ovnunk kell. Hőigénye fajtánként eltérő, de  alapvetően a páradús levegőt szereti. Csak az elszáradt virágokat szabad visszavágni.  az elszáradt és rossz hajtásokat el  kell távolítani. Ablakpárkányon, cserépben nevelhető.

Címkék: cattleya orchidea gondozása

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu