Kis türelmet...
KÁVÉ
Coffea arabica
A napokba vendégeim voltam, és a hőségre való tekintettel megkérdeztem,
hogy nem fogyasztanának-e szívesebben kávé helyett egy kellemes ízű,
hűsítő gyógyteát?
Az egyik ismerősöm azt válaszolta, hogy ő inkább
marad a kávé mellett, ugyanis soha nem iszik ,,gyógynövényből” készült
italt. Erősen elcsodálkozott, amikor megkérdeztem, hogy szerinte a kávé
micsoda, ha nem gyógynövény?
Bizony a kávé, ha mértékkel fogyasztjuk, nem más mint gyógyító növényi kivonat.
Származásáról nincsenek hiteles adatok, annál több történetet, legendát jegyeztek fel az eredetéről, felfedezéséről.
Az iszlám országaiban hitként tartják, hogy a kávé szent ital, amelyet Allah nevében, Gábriel arkangyal hozott el Mohamed prófétának, hogy elűzze testének fáradtságát, és megőrizze szellemi frissességét.
Augustus Naironi professzor, a páduai egyetem tudósa, 1671-ben megjelent
könyvében összegyűjtötte a a kávéval kapcsolatos legendákat,
ismereteket.
Közülük a legismertebb az abesszíniai Kaffa nevű tartományban történtek.
Egy pásztor, aki a kopt szerzetesek kecskenyáját legeltette a kolostor
közelében, tanácsért fordult a szerzetesekhez, hogy mi oka lehet annak,
hogy a kecskék az elmúlt éjszakákon igen nyugtalanok voltak, jóformán
semmit sem pihentek, és állandóan mozgolódtak. Ő maga nem talált
magyarázatot a szokatlan viselkedésükre. A szerzetesek kimentek és azt
látták, hogy a kecskék egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett
bogyókkal teli fákról eszegetnek. Arra gyanakodtak, hogy csak ez a
növény lehet az, ami a kecskék nyugtalanságát okozza.
Ők maguk este
levest főztek a fa gyümölcséből és igen jó ízűnek találták. Éjszaka,
meglepődve tapasztalták, hogy egyáltalán nem álmosak. Ettől kezdve
rendszeresen fogyasztották ezt az italt, amelynek elterjedt a híre, hogy
mennyire frissítő hatású.
Eleink a török hódoltság idején találkoztak először a kávéval, amikor a törököknél tett ,,látogatás” alkalmával, ebéd után kávét szolgáltak fel, majd utána közölték a császár parancsait. Innen származik az a mondásunk, hogy ,,most jön a fekete leves"!
F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós, az
1831-ben megjelent Kávé, thé című könyvében a kávé, tea, csokoládé
történetével, orvosi vonatkozásaival foglalkozik. (Aki szeretné
elolvasni, jelezze felém és levélben szívesen elküldöm). E könyv
érdekessége, hogy a szerzője egy ideig Széchenyi Istvánnak, majd rövid
ideig Kossuth Lajosnak is háziorvosa volt.
Ma már világszerte mintegy 500 milliárd csésze kávét iszunk meg évente.
Vajon a kávé gyógyhatásáról, mi a szakember véleménye?
Az általam nagyra becsült dr.Kemth Sándor írását szeretném megosztani az érdeklődőkkel a kávéval kapcsolatban
:
Kávé
(Coffea arabica)
Elterjedése: A világ trópusi éghajlatú területein élő, két méteresre is megnövő cserje. Kelet-Afrikában, Arábiában, illetve Indiában található természetes közegében. A meleg párás levegő és a jó vízellátású, tápanyagban dús talajt kedveli.
Gyűjtése-felhasználása:
A
növényen fürtökben lógó piros termést illetve annak bab alakú magjait
gyűjtik. A kinyert magokat szárítás után pörkölik, ez által nyeri el
jellegzetes aromáját.
A magok közvetlen rágcsálása is alkalmas a
kívánt hatás hosszan tartó eléréséhez, ráadásul kevesebb is elegendő.
Mégis általában gőzölik, forrázzák, vagy főzik, a bevett helyi
szokásoknak megfelelően.
Íze: keserű - 8, aromás - 4, fanyar 2, savanyú 2 (gőzöléssel az utóbbi két ízhatás minimalizált)
Energetika:
Gerjeszti a szelet, emeli a tüzet, a vizet kiszárítja. A szervezet
finom-tűz esszenciáját fokozza. A mérgek eltávolításában és
átalakításában is segít. Túlzásban, szél és tűz túlsúlyos tüneteket
okoz.
Általános hatás:
A kávé okozottan mozgató, egyébként
serkentő, élénkítő hatású, túlzásban viszont kizsarolja az
energizáltságot és nyugtalanít. A szövetek pangó nedveit kihajtja és
felszárítja.
A szervezet minden szervére nézve izgató hatású, szünteti a tompaságot.
Az emésztő nedvek termelődését fokozza, általában véve azokhoz hasonló hatású.
Szünteti a dugulásokat és a pangásokat. Hevítő-szárító vértisztítóként
alkalmazható, bár a zsíroldó, mozgató hatása miatt a vér koleszterin
tartalmát átmenetileg megemeli, miközben a szervezett által
"elraktározott" koleszterin tartalmát, emésztetlen tápanyagait, egyéb
zsírjainak mennyiségét csökkenti.
Lélektani hatás:
"Ragadd
meg a pillanatot és élvezd ki minden cseppjét " mozgás!- ezt sugallja a
lélekben pergő tüzet szító kávé. A szubtilis test kundalíni energiáját
gerjeszti és megemeli, tehát ajzószer. Segít áttörni a nyomasztó
korlátokat. Fokozza a bátorságot és a tettrekészséget.
A jelen
mozdulni nem akaró terheit mozdítja, a nehézkes állapotokon túlléptet,
szele elfújja a gondokat. A lélek leeresztett húrjait felhangolja.
Egyensúlyban fogyasztva a kitörő öröm érzését adja.
Túlzásban
fokozza az indulatokat, a feszültséget és így az élet dolgaihoz keserű
szájízzel áll hozzá, az aggódó, maró, fanyalgó érzésekre hajlamosít,
talajvesztést eredményez.
Részletes ismertetés:
Erős mozgató
hatása a tápcsatorna egész területén tapasztalható. Például étkezés
után fogyasztva, a gyomorperisztartikát fokozza, így a gyomor kiürülését
meggyorsítja. A perisztartikus hullámmozgást a kávé a vastagbél
területén is megindítja, ezzel "kiprovokálja"; a székletürítést. A
renyhe belűek ezért hajlamosak a kávéfüggőségre.
A gyomor
savtermelését, így az étvágyat is fokozza, a hurutokat csökkenti. A
túlterhelt gyomor terhein könnyít, ezért étkezés utáni tompa állapotra
kiváló.
Túlzásban, vagy éhgyomorra fogyasztva viszont fokozza az
éhséget, önemésztővé teszi a gyomrot, s e túlzott emésztőnedv termelés
további bélszakaszokat is kikezdhet, emellett homlok-halánték táji
fejfájáshoz, szemkáprázáshoz is vezethet.
A májat erősebb epe
termelésére serkenti, az epehólyagot ürülésre ösztönzi és az epe hatását
támogatja. A máj szövetei közül a vérben oldja a zsírokat, miáltal a
máj tisztul és feladatát könnyebben ellátja, ezért a máj
elzsírosodásában szenvedőknek javallt a kávé mértékkel történő
fogyasztása.
A lépet is segíti működésében, a szűrőjén fennakadt
emésztetlen tápanyagokat, illetve a salakokat távozásra kényszeríti,
ezért az Ezerjófűhöz hasonlóan a lépmegnagyobbodás egyik lehetséges
gyógyszere.
Az emésztő energiát, az emésztő enzimek termelését,
hatékonyságát test minden részén fokozza, a testhőmérsékletet emeli, a
vért hevíti, miáltal a mérgektől, emésztetlen tápanyagoktól tisztítja.
Az érrendszer falait tonizálja és összehúzza, ami a vérnyomás
emelkedéséhez vezet. Ezért alacsony vérnyomású emberek által jogosan
kedvelt. Hosszú távon, függőségben viszont a szervezet csatornáinak
falát szűkké, szárazzá, rugalmatlanná, "törékennyé" teheti, ez a
véredényekre is vonatkozik, így azok megtartják a magas vérnyomást. Ezt a
hatást kiküszöbölhetjük, ha kardamommal és tejjel együtt fogyasztjuk.
A szív ritmusát gyorsítja, összehúzódásának erejét fokozza, egy könnyed
kocogás hatását keltve, így a szívet terheli. Ez túlterhelt, vagy
gyenge szív, illetve túlzott kávéfogyasztás esetén veszélyes is lehet. A
kávé által felhevített, felizzított szív vér, vagy oxigén ellátási
problémák jelenlétekor könnyen infarktust szenvedhet.
Bár a kávé
élénkít, felpörget, az idegrendszer feszültségét mégis csökkenti,
görcseit szünteti. Egyrészt, mert az idegi működést fokozza és erősíti,
másrészt, mert segít megszüntetni az idegműködést zsírok, mérgek,
lerakódások formájában visszafogó, kórosan szigetelő hatású,
feszültséget gerjesztő akadályokat. Csökkenti az ingerküszöböt.
Túlzásban idegi frusztrációt, bizonytalanságot, remegést okoz.
Menstruációs görcsökre jótékony, vérzést fokozó hatású. Afrodiziákum. A
férfiasságot mértékkel fogyasztva erősíti, túlzásban viszont
gyengítheti.
Ellenjavallat :
magas vérnyomás,
szív-érrendszeri elégtelenség, infarktus, illetve annak veszélye,
koplalás, vérzékenység, gyomor, vagy egyéb fekélyek esetén. Kismamáknak
nem javallt, túlzásban vetélést eredményezhet.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!