Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Valamikor régen olvastam a Csíkszentmihályi Mihály által kutatott, leírt flow érzésről és ez eszembe jutott, ahogy ebbe a közösségbe beregisztráltam és próbálkoztam a festegetéssel. Azt hiszem, hogy itt sok üvegfestőnek lehet flow élménye.

Mindig is szerettem kézimunkázni, kicsit „kreatívkodni”, saját készítésű ajándékokat adni. De az ajándékozás örömén túl mindig volt még valami, amiért szerettem csinálni (még akkor is ha a végeredmény nem volt tökéletes.) Jó érzés volt elmélyülni valami tevékenységben, jó érzés volt kigondolni, megtervezni, készülődni hozzá. Amit alapvetően közösnek érzek ebben a klubban, az az, hogy  mindenkinek az üvegfestés okoz örömet, függetlenül attól, hogy milyen szinten műveli. Vagyis maga a tevékenység okoz örömet.

 

A flow érzését így írják le : „A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a  legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az életminősége is jobb.”

 

Mit gondolnak vajon  erről  a Kedves Üvegfestők?

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu