Kis türelmet...
SZALAGOS FÁNK: Hozzávalók 28-30 darabhoz. Fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 pohárka rum, késhegynyi só, fél liter tej és a sütéshez 1 kg zsír, vagy 1 l olaj. Elkészítés: Három deci langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral három kanál liszttel fél sűrű kovászt készítünk, a megmaradt porcukorral a tojás sárgáját elkeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk jól elkeverve. Hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen addig kelesztjük, míg a tészta jó másfélszeresére duzzad. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár nagyságú fánk szaggatóval, kiszaggatjuk. Ez után még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, gyengén liszttel meghintett darabokat letakarjuk. Bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre három-négy darab sütését úgy, hogy fedőt is teszünk rá mindaddig, míg az alja sül és meg nem fordítottuk. Az átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról. Aki fánksütésre adja a fejét, annak bizony egy egész délelőttje is rámehet erre a konyhai kalandra, de megéri – ígérik az asszonyok.
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 14 éve
Látta 341 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!