Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Idehaza a fordítóirodák hivatalos fordítás készítésére jogosult. Ilyenkor az elkészült fordítást ellátják bélyegzővel és tanúsítják a fordítás helyességét, teljességét, az eredetivel való megegyezést.

Elkészítés

Amennyiben az ilyen hivatalos fordítást papíron készítik el (s nem mondjuk elektronikus úton, PDF-ként), úgy a fordítást és az eredeti dokumentumot (esetleg annak másolatát) össze is szokták fűzni háromszínű szalaggal.

Hazai megjelenés

Idehaza ezt hívjuk hivatalos fordításnak, s mint olyan, kiválóan alkalmas a külföldi ügyintézéshez. Az Európai Unión belül az egyes tagállamok elfogadják a más országban készült fordításokat, ugyanakkor léteznek kivételek, melyeket legegyszerűbben az ügyek típusa szerint lehet csoportosítani.

Mikor van szükség hiteles fordításra?

A gyakorlat azt mutatja, hogy amikor valaki például külföldön szeretne letelepedni, vagy állampolgársági kérelmet benyújtani, ilyenkor néhány ország előnyben részesíti a helyben készült fordítást, az megnyugtatóbb az eljáró szervek részére, mint egy másik tagállamban bejegyzett fordítóiroda fordítása.

Hiteles vs. hivatalos fordítás

A különbség a hiteles és a hivatalos fordítás között az, hogy hiteles fordítást Magyarországon csak az OFFI készít, ami egy állami fordítóiroda és egy jogszabály csak őket hatalmazza fel ilyen hiteles fordítás készítésére.

Szűkkörűség

Bár később történtek enyhítések és jelenleg bizonyos okiratokat már szakfordítók vagy szakfordító-lektorok is lefordíthatnak hitelesen, az engedélyezett okiratok körét a jogalkotó meglehetősen szűkre szabta.

Külföldi különbségek

 

Jó hír, hogy hiteles fordításra inkább csak itthon van szükség, amikor az államigazgatási vagy közigazgatási szervek ilyen fordítást kérnek az ügyintézésnél. Külföldön szerencsére más a gyakorlat, s a legtöbb esetben az általunk készített hivatalos fordítás is elegendő.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu