Kis türelmet...
Amit a zöldfűszerekről tudni kell
Bazsalikom - paradicsom, bab, zöldség, zsíros hús, szárnyas ízesítésére. A friss levelet finomra vágva adjuk az ételhez. - Borágó - uborka, saláta, fűszeres szósz ízesítésére. Frissen használjuk. - Borsfű - bab, paradicsom, uborka, szárnyas, máj ízesítésére. Csak rövid ideig főzhető. - Borsmenta - bárányhús, saláta, desszert ízesítésére, tea készítéséhez. Jól fagyasztható és szárítható. - Citromfű - saláta, szósz, hal, hús, desszert, italok ízesítésére. Íze hasonló a citroméhoz. Használható frissen, fagyasztva vagy szárítva. - Fokhagyma - disznó- és bárányhús, fasírt, zöldség, majonéz, vaj ízesítésére. Takarékosan használjuk, gyakran elég a leve. Saláta készítésekor elég egy gerezddel kikenni a tálat. Sütéskor megkeseredhet. - Kakukkfű - egytálétel, hús, szárnyas, grillezett hús ízesítésére. Főzhető. Aromája szárítva erősebb. - Kapor - hal, rák, uborka, világos mártás, túró ízesítésére, savanyúság eltevésénél. Frissen vagy mélyhűtötten szórjuk a kész ételre. - Lestyán - "maggifűszer", leves, ragu, mártás ízesítésére. Takarékosan használjuk, szárítva belefőzhető az ételbe. - Majoránna - hús, zöldségétel, burgonya, máj, hurka ízesítésére. Legjobb virágzás előtt szedni. Takarékosan használjuk, szárítva belefőzhető az ételbe. - Oregano - (vad majoranna) - tésztafélék, pizza, olasz zöldségétel, chili con carne ízesítésére. Takarékosan használjuk, ételbe belefőzhető. - Petrezselyem - univerzális fűszer, zöldség, saláta, tojásétel, leves, hal, szárnyas ízesítésére. C vitaminban gazdag, főzni nem szabad. - Rozmaring - bárány- és marhahús, szárnyas, burgonya, déli zöldségfélék ízesítésére. Kesernyés ízű, páchoz is használható. Jól szárítható. - Snidling - túró, saláta, tojás- és zöldségétel, burgonya ízesítésére. Nem főzhető, apróra vágva szórjuk az ételre. - Tárkony - saláta, fehér hús, hal ízesítésére. Csak a levelét használjuk. - Turbolya - mártás, tojásétel, túró, saláta, zöldség, leves ízesítésére. Ánizshoz hasonló. Nem szabad főzni. - Üröm - szárnyas, hús, káposzta ízesítésére. Segíti a zsírok emésztését, az étellel együtt főzhető. - Zsálya - hús, máj, szárnyas, angolna, tojásétel, saláta ízesítésére. Enyhén keserű. Takarékosan használjuk. Szárítható. ![]() |
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!