Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Minden építménynek és berendezési tárgynak ma már három követelménye van: rendeltetés (funkció), megjelenés (esztétika) szerkezet (konstrukció). Ugye azt mindenki belátja, hogy egy épület vagy abban például egy szekrény cél és rendeltetés nélkül nem épülhet, vagy nem készülhet, mert úgy értelmezhetetlenek (ez esetben beszélünk giccsekről).

Ugyanígy nem volna értelme elkészítésüknek, ha a megtervezett berendezéssel nem harmonizálnának, és kellemükkel, otrombaságukkal taszítanák használójukat (ez esetben beszélünk művészietlenségről). A szerkezeti felépítésük pedig azért lényeges, mert a különféle anyagok, amikből az épületek és a berendezési tárgyak ésszerűen és esztétikusan elkészülhetnek meghatározzák élettartalmukat, gyárthatóságuk módját és nem utolsó sorban az árukat (ez esetben beszélünk szakszerűtlenségről).

 

Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

Tradicionális, zsúfolt, korszerűtlen

 

Maradjunk egy egyszerű példánál és akkor mindjárt megértjük e hármas követelmény összefüggéseit. Hiába készítünk el egy ruhatárolásra szánt szekrényt drága intarziás berakással és faragott párkánnyal, ha abba méreteinél fogva a ruha csak úgy fér bele, hogy az összegyűrődik. De hiába van elegendő hely a szekrényben az abba szánt ruhának, ha az a szekrény nem harmonizál a már meglévő berendezési tárgyakkal, megjelenése nem kívánatos az enteriőrben, azaz nem esztétikus.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!
Modern, rideg, személytelen

 

Végezetül, pedig, a rossz anyag- és szerkezetválasztás az előző két feltétel teljesítésének ellenére is munkánk sikerét könnyen romba döntheti, mert az elõállított termék vagy nem lesz tartós vagy csak egyszerűen működés képtelen, azaz használhatatlan lesz. Az épület és annak berendezése ugyan nem azonos az otthon fogalmával, mert az legalább egy dimenzióval több, mint az előző kettőnél általánosan ismertek, de ennek ellenére, azok életszerűségét, lakályosságát és harmóniáját e hármas követelmény pozitív vagy negatív irányban éppen úgy befolyásolja.

 

Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

Korszerűtlen, giccses

 


Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

Tradicionális, otthonos és korszerű

 

A három feltétel közül önkényesen, helyezzük most a hangsúlyt a kellemre, ezen belül is az otthon berendezésének szépségére és járjuk körbe, hogy mit is takar ez a fogalom? Amennyiben elfogadjuk, hogy az otthonunk berendezése is művészet, úgy azt is beláthatjuk, hogy az e területen munkálkodó berendezők egy-egy kor irányzatának, stílusának, akár divatjának is lehetnek elkötelezett művelői - az otthonok tulajdonosaival együtt - mint bármely más művészet alkotói és műélvezői.

 

Vannak, akik esküsznek az antik enteriőrökre és berendezési tárgyakra, képekre és szobrokra, vannak, akik a szecessziót és annak hangulatát szeretnék otthonaik berendezésében viszont látni és érezni, míg vannak, akik a high-tech életformáért és az azt követő divatért lelkesednek. Bár nem lehet kétségbe vonni bizonyos egyéni ízléshajlandóságok jogosságát, mégis valahogy szegényesnek, korlátozottnak és túlzott elfogultságnak hat az ily módon történő szelektálás.

 

A lakását igazán otthonossá tenni akaró berendező a már említett hármas követelményt figyelembe véve kell, hogy összeválogassa berendezési tárgyait még akkor is, ha valamelyik stílusirányzathoz jobban vonzódik a többinél. Hiszen gondoljuk csak el, mennyire lehet otthonos egy csupán csak rokokó stílusban berendezett lakás, ahol sem kényelmesen ülni, sem a mai követelményeknek megfelelően a bútorokat használni nem lehet. Vagy történetesen csupa fém, kő és üveg minden köröttünk, mint ahogy azt a ma divatja sokszor megköveteli a berendezőtől. Akkor bizonyos, hogy a hideg téli estéken, még a legjobb fűtés mellet is a fogaink tévénézés közben összekoccannak a rideg hidegségtől.

 

Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

Modern, hangulatos, korszerű

 


Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

Modern, hangulatos, korszerű

 

Ebből az következik, hogy a lakberendezésben, de bármely más művészetben is csak antik vagy csak modern szépség önmagában nem létezik, de van szép és korszerű műalkotás és van szépen és korszerűen berendezett otthon. Bármely stílusban vagy divatirányzat szerint is rendezzük be az otthonunkat, egy közös célt mindig szem előtt kell tartani, az a korszerűség.

 

Minden otthon berendezésének legnagyobb buktatója a divat meggyőződés nélküli másolása. A csak divatos lakás még nem biztos, hogy korszerű is, de az új meglepő formákat sem szabad elvetni az örökbe hagyott, készen kapott stílusért és megoldásokért. A sokszor unalomig reklámozott, divatosnak kikiáltott berendezési tárgyakat, mert a szomszéd - aki tehetős és valaki - azt vásárolta meg, csak ezért ne essünk ugyan abba a hibába, és ne akarjunk lelkivilágunktól, egyéniségünktől idegen, kényelmetlen, rossz közérzetet sugalló enteriőrbe beburkolózni.

 

Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!

Tradicionális, hangulatos, korszerű

 

Viszont bátran vállaljuk fel a korszerűséget, az újszerűséget, de csak is empátiával, mert beleérzés nélkül itt is könnyen célt téveszthetünk. A maguk idejében a ma már klasszikusnak mondott (reneszánsz, barokk, biedermeier, bauhaus) lakásberendezések is modernek voltak és minél őszintébbek és minél modernebbek voltak, annál klasszikusabbakká váltak. Meggyőződés, korszerűség, újszerűség, ez az, ami minden műalkotást, többek között a lakásberendezést is hitelessé és széppé teszi.

 

Ez adja a közös szépségüket, értéküket és ez által válnak élvezhetővé a legkülönbözőbb korok lakásberendezési stílusai. Csak az olyan otthonok válnak gyorsan kényelmetlenné és elavulttá, melyek berendezési elképzeléséből, hiányzik a meggyőződés, az őszinteség, az észszerűség és az átélés ereje, ahol a berendező konvenciók, megszokások és a divat rabja. Az ilyen otthonok kirakatok a berendezésük pedig giccs.

 

www.lakberendezes.hu

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu