Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A bennünket körülölelő színes világot és annak vidám vagy bánatos hangulatát a fény varázsolja mindennapjainkba és így az otthonunk falai közé is.

Ezért a fénynek, nyugodtan állíthatjuk, varázsereje van. Képes környezetünket megváltoztatni, átalakítani, tehát kiemelt szerepe kell, hogy legyen a lakberendezésben.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!

Helytelenül tervezett megvilágítás, fakó színekkel

 

Nagyításhoz kattintson a képre!
Optimálisan megtervezett
világítás, élő színekkel

 

A legszebb lakásból sem tudunk barátságos otthont berendezni helytelen és fantáziátlan megvilágítással. Közel sem mindegy, hogy milyen minőségű fénnyel látjuk el otthonunk helyiségeit, hiszen e terek alkalmassága, azaz használhatósága egy adott feladatra, sok minden mástól is, de első sorban a jó megvilágítástól függnek.

Hasonló a fény szerepe e helyiségek hangulatának meghatározásában is. Mert hiába a jól kiválasztott színösszeállítás a berendezésben, ha nem megfelelő mennyiségű - és minőségű fényben szemléljük az elénk táruló összképét.

A szép színek a helytelen megvilágítás hatásáras könnyen „döglötté,” fakóvá válhatnak. Sokszor még szakemberek is, a jó megvilágítás fogalmát összekeverik a fény erejével, pedig az erős fény néha nagyobb rombolást végez lakberendezői munkánkban, mint sem gondolnánk.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!
Az étkező általános


világítás nélkül

 

Nagyításhoz kattintson a képre!
Az étkező megvilágítva

 

A káprázás, a hamis csillogás, a mindent elvakító fényáradat a kellem legnagyobb ellensége, de egyben éppen olyan baleseti forrás előidézője is lehet, akár csak, a nem kellő módon történő figyelem fejívás, azaz bizonyos berendezési tárgyak kiemelt megvilágítással történő láttatása. Például a lépcsőháznak, mosókonyhának.

A jó megvilágítás egyben differenciál is, hiszen egy baráti összejövetel esetén, merőben más világítás dukál a beszélgetéshez, a tánchoz, a biliárdasztalhoz vagy a kártyaszobába, mint például az ebédlőasztalhoz, az olvasáshoz vagy a tévénézéshez. Egy jól megtervezett lakásvilágítás, a mai követelményeknek megfelelően, többféle világítási mód egy idejű alkalmazását feltételezi.

Egy ma korszerűnek mondott lakás-megvilágítás követelményeihez az alábbi módozatok tartoznak:

Általános megvilágítás
Többnyire egy központi lámpa, általában a helyiség mennyezetének közepén elhelyezett világítótest biztosítja. Célja, hogy a teret egyenletesen megvilágítsa és a térben történő tájékozódásunkat, balesetmentesen, segítse.

Helyi megvilágítás
Az ilyen megvilágítása mindig az adott helyiség egy pontjára irányítja a fénysugarakat. Például egy karos lámpa jó szolgálatot, tehet az íróasztalon vagy a konyhában a munkalapon az elvégzendő feladatokhoz.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!
Díszvilágítás

Nagyításhoz kattintson a képre!
Kiemelő megvilágítás

 

Irányított, vagy kiemelő megvilágítás
A térben fontos tárgyak megkülönböztetett, figyelemfelkeltő világítási módozata. Például, ha egy szekrényben lévő bizonyos dísztárgyakra szeretnénk a figyelmet ráirányítani.

Rendeltetésszerű (funkcionális) megvilágítás
Hasonló a kiemelt megvilágításhoz, de attól mégiscsak eltérő feladatot lát el otthonainkban. Feladata a kényelem és a biztonság fokozása a lakberendezésben. Szerepe a különböző terek funkcionális elválasztásában, ajtók, kapuk átjárók, lépcsők, rámpák iránymutatásában érhető tetten, de segítségükkel nem kívánt részek elrejtése éppen úgy lehetséges, mint a kiemelése.

Dekorációs megvilágítás
Jelentősége az esztétika területén megnyilvánuló, csupán díszítést szolgáló feladatot lát el. Például: diszkó lámpa, reklámok, világító dísztárgyak.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!
Kiemelő megvilágítás

Nagyításhoz kattintson a képre!
Díszvilágítás

 

Ne feledjük, hogy a fény az otthonunkba kiválasztott színekkel kölcsönhatásban van. Ha a fény e tulajdonságát a lakberendezésünk során figyelmen kívül hagyjuk, nagy csalódás érhet bennünket a megálmodott díszítő hatás gyakorlati megvalósulása során.

Hiszen a sötét, matt színek sokkal több fényt nyelnek el, mint a pasztell, fényes felületek, de ugyan így rusztikus, durvább felületek is sötétebbnek tűnnek egyazon megvilágítás esetén, mint a simára megmunkál anyagoké. Aki ezt nem veszi figyelembe otthona berendezése során, könnyen porul járhat.

A fényforrásokat a kibocsátott fényük jellemzik. Például az általánosan elterjedt elektromos izzók, többnyire meleg tónusú fényt sugároznak, míg a köztudatban ismert fénycsövek - kivételt képező új változataik - pedig hideg fényt vetnek maguk köré.

A reflektorozó - és spotégők, főként éles, összetett fehér fénnyel világítanak a kijelölt irányba vagy tárgyra. A különböző fényforrások helyes megválasztásával változtathatunk a terek arányain, korrigálhatjuk azok nem kívánatos méreteit.

Nagyításhoz kattintson a képre!
1. Hagyományos wolframszálas égő általános megvilágítás céljára
2. Kompakt, energiatakarékos fénycső általános megvilágítás céljára
3. Hagyományos fénycső általános megvilágítás céljára
4. Halogénégő, irányított, kiemelt megvilágításra
5. LED lámpa díszmegvilágításra

Például egy keskeny nagy belmagasságú szobát, ha nem a mennyezetről világítjuk be, hanem annak mennyezetét a kívánt magasság síkjáig sötétben tartunk és csak e sík alatt, helyezünk el fényforrásokat, máris barátságosabb, arányosabb teret kapunk.

Az alacsonyabban felszerelt világítótestek fényudvara, tehát a szűk, magas terekben is meghitt, meleg hangulatot képesek kelteni, és éppen így fordítva is igaz ez.

Otthonunk kedvelt részleteit és tárgyait különféle megvilágítási trükkökkel kiemelhetjük, míg a csúnya, nem mutogatni való részleteket elrejthetjük az avatatlan szemek elől.

A reflektorszerű, irányított, éles fénysugarak hatására a tárgyak meleg árnyékokat vetnek, amit a jó lakberendező legtöbbször ki is használ, amikor például egy-egy szép bútorformát vagy a függönyök anyagának lágy esését igyekszik a térből kiemelni.

Mindezt teheti egy kissé féloldalasan elhelyezett spotlámpa irányított fényével. Ha viszont ugyanezeket a részleteket közvetlen szemből reflektorozzuk meg, akkor éppen az előzővel ellentétes hatást érhetünk el, azaz a formák és textúrák a háttér síkjába simulnak, elvesztik dimenziójukat. Legtöbbször az egyenlőtlenül vakolt falak hibáinak eltüntetésére alkalmazzuk ilyen megvilágítást.

A fényforrásokat beépíthetjük egy tervezett térben rögzítve és mobilan, azaz változtathatóan is. Ez utóbbi esetben a praktikum kerül előtérben, hiszen egy-két fényforrással, változtatgatva azok helyét, szinte mindent, amit mutatni szeretnénk a berendezésből, ugyan nem egy időben, de külön-külön a kívánt sorrendben, megvilágíthatunk.

A rögzített fényforrások esetében inkább a világítás minőségre helyezzük a hangsúlyt, hiszen ebben az esetben mindig a legoptimálisabb fényerőt és tónust használhatjuk a kívánt cél elérésére és mind ezt egyszerre, egy azon időben.

Bár mely megoldást is választjuk otthonunk megvilágítására, ajánlom, hogy kérjék ki szakemberek véleményét, mert a legszebben berendezett otthon is a helytelenül tervezett világítás következtében, barátságtalan rideg lakássá változhat.

 

Horváth Tamás

 

lakberendezes.hu

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu