Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A polgári otthonok kényelmét testesítették meg már a barokk korban is, de a biedermeier szalonok kötelező berendezési tárgyai közül soha sem hiányozhattak.

Bármely korban is készültek, fő funkciójuk a pihenés és a kényelem szolgálata. Legyen az fotel, kanapé, pamlag vagy nyugszék, szigorú ergonómiai szabályok jellemzik felépítésüket és méretezésüket. Minden ülőbútor kialakítása függ a kívánt testhelyzettől.

Az ábrákat követve láthatjuk, hogy minél kényelmesebb egy ülőbútor annál nagyobb helyet foglal el. Egy kisebb fotel helyszükséglete kb. 0,7 m², míg egy kényelmesebb fotelé már 1- 1,2 m² is lehet.

A kanapék helyszükséglete közel duplája a fotelokénak, míg egy nyugszék elhelyezésére elég 1,5 m² is, de egy kényelmes pamlag akár 2-2,5 m² helyet is megkövetel.

A pihenőbútorokból, önmagukkal társítva vagy keverten, csoportokat alakíthatunk ki más és más funkcióknak megfelelően. Olvasósarok, kártya - és játékhely, társalgóhely, kandalló körüli pihenőhely vagy tévénézéshez, zenehallgatására szolgáló audió sarok.

A pihenőbútorok csoportjaihoz a céltól függően mindig tartoznak különféle tárlófelületek, ezek legtöbbször asztalok. Lapmagasságuk 60 cm-nél minden esetben alacsonyabb. A pihenés bútorainak formája, anyaga koronként és stílusonként változott.

Napjainkban kevés megjelenő fém- vagy farésszel, az úgynevezett teliben kárpitozott fotelok és kanapék a divatosak, melyek színben és formában rendkívül változatosak. E változatos megjelenés, viszont nagy segítség az otthonát szépíteni és kényelmesebbé tenni vágyó lakberendező számára.

A bútorgyártók figyelembe véve a mai helyszűkével küzdő otthonokat, forgalomba hoztak többfunkciós pihenő bútorokat, mint például a fotelágyat, vagy a vendégágynak átalakítható kanapékat.

Ezek kényszer szülte megoldások, és ha csak egy mód is van rá, kerüljük az ilyen bútorokat, mert ezek a fekvő és pihenő bútorok egyszerre két célra csak a kényelem feladásának kompromisszuma mellett használhatók.

Ami nappal fotel és mindenki ülhet rajta, az éjszakára biztos, hogy nem lesz jó ágy, mert sem az etika, sem az ergonómia szabályainak és kívánalmainak nem felelhet meg maradéktalanul. Két szóval; kiábrándító és kényelmetlen.

A fáradt ember kímélje és tisztelje meg azzal porhüvelyét, hogy nappal fotelbe ül, és éjszakára ágyba fekszik le, még annak árán is, ha esetleg ennek érdekében egy szekrénnyel vagy dísztárggyal - ne adj Isten - a tévével kevesebb lesz a lakásban.





 
www.lakberendezes.hu 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu