Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A kutyának méreg lehet a csoki!Utolsó módosítás: 2009.09.25 | Első megjelenés: 2009.09.21
A kutyának méreg lehet a csoki!
Nemcsak elhízást, súlyos mérgezést is okozhat a csokoládé kakaótartalma a kutyáknál. Ezért találták ki a kutyacsokit, ami viszont meglepő ízű.

 

A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A kutya szervezete ugyanis sokkal lassabban képes lebontani ezt az alkaloidot, mint az emberi szervezet: a kutya vérében akár 20 órán keresztül jelen van a teobromin!

 

Kutyacsoki

A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. A tejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mindenféle "bevonómasszából" készült mikulás nyugodtan adható a kutyának, hiszen az úgysem látott kakaót... Éppen ellenkezőleg, attól még inkább tartózkodjunk!

Testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg teobromin már halált okoz, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.

Egy tábla (100 g) csoki, illetve 100 g kakaópor az alábbi mennyiségű teobromint és koffeint tartalmaz:

  • Fehér csoki: 4,4 mg
  • Tejcsoki: 250 mg
  • Étcsoki: 600 mg
  • Tortabevonó csoki: 1700 mg (!)
  • Cukrozott kakaópor: 600 mg
  • Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg (!!!)

Számoljunk egy kicsit: egy 13 kilós cocker spániel számára tehát egy tábla tortabevonó csoki vagy két tábla étcsoki elfogyasztása már halálos lehet!

Szavazás

Szoktál csokit adni kutyádnak?

Nincs kutyám
Soha
Csak nagyon ritkán, és keveset
Igen, rendszeresen, és ezután is fogok adni
Igen, de mostantól kevesebbet vagy egyáltalán nem fogok adni neki
Nem adok neki, de ő ellopja

A csokoládémérgezés tünetei

A kutyák csokoládémérgezési tünetei általában egy nap elteltével, de nem ritkán már néhány órával a fogyasztás után jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést. Súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, amely tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhatnak meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.

Megelőzés, gyógykezelés

A legfontosabb, hogy a tulajdonos tisztában legyen a csokoládé kutyára gyakorolt hatásával, és ne etesse túl az állatot. Csokoládét soha ne hagyjunk olyan helyen, ahol a kutya elérheti. Ünnepek alkalmával zárjuk el a kutyától a szabadon hagyott finomságokat, mert nem érzi a veszélyt és mohón felfalná az édességeket.

A legjobb, ha soha nem adunk a kutyának csokit, ne is mutassuk meg neki, így nem "kap rá" az ízére és a szagára.

 

Vizsla eszik
Csokihelyett válasszunk más jutalomfalatot kutyánk számára
Ha észrevesszük, hogy a kutya csokoládémérgezést kaphatott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A csokoládémérgezés ellenszere ugyan még nem ismert, de a még fel nem szívódott méreganyag az állat szervezetéből eltávolítható, és a betegség tünetei enyhíthetők.

És mi a helyzet a kutyacsokival?

A kereskedelemben kapható kutyacsokoládé egészséges táplálék, jutalomfalatnak kiváló. Ez nem azt jelenti, hogy táblaszám etethetjük vele kutyánkat, de mérgezési tüneteket - a csökkentett kakaótartalom miatt - nem fog kiváltani.

És ha már mindenképpen meg szerténk ajándékozni kedvencünket, akkor a mikuláscsomagba rakjunk diót, gumicsirkét vagy kifejezetten ebeknek készített jutalomfalatot.

function iwiwshare_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://iwiw.hu/pages/share/share.jsp?u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t),'iwiwshare','toolbar=0,status=0,location=1, width=650,height=600,scrollbars=1');return false;}
Google-hirdetések
Ledobna pár kilót? Nem szeretne drasztikus fogyókúrába kezdeni? Mi segítünk! fogyhat.hu/segitseg
var camaoAdsenseObj = new camaoAdsense(); camaoAdsenseObj.init({ 'language' : 'hu', 'type' : 'afc', 'keyword' : 'webshop', 'hover' : 'adsenseItemOver', 'pubid' : "pub-7110994788550387", 'channel' : "6456177188", 'output' : ["adsense2"] }); google_ad_output = 'js'; google_afs_oe = 'utf8'; google_kw_type = 'broad'; google_kw = 'webshop'; google_max_num_ads = '1'; google_ad_client = 'pub-7110994788550387'; google_ad_channel = '6456177188';google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);

Szólj Te is hozzá!

Címkék: jó tanács.

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Címkék

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu