Kis türelmet...
Az alap recept: 20 dkg grízes liszt / rétes liszt /
10 dkg sima liszt
2 dkg friss élesztő
1 dl olíva olaj /sima étolaj/
1 kávéskanál só
egy kevés friss vagy őrölt gyömbér
KB. 1,1/2 dl langyos víz
Ez az eredeti Pizza tészta recept amit én találtam. Erre lehet rakni a sugót rá a feltétet és a sajtot és kész a pizza. Persze sütni kell !!!!
Én ezt feltuningoltam egy kiló lisztre és kifliket csináltam belőle. Ami így néz ki:
60 dkg rétes liszt /az egész lehet sima liszt/
40 dkg sima liszt
5 dkg friss élesztő
3,3 dl étolaj /én nem szeretem az olívát, fura íze van /
kb. 5 dl langyos víz
4 kávés kanál só / ebbe benne van a fűszer só is /, nem lesz sós /
a fűszer só bármilyen lehet. A fűszerek szintén tetszés szerint
választhatók, persze harmonizáljon a töltelékkel. /gyömbér, kakukk fű,
bazsalikom, kapor, szerecsen dió és majoránna. Ezt főleg akkor
szoktam amikor májkrémmel töltöm.
Töltelék. lecsó kolbász, paraszt kolbász. / ezeket célszerű hosszába ketté
vágni, vagy négybe, hogy ne legyenek túl vastagok, kb 8-10 centi hosszúak legyenek. Lehet még: virsli, cserkész kolbász, bármilyen szalámi no és májkrém. És persze Sajt.
A lisztet átszitálom, hogy lazuljon. Bele kavarom a sót és a fűszereket.
A közepébe mélyedést csinálok, bele morzsolom az élesztőt, rá szórok egy kis cukrot, hogy hamarabb meginduljon ez élesztő. Kis langyos vizet öntök rá, kevés lisztel összekeverem és letakarva hagyom felfutni az élesztőt.
Amikor feljött, hozzáöntöm az olajat, géppel vagy kézzel kicsit összekavarom.
Majd annyi langyos vízzel, hogy kelt tészta sűrűségű tészta legyen, jól kidolgozom. Letakarva hagyom kelni. Mikor megkelt, 6 egyenlő részre osztom és egyenként kerek lapokká nyújtom. KB.28 cm átmérőre. Ha sajtot is akarok bele, vagy csak sima sajtosat akarok, akkor előbb megszórom reszelt sajttal, majd felvágom 8 részre és belerakom a tölteléket, vagy simán feltekerem.
Nem szoktam kenni a tepsit. A sajtos egy kicsit leragad de lapát kanállal könnyen feljön.
Másnap vagy harmadnap is finom,csak előtte kicsit meg kell grillezni a sütőbe.
180- 190 °C előmelegített sütőbe szoktam sütni még a teteje ropogós lesz.
Lehet ropogósabbra lehet puhábbra ki hogy szereti.
Kifelejtettem, hogy lehet kis rudakat is csinálni. Jó rágcsálni való !!
Kategória: Saját
Feltöltés ideje: 14 éve
Látta 144 ember.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!