Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Számos szervezet - a Greenpeace-tõl a Union of Concerned Scientist-on át a Világbankig és a Pentagonig - egyetért abban, hogy veszélyeztetett bolygónk számára a globális felmelegedés tán a legkomolyabb fenyegetés. A Pentagon jelentése például azt állítja, hogy a globális felmelegedés formájában jelentkező éghajlatváltozást „a tudományos vita szintjéről nemzetbiztonsági üggyé kell emelni" - még a terrorizmusnál is fontosabb üggyé.

A globális felmelegedés hatásai ugyanis többé nem puszta hipotézisek: a hullámok már most szigeteket mosnak el a Csendes-óceán déli részén; a part menti városok és a mélyebben fekvő országok súlyos áradásokat élnek át; a szélsőséges időjárási jelenségek - mint amilyenek a hurrikánok is - egyre intenzívebbek; a sarki jégsapkák és a gleccserek olvadnak; más fajokkal együtt kihalás fenyegeti a jegesmedvéket; a fertőzések könnyebben terjednek; a gabonahozam egyre gyakrabban bizonyul a vártnál kevesebbnek. Szakadék szélén állunk.

Igen jelentős veszély a jég olvadása a sarkokon, illetve a gleccserek olvadása. Az előbbinek a bolygó hőmérséklet szabályozásában van igen nagy szerepe. A jég a Nap hőjének 80%-át visszaveri, az óceán viszont nagy részét elnyeli. Ha a jég olvad, akkor az óceán több hőt nyel el és jobban melegszik, amitől a jég még jobban olvad. Ezt látjuk sajnos „élőben” az Északi-sarkon, ahol a NASA kutatói már 2012 nyarára teljes jégmentességet jósolnak! A gleccserek olvadása többek közt a már amúgy is sok helyen szűkös édesvízkészletek további megcsappanásához vezet, hisz gleccserek táplálják a Föld sok nagy folyóját. Ez a folyamat is zajlik…

Már az eddigi felmelegedés is a klíma zavaraival és szélsőséges időjárással járt együtt, egy ENSZ jelentés szerint 2007 tíz legnagyobb természeti katasztrófája közül kilenc mögött a klíma zavarai álltak. Ha a felmelegedés folytatódik, ezek nyilván még gyakoribbak, és még erőteljesebbek lesznek.

A klíma melegedése a jégolvadás és a víz tágulása miatt a tengerek vízszintjének emelkedésével is jár. Már ez is zajlik… Steve Rintoul ausztrál óceánkutató becslése szerint egyedül emiatt 100 millió embernek „kell majd máshová mennie”, a metán felszabadulást még figyelembe sem vevő tanulmánya szerint!

A klímaváltozás az éghajlati zónák eltolódásával jár, emiatt betegségek és járványok üthetik fel a fejüket, ezekre fel nem készült népességcsoportok között.

A klímaváltozás hatásai hazánkat sem kerülik el. A 2007. évi nagy szárazságra, emiatt a rossz termésre, és az azt követő magasabb árakra mind emlékszünk. De pl. egy friss EU tanulmány hazánkat az egyik leginkább veszélyeztetett országnak tartja Európában, elsősorban az áradások miatt.

A veszélyek felsorolása ezzel közel sem teljes, és a változások és tudományos felfedezések olyan tempóban zajlanak, hogy könnyen lehet, hogy nagyon fontos részletek hiányoznak az itt felvázolt képből. Azonban már ennyi is bőven elég ahhoz, hogy megértsük, soha nem tapasztalt kihívás áll előttünk, ez a játék valóban a bőrünkre megy, egyikünk sem kivétel! Ennek megfelelően kell válaszolnunk rá!

A klímaváltozást az ember tevékenysége indította be, és gyors cselekvéssel meg is állíthatja. De ehhez nagyon gyors és határozott lépésekre van szükség. Egyikünk sem várhat a másikra, vagy bújhat ki a cselekvés alól azért, mert félénk, vagy mert bármilyen, pl. gazdasági versenyben emiatt hátrányba kerül, stb. Itt egészen másféle versenyrõl van szó: az ellenfél az óra, a tét pedig emberéletekben mérhetõ!


A folyamatot mi indítottuk be, tudjuk, hogy milyen tevékenységekkel, ezért le is tudjuk állítani azzal, hogy kerüljük ezeket a tevékenységeket, illetve olyanokkal helyettesítjük õket, amelyek nem járnak a bolygó további károsodásával.


Ebben nyújt segítésget az Önkéntes Carbon Credit kereskedelem! Ha szeretnél erről többet tudni, keress engem, szívesen válaszolok minden felmerülő kérdésedre!

 

Címkék: globális felmelegedés természeti katasztrófák éghajlatváltozás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu