Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Önismeret az önmegvalósítás eszköze 

  Az előző részben a célok kitűzésével foglalkoztam, ami az első lépést jelenti az önmegvalósításhoz. A másik fontos, talán a legmeghatározóbb dolog az önismeret.

Ki vagyok én? Elgondolkoztál már azon, kedves olvasó, hogy a Földnek nevezett óriási hangyabolyban nincs, és nem is volt két egyforma teremtmény. Minden ember egyedi, másolhatatlan lény(bár egyesek próbálkoznak megdönteni ezt az elvet). Számtalan ember hordoz külső vagy belső hasonlóságot, egyes jegyek- ha grafikonon ábrázolnánk – találkoznak, metszik egymást, közelítenek egymáshoz, de összességében vizsgálva sohasem esnek egybe.

Levonhatjuk a következtetést, mindenki egy önálló egyéniség. Miért tartom annyira fontosnak kiemelni ezt a tényt? Csupán csak azért, hogy lássuk, mennyire fontos az önismeret. Gyakran esünk abba a hibába, hogy embereket „beskatulyázunk”, számukra követelmény rendszert állítunk föl, elvárásokat támasztunk velük szemben, olyan teljesítmény szinteket jelölünk meg számukra, melyeket mások értek el.

Egyetlen ember van, aki legjobban kell hogy ismerje saját magát, és ez csak és kizárólag te önmagad vagy. Ha meg akarsz felelni mások elvárásainak, ismerned kell a képességeidet, a mentalitásodat, a fizikai,-szellemi erődet, tisztában kell legyél jellemeddel, másokkal szembeni tolerancia képességeddel, valamennyi pozitív és negatív jellemvonásoddal. Ez az önismereti tudás, egy olyan hatalom, melynek kizárólagos birtokosa vagy. Időben és térben előnyben vagy azokkal szemben, akik meg szeretnének ismerni téged. Ha tisztába vagy önmagaddal, képes vagy csak annyit megmutatni, amennyi úgy érzed szükséges.

Az elején azzal kezdtem, hogy az önmegvalósítás egyik fontos eleme a célok kitűzése. Reális célokat most már láthatjuk, csak kellő önismerettel lehet kitűzni. Személyre szabott céljaink lehetnek másokkal megegyezők, de a megvalósítás módja, ideje, minősége már egyedi, csak önmagamra jellemző, hiszen én tűztem ki, én valósítom meg személyesen.

Ez idáig rendben is van. A kérdés mit tegyek, hogy megismerjem önmagam? Az élsportoló, aki versenyre készül és természetesen a dobogó legfelső fokára akar állni, az gyakorol minden nap. Ha egy tornászt veszünk alapul, láthatjuk, hogy minden apró mozdulatot kidolgoz és a sok apró mozdulat tökéletes ismétlése létrehozza a komplett bemutatót.

Az önismeret is ilyen. Sok pici tényezőt tökéletesen megismerve, részleteiben és teljességében is felépíthetjük saját jellemünket. Miként gyakoroljunk, mint a tornász? Én egy módszert szoktam alkalmazni, de ez is egyénre szabott kell, hogy legyen: Mások döntéseit próbálom megérteni, az adott helyzetet átültetem saját környezetembe és próbálok választ keresni, hogy én az adott szituációban mit döntöttem volna, és nagyon fontos, hogy MIÉRT?

Ezzel a módszerrel két legyet ütök egy csapásra: Az egyik az önismeret, a másik egy teljesen más személyiség megismerése. Ez is fontos dolog, hiszen a másokkal való kommunikáció is része a siker felé vezető útnak. Legközelebb talán erről is lesz szó!

(Bertalan Gyula)

www.yessplus.hu/H-07926

 „Ismerd meg tenmagadat” (Thálész)

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu