Kis türelmet...
MÉRHETŐ LEHETÖDÉG!
A tudósok világszerte egy vadonatúj találmányról beszélnek, amely rövidesen megváltoztatja, mit gondolnak az emberek az antioxidánsokról és az egészségről - ez a Pharmanex BioPhotonic Scanner.
Ez a forradalmi eszköz első ízben teszi lehetővé a karotinoidok nyújtotta antioxidáns-védelem gyors mérését. Az antioxidánsok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabad gyökök elleni védelem első vonalát. Az utóbbi 20 évben több mint 30 000 tudományos munka született a szabad gyökökről és az antioxidánsokról.
A Pharmanex BioPhotonic Scanner segítségével most pontosan mérhető mindenkinek az antioxidáns-szintje.
Mely ételekben találhatók meg az antioxidáns anyagok?
Egy változatos étrend, amely legalább napi ötszöri bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztást is tartalmaz, alapjaiban már biztosítja az antioxidánsokban gazdag tápanyagbevitelt. Antioxidáns anyagok ezrei fordulnak elő a teljes, finomítatlan ételekben, amelyek nem kaphatók tabletta formájában Sajnos az antioxidánsok közül sok vész kárba az ételek elkészítésének folyamatában. A bioflavonoidok íze keserű, ezért gyakran kimaradnak az ételek gyártásakor. Bár a legalapvetőbb forrás a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend, szükségünk van a kiegészítésre is ahhoz, hogy optimális szinten tarthassuk szervezetünkben az antioxidáns anyagokat. A karotinoidok az antioxidánsok egy másik családja a sárga, a narancssárga és a piros gyümölcsökben, ill. zöldségekben, és még néhány más zöld növényben találhatók. A bioflavonoidok a legtöbb gyümölcsben megtalálhatók, de különösen jellemzőek a kék és a vörös színűekre (pl. szőlőre és az áfonyára). A C-vitamin a citrusgyümölcsökben található, a bioflavonoidok pedig azon belül is a növény kérgében. E-vitamint a gabonafélék, a mogyoró és a növényi olajok tartalmaznak. Szelént az egész gabonaszemekben, a fokhagymában és brazil mogyoróban találhatunk - feltéve persze, hogy termőföld, amelyben fejlődnek, elég szelént tartalmaz. Tehát még az sem garantálja, hogy optimális mennyiséghez juthatunk szelénből, ha étrendünk a megfelelő táplálékokat tartalmazza.
Indítsunk egy olyan étrenddel, amely öt-kilenc alkalommal tartalmaz naponta valamilyen gyümölcs és zöldségtáplálékot. Ehhez adjuk a következo antioxidánsokat. Lehet, hogy ezeket a tápanyagokat megtaláljuk egy magas hatóanyag-tartalmú tabletta formájában. Igazodjunk a következo mennyiségekhez, de ha valamelyikbol kicsit több vagy kevesebb van, az még nem baj.
400-800 NE E-vitamin
500-4000 mg C-vitamin
100-200 mg szelén
15-25 mg karotinoid keverék
8000-12000 NE A-vitamin
30-120 mg CoQ10
25-100 mg pycnogenol
25-100 mg alfa-lipidsav
És végül, ha késztetést érzünk és még meg is engedhetjük magunknak tetszõlegesen választhatunk a következõ antioxidánsok közül:
5-10 mg NADH
300-600 mg NAC
5 mg likopin
5 mg lutein (valamennyi zeaxantinnal)
50-100 mg szolomagkivonat
EZEN ANTIOXIDÁNSOK MINDEGYIKE BIZTONSÁGOS?
Igen. Ezek az anyagok mind megtalálhatók tradicionális étrendünkben, bár nagyon sok tönkremegy közülük az étel elkészítése közben.
Ne felejtsük el, hogy minden lehet mérgezõ is egy bizonyos mennyiség felett – még az oxigén és a víz is. Felsorolt mennyiségek közül mindegyik még jóval az alatt a szint alatt van, amely bajt okozhatna, vagyis túladagolhatnánk valamelyik tápanyagot. Mindenképpen ki kell emelnünk, hogy a szelén és az A-vitamin túladagolásának hatása lehet, amelytõl óvakodnunk kell. Itt láthatjuk a felso határokat:
Szelén: Ne lépjünk túl a napi 600 mcg-t.
A-vitamin: Ne szedjünk többet napi 25000 NE-nél.
C-vitamin: A napi 25 g vagy e feletti mennyiség már vesekövet okozhat.
Karotinoidok: Ne vegyünk be többet napi 25 mg-nál, ha kemény dohányosok, vagy alkoholisták vagyunk
az antioxidáns mennyisége a testedben egyenesen arányos azzal, hogy meddig fogsz élni�
Dr. Richard Cutler, aki az öregedés elleni kutatásokat végző tanszék vezetője volt, a USA egészségkutató intézetben Washington D.C.
Az antioxidánsok jelentősége
Az egészségükkel foglalkozó emberek számára egyre ismerősebben csengenek az "antioxidáns" és a "szabadgyök" kifejezések. A szervezetünkben természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. A védelmi rendszer működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá.
Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigaretta hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. A szabadgyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában. Érthető tehát az antioxidánsok fontos szerepe ezen betegségek megelőzésében, gyógyításában.
A szervezet ún. szabadgyökfogó enzimrendszerének antioxidáns egységei olyan molekulák, amelyek képesek kötődni az instabil oxidánsokhoz, és semlegesíteni azokat. A környezeti és életmódbeli hatások következtében felszaporodott szabad gyökök ártalmatlanításához ezért az antioxidánsokból is nagyobb mennyiségre van szüksége a szervezetnek. A négy legfontosabb gyökfogó: az E- és a C-vitamin, valamint az A-vitamin növényekben előforduló előanyaga a béta-karotin és az antioxidáns enzimek működéséhez is szükséges szelén. Az enzimrendszer működését segíti még a cink, a réz, és ugyancsak antioxidáns hatásúak a gyümölcsökben zöldségekben megtalálható fitovegyületek, a bioflavonoidok.
Kiterjedt adatok azt mutatják, hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, de együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok meg a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak lebomlását.
A béta-karotin az antioxidáns hatás mellett bőrvédő tulajdonságú, megtalálható az élénk narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben (pl. sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye). A C-vitamin (szinte minden gyümölcs- és a zöldségféle tartalmazza) nem csak antioxidáns, hanem erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a stresszel és a rákkeltő anyagokkal szemben.
Az E-vitamin védi a sejthártyákban és a szövetekben lévő többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök oxidáló hatásától. Jó forrásai a növényi olajok, keményhéjú gyümölcsök és a búzacsíra. A szelén igen fontos eleme a szabadgyökfogó enzimrendszernek, hiánya következtében romlanak az immunfunkciók, megnő a szív és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázata. Bár a táplálék szeléntartalma elsősorban attól függ, hogy a növények termőtalajában mennyi van belőle, és ez az érték Magyarországon sajnos igen alacsony, az ásványi anyag jó forrásai az állati belsőségek, húsok, rákok, kagylók, a vaj és a tejtermékek, valamint a teljes kiőrlésű gabonakészítmények.
Köztudott, hogy a zsírdús, növényekben szegény étkezés a dohányzás és a stressz elősegítik az érelmeszesedés kialakulását. Az érfalkárosodást főként nem a magas koleszterinszint okozza, inkább a koleszterin oxidációs termékei. Tanulmányokkal igazolták, hogy antioxidáns vitaminok (E-vitamin, béta-karotin és C-vitamin) és nyomelemek (szelén) adásával még magasabb koleszterinszint mellett is csökkenteni lehetett az érelmeszesedés mértékét. Az E-vitamin és a béta-karotin zsíroldékony vitaminok, a sejthártyákat alkotó zsírsavakat védik az oxidációtól.
Összefüggést mutat a rákképződés folyamata és a szabad gyökök kórós mértékű jelenléte is. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyakoriságát. Kimutatták, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberekben kisebb a rákos megbetegedések előfordulása, mint azoknál, akiknek táplálkozásából hiányoznak a növényi élelmiszerek.
Az oxidánsok okozta potenciális károk közül néhányat el lehet kerülni életmód-változtatással, de nem lehet teljes mértékben megsemmisíteni őket. Az antioxidánsok fogyasztása az egészség megőrzéséhez és számos betegség kiegészítő terápiájaként javasolt. Nehezíti a védekezést, hogy a vitaminok és nyomelemek, melyek alapvetően befolyásolják a védelmi rendszer működését - nem kellő mennyiségben jutnak szervezetünkbe. Ennek oka egyrészt a helytelen főzési technika, mellyel szinte "kifőzzük" ételeinkből a létfontosságú vitaminokat, másrészt a hazai felmérések azt mutatják, hogy táplálékaink összetételének minősége is hiányos. Napjaink étrendjét sajnos sokkal jobban jellemzi a túlzott mértékű zsír-, cukor- és húsfogyasztás, kevés gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra.
Ráadásul a kor előrehaladtával, dohányzás illetve erős légszennyezettség esetén, valamint betegségek idején a szervezetnek több antioxidánsra van szüksége. Ha táplálkozásunkkal nem tudjuk fedezni a szabad gyökök képződésének megfékezéséhez és hatástalanításához nélkülözhetetlen antioxidánsokat, a megfelelő készítményekkel pótolhatjuk őket.
( Az egészség apró őrei-Betegségmegelőzés)
Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban
Scientific American Magyar kiadás 1996; 7(4)
Az emberi táplálkozásban fontos szerepe van az antioxidáns tulajdonságú vitaminoknak, ásványi anyagoknak és egyéb tápanyagoknak. A legfontosabb antioxidánsok - így a glutation, a glutationszintézis substratjai, köztük a glutamin, az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a cink és a szelén - hiánya súlyos betegségekben gyakran észlelhető. Az antioxidáns kapacitás fenntartása fontos szerepet játszik a sejtmembránok peroxidációs károsodása és a catabolicus állapotokban észlelhető oxigén szabad gyökök által okozott sejtkárosodás megelőzésében. Emellett különösen fontos szerepe van az immunfunkciókban is. Bár a humán adatok még korlátozottak, egyre több a bizonyíték arra, hogy az antioxidáns tápanyagok és szerek (mint pl. a glutation) fontos tényezői az enteralis és parenteralis táplálásnak is. Mennyit és hogyan?
Felismerték, hogy a glutation (amely ciszteint, glutamint és glicint tartalmazó tripeptid) igen fontos az immunsejtek működéséhez és a szervezet számos sejttípusának (így pl. a gastrointestinalis hámsejtek) antioxidáns védelmében. A glutaminban gazdag parenteralis táplálás megőrzi a plasma, a máj és a bél glutationszintjét és glutationhiányos állatmodellekben javítja a túlélést kemoterápia vagy acetaminophentoxicitas esetén. Az enteralisan adott glutamin hatásosságának megállapítására további vizsgálatok szükségesek.
Az oxidatív stressz szerepe és a szabadgyökfogók preventív hatása arteriosclerosisban
Orvosi Hetilap 1997;138(36 Suppl 2):2283-2287
Az arteriosclerosis kialakulásában az oxidatív stressz szerepe megalapozott. Ez a patogenetikus megközelítés egyesíti magában a lipid és thrombogén teóriát. A szerzők összefoglalják munkájukban az idevonatkozó lényegesebb irodalmi ismereteket, részletesebben tárgyalják azokat a terápiás módszereket, melyekben a természetes és mesterséges antioxidánsok védő hatást mutatnak az arteriosclerosis kialakulásának és egyes szövődményeinek megelőzésében. Így ismertetik a dihidrokinolin típusú antioxidánsok, valamint az A-, C- és E-vitamin hatását részben kísérletes, részben klinikai vizsgálatokban. Saját és az irodalmi eredmények alapján arra következtetnek, hogy az antioxidánsok alkalmazása bizonyos mértékben csökkentheti az Arteriosclerosis okozta érfali károsodásokat, valamint az ischaemia következtében kialakult kóros szöveti folyamatokat
Az antioxidánsok az Alzheimer-kór megelőzésében
International Health News,ROTTERDAM, HOLLANDIA.
Egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy az oxidatív stressz fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában és progressziójában. Holland kutatók nemrégiben adták ki egy nagyszabású tanulmány eredményeit, amelynek célja annak a megvizsgálása volt, vajon az antioxidánsok, mint a C és E vitamin, a bétakarotin és a flavonoidok az oxidatív stressz csökkentésével segítenek-e megelőzni az Alzheimer-kórt. A tanulmányban 5395 - 55 éves vagy annál idősebb férfi és nő vett részt - akiknél a tanulmány kezdetén (1990-93) nem mutatkoztak dementia jelei. A hat éves követés alatt 197 betegnél alakult ki dementia, ebből 146-ot Alzheimer-kórként diagnosztizáltak. Kor, nem, alkoholfogyasztás, iskolázottság, dohányzás, testtömeg-index, össz-energiafelvétel és mentális vizsgálat egyeztetése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sok C és E vitamin szedése összefüggésben van az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával. Az antioxidánsok védő hatása különösen nagy volt dohányosok esetében. Általában véve elmondható, hogy azok a résztvevők, akik C vitaminfogyasztása nagyobb volt napi 133 mg-nál, 34 százalékkal csökkentették az Alzheimer-kór előfordulásának kockázatát, mint akik napi 95 mg alatt fogyasztottak. Azoknál a résztvevőknél, akik E vitaminfogyasztása napi 155 fölött volt, 43 százalékkal kevesebbszer fordult elő Alzheimer-kór, mint a napi 105 mg-ot fogyasztók körében.
A Crohn-betegség és az antioxidánsok
IHN magyar kiadás 2003;12(4) International Health News, TORONTO, KANADA
A University of Toronto-n és a Toronto General Hospitalben végzett korábbi kutatásokból kiderült, hogy a Crohn-betegségben szenvedők megnövekedett oxidatív stressznek vannak kitéve, és alacsonyabb az antioxidáns-szintjük, mint az egészséges kontrollszemélyeké. Ezzel a korábbi munkával foglalkozó kutatók most azt jelentették, hogy a C és E-vitamin szedése jelentősen csökkenti az oxidatív stressz szintjét, és lényegesen megemeli az antioxidáns szintjét az ilyen betegeknél. A klinikai kísérletben 57 CD-beteg vett részt . A betegeket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik placebót kapott, a másik napi 800 IU E-vitamint plusz 1000 mg C-vitamint 4 héten át. A kezelési időszak végén minden résztvevőnek megmérték az antioxidáns szintjét, valamint megállapították az oxidatív stressz mértékét. Az oxidatív stresszt a lélegzet pentán és etántartalmából, a plazma lipidperoxidból valamint az F2-izoprosztánszintból állapították meg. A résztvevők hét napon keresztül feljegyezték az étrendjüket is. Négy hét elteltével a C-vitamin átlagos szintje 90 mikromol/l volt a vitamint kapó csoportban, szemben a placebo-csoportnál mért mindössze 57 mikromol/l-rel. A többi mért érték szignifikánsan alacsonyabb volt a vitamincsoportban a négy hét után. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a C és E-vitamin igen hatásosan növeli az antioxidánsok vérbeli szintjét, és jelentősen csökkenti a Crohn-betegek oxidatív stresszét.
Az antioxidánsok megmenthetik a szívrohamok áldozatait
The New York Times Health News Service 2000; Medincorp.
A szívrohamot túlélt betegeknek sokat segíthetnek a nagy mennyiségű antioxidáns-adagok a felépülésben (izraeli kutatócsoport, 2003.) Egy vizsgálat kimutatta, hogy 38 szívrohamon átesett betegnek a vére sokkal kevesebb antioxidáns A, E-vitamint és beta-karotint tartalmazott a szívroham után, mint 20 másik egészséges alany esetében. Amikor pedig a szívrohammal kezelt pácienseknek vérrögoldó gyógyszereket adtak, vérük E-vitamin szintje tovább süllyedt, (Journal of the American College of Nutrition augusztusi száma)
Ezek az új felfedezések arra engednek következtetni, hogy a jövőben antioxidánsokat is be kell vetni a szívroham utáni vérrögoldó gyógyszerekkel kezelt betegek gyógyításánál. Az oxidáció miatt koleszterinnel telített sejtek keletkezhetnek a vérben, amelyek - eljutva a véredényekig és az artériákig -, megakadályozzák a vér szabad áramlását, és végül szívrohamhoz vezethetnek. Egy korábbi kutatás azt bizonyította, hogy a vér áramlásának hirtelen megindulása gyakran okoz ideiglenes vagy állandó károsodást a szerven azáltal, hogy megnöveli a szabad oxigéngyökök termelődését.Az antioxidánsok használata a szívbetegek kezelésében megakadályozhatja az ilyenfajta károsodásokat, és még több szív izmot menthet meg.
Az antioxidánsok megóvnak a vesekárosodástól
IHN 2003;12(1) International Health News, TAJPEJ, TAJVAN
A szív-angiográfia és angioplasztika a szív megtekintéséhez szükséges kontrasztanyag (iopamidol) miatt megterhelheti a vesét. Ez a probléma különösen fontos a már veseelégtelenségben szenvedő betegek számára. Tajvani kutatók vizsgálatai alapján kiderült, hogy az acetilcisztein antioxidáns perorális szedése nagymértékben gátolja a már meglévő veseproblémák súlyosbodását. A klinikai kísérletben 121 krónikus vese-elégtelenségben szenvedő beteg vett részt (a Se kreatinin középértéke 2,8 mg/dl volt). A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották, az egyik 400 mg acetilciszteint kapott napi két alkalommal az eljárás előtti napon és a vizsgálat napján, a másik placebót. Mindkét csoport kapott 0,45 százalékos sóoldat-infúziót óránként 1 ml/testúlykg mennyiségben, 12 órán át az eljárást megelőzően és 12 órán át utána. Akut kontrasztanyag-indukált vesefunkció-romlás a betegek 25 százaléknál fordult elő a kontrollcsoportban, míg a kezelt csoportban ez a szám csupán 3 százalék volt. Az átlagos kreatinin-szint a kontrollcsoportban 2,8 mg/dl-r?l 3,1 mg/dl-re emelkedett a kontrasztanyag beinjektálása után 48 órával. Az acetilcisztein-csoportban ezzel szemben az átlagos kreatinin-szint 2,8 mg/dl-r?l 2,5 mg/dl-re csökkent. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az antioxidánsok szedése véd a kontrasztanyag szervezetbe juttatása következtében fellépő akut vesekárosodástól, és nemcsak mérsékelt veseelégtelenségben szenvedőknél, de a kór súlyos formájában szenvedőknél is.
A passzív dohányzás és az antioxidánsok
Medincorp, New Scientist Smoking related disorders 2001;2(1)
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik a sejteket az agresszív szabad gyökök potenciális rákkeltő hatásától. 1600 vérminta vizsgálata azt mutatta, hogy nem csak az aktív dohányosokban, hanem a velük egy háztartásban élő passzív dohányosokban is alacsonyabb antioxidáns-szint mutatható ki. Az nem bizonyított, hogy a nikotin, vagy a kátrány csökkentené az antioxidánsok mennyiségét: ismeretes, hogy a dohányosok táplálkozása kevésbé kielégítő: lehet, hogy ez áll az eltérés hátterében. Azonban a csökkent antioxidáns felvétel, valamint a megnövekedett igény mindenképpen a folyamatos bevitel mennyiségének növekedését igényli.
Új bizonyítékok az antioxidánsok jótékony hatásaira
The New York Times Health News Service 2000; Medincorp,
NEW ORLEANS - Medical Tribune News Service
Újabb vizsgálatok bizonyították, hogy az antioxidáns vitaminok csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Amikor brit kutatók 15000 férfi és 5000 nő adatait ellenőrizték, újabb bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy az E- és C-vitamin, valamint a béta-karotin bevitele jelentősen csökkenti a szívbetegség rizikóját. A szakemberek az American College of Cardiology éves közgyűlésén ismertették eredményeiket. A vizsgált személyeknek az ajánlott felett volt az LDL-koleszterin szintjük, és családjukban is fordult már elő szívbetegség. A felmérés kezdetétől fogva naponta C- és E-vitamint és béta-karotint kaptak. Az alanyok vérében egyértelműen megemelkedett az E-vitamin szintje, jelentette a kutatást vezető dr. Rory Collins, az oxfordi egyetem tanára. Mai ismereteink szerint a magasabb E-vitamin szint segíthet megelőzni a szívbetegséget. Ismét bizonyítást nyert, hogy az antioxidánsokkal végzett megelőzés hatékony és biztonságos módszer a szívbetegségek rizikójának csökkentésére.
Az antioxidánsok lelassítják a diabeteszes idegkárosodást
The New York Times Health News Service 2000; Medincorp SAN DIEGO
Egy vény nélkül kapható táplálékkiegészítő ígéretesnek látszik az előrehaladott állapotban levő cukorbetegek idegbántalmainak kezelésében és megelőzésében.Az American Diabetes Association éves konferenciáján Lester Packer PhD., a berkeley-i University of California molekuláris- és sejtbiológia professzora kijelentette, hogy az alfa-zsírsav megelőzheti vagy lelassíthatja a diabéteszesek mintegy 70 százalékánál fellépő idegkárosodást. Még ígéretesebb eredményeket mutatnak a németországi kutatások, ahol az alfa-zsírsavat több mint 25 éve alkalmazzák a diabetikus idegkárosodások gyógyítására. A Diabetes című folyóiratban 1997-ben megjelent cikkben Dan Ziegler és F. Arnold Gries a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem munkatársai kimutatták, hogy a napi 600 milligramm alfa-zsírsavat szedő cukorbetegeknél csökkentek az idegkárosodással járó fájdalmak és zsibbadások. Más német kutatók kimutatták, hogy az alfa-zsírsav növeli az inzulin és az antidiabetikumok vércukorszint-csökkentő hatását.
A prosztatarák és az antioxidánsok
IHN magyar kiadás 2003;12(6) International Health News BALTIMORE, USA.
Egyre több bizonyíték van arra, hogy bizonyos mikroelemek, pontosabban az antioxidánsok segíthetnek a rák bizonyos fajtáinak megelőzésében. Például a szelén igen hatásosnak bizonyult a prosztatarák megelőzésében. A Johns Hopkins School of Public Health kutatói a közelmúltban azt jelentették, hogy a gamma-tokoferol, az E-vitaminnak a legtöbb élelmiszerben található formája szintén hatékonyan előzheti meg a prosztatarákot.
Tanulmányukban több mint 20 ezer Washington megyei férfilakos vett részt, akik 1974-ben és 1989-ben adtak vért. Összesen 324 férfinél alakult ki prosztatarák 1996-ra. Ezek mindegyikét két egészséges kontrollszeméllyel egyeztették kor, rassz és a véradás időpontja szempontjából. A kontrollszemélyek esetében a vér mikroelem-tartalmának összehasonlítása során nem találtak jelentős különbséget az alfa-karotin, béta-karotin, össz-karotin, béta-kriptoxantin, lutein, likopin, retinol és aszkorbinsav (C-vitamin) szintjeinek tekintetében, azonban ami a gamma-tokoferol-szintet illeti, az esetek és a kontrollszemélyek között különbség volt, amennyiben a kontrollszemélyeknél lényegesen alacsonyabbak voltak a szintek. Azoknál, akik 1989-ben adtak vért, megfigyelték, hogy a legmagasabb gamma-tokoferol-szinttel rendelkezőknél közel ötször alacsonyabb volt a prosztatarák előfordulása, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőknél. Volt arra is némi bizonyíték, hogy a retinol-palmitát (az A-vitaminból átalakítva és a májban tárolva) véd a prosztatarák ellen.
Vagyis: a gamma-tokoferol segíthet megóvni a prosztatarák ellen, és megjegyzik, hogy a likopinnek nem derült ki védő hatása.
Az antioxidánsok működésének magyarázata
IHN magyar kiadás 1996;5(50) International Health News, DÜSSELDORF, NÉMETORSZÁG American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 62 (suppl), Dec 1995, pp. 1315S-21S
A düsseldorfi egyetem kutatói áttekintik a táplálék antioxidánsairól és működésükről kialakult jelenlegi ismereteket. Az antioxidánsok fő feladata, hogy védelmet nyújtsanak az oxidációs folyamatok káros hatásai ellen. Az oxidáció során nagy reakcióképességű molekulák, mint hidroxilgyökök, hidrogénperoxid, hipoklorit, nitritgyökök és peroxinitrit, szabad oxigén, ill. háromvegyértékű oxigéngyök. Ezek a gyökök károsítják a DNS-t, fehérjéket, szénhidrátokat és lipideket, súlyos betegségeket okoznak: rák és szív-érrendszeri megbetegedéseket. Az E vitamin a legfontosabb zsírban oldékony antioxidáns, védelmezi a vérplazmát, a vörösvérsejteket, az alacsony sűrűségű lipoproteineket és egyéb sejteket a szabad gyökök támadása ellen: különösen hatékony peroxidgyökök ellen. Az E vitamint a C vitamin regenerálja, mely maga is hatásos antioxidáns. A C vitamin főleg a szervezet sejtközötti folyadékában fejti ki a hatását. Igen hatékonyan leköt számos szabad gyököt. A C vitamin az emberi spermium DNS-ét védelmezi a károsodástól és ezáltal csökkenti annak a veszélyét, hogy örökletes károsodások jöjjenek létre. A béta karotin és más karotinoidok szintén hatásos antioxidánsok, melyek részt vesznek a szabad gyökök lekötésében és valószínűleg védelmet nyújtanak a rák ellen.
A táplálék-kiegészítők szerepe a rheumatoid arthritis megelőzésében
IHN 2003;12(6) International Health News ROCHESTER, USA
A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek állandó gyulladása, ami esetenként a környező csontok és porcok pusztulásához vezethet. A szabad gyökök támadása (oxidatív stressz) és a gyulladást elősegítő citokinek a fő bűnösök kialakulásában. Három amerikai egyetem megvizsgálta, vajon az étrendi antioxidánsok vagy táplálék-kiegészítők csökkenthetik-e az RA kockázatát, azzal, hogy felveszik a harcot az oxidatív stressz és a gyulladás ellen. Tanulmányukban 29 368 középkorú nő vett részt, akik 1986-an kapcsolódtak a kísérlethez, amikor is felmérték étrendjüket és azt, mennyi táplálék-kiegészítőt fogyasztanak. A nőket 1997 végig követték, ekkor 192 RA-esetet diagnosztizáltak. Az étrend és a táplálék-kiegészítők szedésének elemzése erős fordított összefüggést mutatott ki a béta-kriptoxantin nevű karotenoidnak a táplálékkal a szervezetbe jutásával. Azoknál a nőknél, akik több mint napi 87 mikrogrammot fogyasztanak, 41 százalékkal alacsonyabb az RA előfordulása, mint azoknál, akik napi 40 mikrogrammnál kevesebbet. A citrusfélék, különösen a narancs jó forrása a béta-kriptoxantinnak. A napi 15 mg cink fogyasztása statisztikailag szignifikáns módon, 61 százalékkal csökkentette az RA előfordulásának kockázatát, míg a réz is jelentős csökkenési trenddel járt együtt. Különös, hogy az étrenddel bevitt nagy mennyiségű cink fogyasztása nagyobb kockázatot jelentett RA szempontjából, ami talán arra utal, hogy a cinkben gazdag ételekben valószínűleg vegyületekben van jelen a cink, ami növeli az RA kockázatát. A keresztesvirágú zöldségfélék fogyasztása is védő hatásúnak bizonyult, havi 3 vagy annál több adag brokkoli 35 százalékkal csökkentette a kockázatot szemben a havi két alkalomnál kevesebb fogyasztással. A kutatók megállapítják, hogy a béta-kriptoxantin fogyasztása cink-kiegészítéssel jelentős mértékben csökkentheti a rheumatoid arthritis kialakulását.
Az antioxidánsok és perifériás artériás betegség
American Journal of Epidemiology, Vol. 154, July 15, 2001, pp. 145-49
A perifériás artériás betegség az alsó végtagi érelmeszesedés egyik jelensége és a terhelésre jelentkező fájdalom előjelzője. A kórképet a szisztolés vérnyomás mérésével lehet diagnosztizálni: az ülő helyzetben felkaron mért értéket elosztjuk a fekve a térdnél mért értékkel. Ha az arányuk kisebb, mint 0,9, akkor fennáll az elváltozás. Dán és német kutatók azt találták, hogy C- és E-vitaminok csökkentik a kórkép kockázatát. Vizsgálatukba 1673 férfit és 2694 nőt vontak be (átlagéletkoruk 67 év). Minden résztvevő teljes kivizsgáláson vett részt és egy 170 kérdéses táplálkozási kérdőívet töltöttek ki. A kor és más mutatók figyelembevételével az adatok azt mutatták, hogy a nők körében a napi 136 mg-os bevitel felett a betegség előfordulása 36%-kal alacsonyabb volt, mint 80 mg/nap adag alatt. Az E-vitamin és a béta-karotin nem mutatott hatást nőkben. Férfiak körében más a helyzet. A legalább 17,2 mg-os napi E-vitaminbevitel 33%-kal csökkentette a kockázatot a 10,1 mg-nál kisebb bevitelhez képest. Férfiaknál a C-vitamin és a béta-karotin nem mutatott hatást.
A kutatók megállapítása szerint az antioxidánsok segítenek a perifériás artériás betegség megelőzésében. Nem tisztázott, hogy miért van különbség a nők és férfiak között a C, és E-vitaminok hatásosságát illetően, de valószínűleg a különböző táplálkozási szokások állhatnak a háttérben.
Az antioxidánsok szerepe a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában
CARDIFF, NAGY-BRITANNIA. American Journal of Gastroenterology, Vol. 94, August 1999, pp. 2135-40
A pancreatitis a hasnyálmirigy gyulladása. Heves alhasi fájdalom, a tápanyagok nem kielégítő felszívódása jellemzi, és diabetes kialakulásához vezethet. A pancreatitis lehet heveny vagy krónikus. Oka lehet: nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a krónikus betegség többszöri kórházi kezelést és hosszú távú függést jelent az ópiátszármazék fájdalomcsillapítóktól. Felmerült az a gondolat, hogy a pancreatitis kialakulásában szerepe lehet a nagy mértékű oxidatív stressznek is. A University Hospital of Wales kutatói nemrégiben azt jelentették, hogy a krónikus pancreatitisben szenvedő betegeknél sokkal alacsonyabb az antioxidánsok szintje a vérplazmában, mint az egészségeseknél. A kutatók megmérték 27 krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg szelén-, A- és E-vitamin-, betakarotin-, xantin-, beta-kriptokarotin- és likopénszintjét, valamint 19 egészséges kontrollszemélyét. A krónikus betegeknek valamennyi mért antioxidáns esetében jóval alacsonyabb volt a szintje, mint a kontrollcsoporté vagy a kiújuló pancreatitises betegeké. Egy másik kutatás kimutatta, hogy a fájdalmas rohamok alatt a legalacsonyabb az antioxidánsok szintje a vérben. Az a tény, hogy a szinteket a kórházból való kibocsátás után hat héttel mérték, magyarázatot ad arra, miért volt a heveny pancreatitises betegeknél normális az antioxidáns-szint a mérés időpontjában. Egy másik tanulmány megfelelő bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy az antioxidánsok szedése jelentősen csökkentheti a fájdalmat és feleslegessé teheti a kórházi kezelést vagy sebészi beavatkozást. Hogy a kiújuló pancreatitisben szenvedő betegeknek is segít-e az antioxidánsok szedése, az még nem világos.
Az öregedés és az antioxidánsok
BOSTON, USA - American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71 (suppl), June 2000, pp. 166S-68S
Meydani professzor elmélete szerint a szabad gyököknek a sejtekre és a DNS-re gyakorolt támadása a fő oka az öregedésnek és az olyan degeneratív betegségeknek, mint az arthritis, érelmeszesedés, rák, szív- és érrendszeri megbetegedések, gyulladásos bélbetegségek, időskori dementia és a szürkehályog. Meydani professzor szerint az öregedés és a degeneratív betegségek akkor érik utol az embert, amikor a szervezet antioxidáns védelmi rendszere és javító mechanizmusa már nem képes megküzdeni a szabad gyökök támadásával. Kutatások kimutatták, hogy a szervezet védekező erejét növelni lehet olyan antioxidánsokkal, mint a C- és E-vitamin, valamint a karotinok. Például: 400 vagy 800 IU E-vitamin elfogyasztása férfiaknál 77 százalékkal csökkentette a nem halálos kimenetelű szívrohamok kockázatát, és az érelmeszesedés bizonyos fokú regresszióját is eredményezte. Használt az E-vitamin pótlás a bypass-műtéten átesetteknek is számos tanulmányból kiderült, hogy az idős férfiak és nők napi 200 mg E-vitamin fogyasztásával jelentős mértékben erősíthetik immunrendszerüket. Meydani professzor arra a következtetésre jutott, hogy a napi 200 IU E-vitamin, valamint a napi 5-8 adag gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, és idős korban erősíti az immunrendszert
Növényi élelmiszerek szerepe az egészségmegőrzésben
Egészségtudomány 2001;45(3):244-255 Magyar Higiénikusok Társasága
A szerzők öt flavonoid aglikon, a kvercetin, a kempferol, a miricetin, az apigenin és a luteolin antioxidáns tulajdonságait vizsgálták, valamint meghatározták e vegyületek koncentrációját a leggyakrabban fogyasztott növényi élelmiszerekben. Megállapították, hogy a vegyületek in vitro antioxidáns tulajdonságainak erősségét a molekulák kémiai szerkezete alapvetően meghatározza. A nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás analitikai vizsgálatok eredményei szerint az összes flavonoid mennyiségét illetően a zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller különböző részei és a lencse fajták bizonyultak a leggazdagabb flavonoid-forrásnak. A gyümölcsök közül jelentős mennyiségben tartalmaztak flavonoidokat a bogyósok (eper, szeder, áfonya, ribizli), az olajos magvak közül pedig a dió tűnt ki nagyon jelentős flavonoid tartalmával.
Érdeklödni lehet a mérési idöpontok egyeztetése terén:
id.Csik József
Életmód-változtató tanácsadó!
Tel:+36-30-9527117
e.mail:joskaba.pharmanex@gmail.com
Ezeket a felsõ határokat rövid idõre túlléphetjük, de csak orvos javaslatára.
Pharmanex prezentáció letöltése:
prez.swf [1311KByte]
(az swf-et csak jobb click-->save target as/cél mentése másképp módszerrel lehet letölteni) Scanner film letöltése csatlakozása szerint válasszon 56k modem ADSL Orvosi prezentáció( magyar ) letöltéséhez kattintson ide Orvosi prezentáció( angol ) letöltéséhez kattintson ide NUSKIN prezentáció letöltése: Nuskin cég ismertető letöltéséhez kattintson ide Nuskin "Galvanic Spa" ismertetõ letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég "Táplálás kívülről befelé" ismertetõ letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég " Az igazság arca ami a bőrt illeti" letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég " A bőr tisztítása" letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég " A Fehér rendszer" letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég " Az ápolt és egészséges szájért" letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég " A gyönyörű hajért " letöltéséhez kattintson ide Nuskin cég " Az integrált bőr ápolásáért " letöltéséhez kattintson ide
G3 a tökéletes juice angol nyelvű honlap katt ide
Mérje meg az eredményeit
További információt a mérés,
Miért fontos, Mit tehetünk, Vélemények menük alatt olvashat
Vizsgálat a Pharmanex BioPhotonic Scanner használatával
A tudósok világszerte egy vadonatúj találmányról beszélnek, amely rövidesen megváltoztatja, mit gondolnak az emberek az antioxidánsokról és az egészségről - ez a Pharmanex BioPhotonic Scanner.
Ez a forradalmi eszköz első ízben teszi lehetővé a karotinoidok nyújtotta antioxidáns-védelem gyors mérését. Az antioxidánsok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabad gyökök elleni védelem első vonalát. Az utóbbi 20 évben több mint 30 000 tudományos munka született a szabad gyökökről és az antioxidánsokról. A Pharmanex BioPhotonic Scanner segítségével most pontosan mérhető mindenkinek az antioxidáns-szintje.
Hogyan működik?
A technikát, amelyen a műszer alapul, Sir C. V. Raman fedezte fel az 1920-as években. Sir Raman a Raman-spektroszkópia felfedezéséért Nobel-díjat kapott 1930-ban. Ez az 1920-as években történt, de a számítógép megjelenéséig és amíg az optika és a lézertechnika el nem érte mai fejlettségi szintjét, a koncepció a gyakorlatban nem volt használható. Raman felfedezése igazolta, hogy vannak bizonyos molekulák mint a karotinoidok, amelyek meghatározott hullámhosszúságú lézerfénnyel gerjeszthetők. A molekulák ilyenkor sajátos módon kezdenek rezgésbe, rájuk jellemző, más hullámhosszú fényt bocsátanak ki, amely aztán mérhető. A felfedezés akkor forradalmi volt, de a számítógép- és a lézertechnika mostanáig nem tudta alkalmazni.
Csak az utóbbi tíz évben kezdték egy nagy egyetem kutatói Dr. Werner Gellerman vezetésével valóban összeállítani ennek a technológiának a részeit. A scannertechnológia hatalmas tudományos áttörést jelent. Mivel a karotinoidok az egész testben megtalálhatók a test antioxidáns-hálózatának részeként, a tudósok szerint ez a technológia használható az emberi szövet karotinoid-tartalmának mérésére.
Ezért működtek együtt a Pharmanex tudósai Dr. Gellermannal a Pharmanex BioPhotonic Scanner kifejlesztésében. Egyszerűen a tenyerünket egy biztonságos, alacsony energiájú kék fényű lézer elé helyezve azonnal megtudhatjuk az antioxidáns hatású karotinoidok értékét - a személyes antioxidáns-indexünket.
"Mindenkinek használnia kellene a Pharmanex BioPhotonic Scannert, hogy megismerje optimális bőrkarotinoid-indexét. Ha megvan a saját adatunk, dolgozzunk a javításán és tartsuk rendben gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálkozással és vitamintartalmú táplálék-kiegészítőkkel."
Lester Packer, Ph.D., a világ vezető antioxidáns-kutató tudósa szavait idézte a CNN/Money.com.
A Pharmanex bemutatja a BioPhotonic Scannert
A mérés képessége a tudomány lényege. Az emberek világszerte fogyasztanak táplálék-kiegészítőket minden nap anélkül, hogy tudnák, segítenek-e azok, hiszen nem tudják mérni a hatékonyságukat. Legalábbis eddig ez volt a helyzet. A PharmanexŽ BioPhotonic Scanner a világ első nem invazív mérőeszköze, amely azonnali tájékoztatást ad az antioxidánsok testünkben kifejtett hatásáról. Egyszerűen a tenyerünket egy alacsony energiájú kék fényű lézer elé helyezve azonnal megkapjuk az antioxidánsok tevékenységének mért indexét - ennek az indexnek a neve bőrkarotinoid-index. Ha ismerjük a bőrkarotinoid-indexünket, képesek vagyunk javítani antioxidáns-állapotunkon megfelelő tápértékű étkezéssel és táplálék-kiegészítőkkel.
Vitaminokat szed, és azon tűnődik, használnak-e?
TEKINTSE MEG a Pharmanex BioPhotonic Scanner ÁTTEKINTŐ videóját: http://www.energiacentrum.hu/bio/5.htm."A testünkben megtalálható antioxidánsok mennyisége egyenesen arányos azzal, mennyi ideig élünk."
- Richard Cutler, MD, a Nemzeti Egészségügyi Intézet öregedésellenes kutatásainak vezetője
A tanulmány korrelációt mutat a scanner által mért értékek és a gyümölcs- és zöldségbevitel között.
Test védelmi indexe 1 vagy kevesebb 2-3 4-5 6 vagy több Napi zöldség- és gyümölcsbevitelek száma
Mindannyian tudjuk, hogy az egészség megőrzéséhez tanácsos minden nap legalább ötször fogyasztani gyümölcsöt és zöldséget.
A Pharmatex BioPhotonic Scanner most megmutatja, miért olyan fontos ez. A Pharmatex 1375 résztvevővel lefolytatott saját vizsgálata megmutatta, hogy a kísérletben közreműködő személyek gyümölcs- és zöldségfogyasztásának növekedésével az antioxidánsok mérési értékei emelkedtek. Ha szeretne többet megtudni a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása és az egészséges életmód közötti összefüggésről, keresse fel a www.5aday.gov oldalt.
A szabadalmaztatott Pharmanex BioPhotonic Scanner egy új, áttörést jelentő vizsgálóeszköz, amely biztonságosan méri a karotinoidszinteket és azonnali eredményt szolgáltat az adott személy antioxidáns hatású karotinoidjának szintjéről.
Pharmanex Biophotonic Scanner
Egyszerűen a tenyerünket egy biztonságos, alacsony energiájú kék fényű lézer elé helyezve azonnal megtudhatjuk az antioxidáns hatású karotinoidok értékét - a saját bőrkarotinoid-indexünket.
Ezt követően több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztva, táplálékunkat LifePak használatával kiegészítve az antioxidáns hatású karotinoid magasabb szintjének igazolására nyomon követhetjük a bőrkarotinoid-indexünket.
A Pharmanex a szabadalmaztatott BioPhotonic Scanner technológia kizárólagos tulajdonosa.
Egy vezető amerikai kutatóegyetem orvosai és fizikusai által kifejlesztett BioPhotonic Scanner a világ első, az antioxidáns hatású karotinoid szintjének mérésére szolgáló eszköz, amely a Raman-technológiát alkalmazza.
A mérési technika most már mindenki számára elérhető az egészségnevelésre és táplálék-kiegészítők terjesztésére szakosodott független terjesztőkből álló Pharmanex hálózat révén.
Miért fontos, hogy Ön is ismerje a bőrkarotinoid-indexét?
"A szabad gyököket féken tartva az antioxidánsok jelenthetik az élet és a halál közötti különbséget, emellett befolyásolják, milyen gyorsan és mennyire öregszünk ... Az emberi szervezetben játszott szerepük egyszerűen csodálatos"
Lester Packer, Ph.D., a kaliforniai Berkeley egyetem Packer Laboratóriuma vezetője és a neves Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudományos főmunkatársa.
Így ábrázolta egy művész a szabad gyökök támadását
Így védenek az antioxidánsok a szabad gyökök támadásától egy művész ábrázolásában
Káros hatású szabad gyökök
DNS - példa a testünket felépítő sejtekre
Pozitív hatású antioxidánsok
A Pharmanex BioPhotonic Scanner a karotinoidoknak nevezett jótékony hatású antioxidáns szerepű tápanyagok jelenlétét és szintjét méri.
Az antioxidánsok meg tudják védeni a sejteket a szabad gyököktől - ezek instabil molekulák, amelyek más molekuláktól elektronokat lopnak vagy "gyűjtögetnek".
Elektronjaikat elvesztve ezek a molekulák válnak instabil szabad gyökökké, amelyek újabb elektronokat lopnak - a molekulák stabilitásvesztésének láncreakciója indul el.
Sok fizikai következmény, amit "öregedésnek" hívunk, a szabad gyökök eredménye, amelyek gyengítik a szöveteket mint a bőrt, a véredényeket és az agyat. Ez a teljesen normális oxidációs folyamat az élő sejtekben sejtpusztuláshoz és halálhoz vezet. Bőrkarotinoid-index
A Pharmanex BioPhotonic Scanner használatával lefolytatott karotinoid-antioxidánskutatás alapján a Pharmanex kidolgozott egy referenciaskálát (lent). A magasabb index az antioxidáns hatású karotinoidok magasabb koncentrációját jelzi a szöveteinkben. Az egyéni indexünk több tényező függvénye.
Az indexet befolyásoló tényezők
Táplálkozásunk: azok, akik nagy mennyiségben fogyasztanak karotinoidokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, jellemzően magasabb értékeket mutatnak fel.
Táplálék-kiegészítők:
azok, akik antioxidáns hatású karotinoidot tartalmazó kiegészítőket fogyasztanak, jellemzően magasabb értékeket mutatnak fel.
Testünk zsírtartalma:
a túlsúlyt vagy magasságukhoz és nemükhöz képest nagy mennyiségű zsírt felhalmozó személyek karotinoidindexe gyakran alacsonyabb.
Életvitelünk:
a nagymértékű, oxidáló hatású stressz és a szabad gyökökkel való érintkezés csökkentheti az indexünket. A dohányfüst, a stressz, a napfény, a légszennyezés és a toxinok a szabad gyökök leggyakoribb kiváltó okai.
Génjeink:
a testünk előre meghatározott karotinoid-felvevő képességében adódó egyéni különbségek hatással vannak a bőrkarotinoid-indexünkre.
Vörös tartomány:
(10 000-19 000):
Bőrkarotinoidok jelenléte kis mennyiségben Növelhetjük a bőrkarotinoid-indexünket, ha több, karotinban gazdag gyümölcsöt és zöldséget (tehát piros, narancsszínű, sárga és leveles zöld fajtákat) fogyasztunk, LifePak-ot szedünk és kerüljük a szabad gyököket.
Sárga tartomány:
(20 000-29 000):
Bőrkarotinoidok jelenléte közepes mennyiségben.
Javíthatunk a bőrkarotinoid-indexünkön, ha antioxidáns hatású karotinoidban gazdag ételekkel táplálkozunk és rendszeresen fogyasztjuk a LifePak ajánlott napi mennyiségét (amelyben az antioxidáns hatású karotinoidok teljes skálája megtalálható).
Zöld tartomány:
(30 000-39 000):
Bőrkarotinoidok jelenléte közepes-nagy mennyiségben Emelhetünk a bőrkarotinoid-indexünkön, ha gondosan ügyelünk életvitelünkre, beleértve a táplálék-kiegészítőket, a táplálkozást és a testmozgást, és kerüljük a káros hatású szabad gyököket és változtatunk, ahol szükséges.
Kék tartomány:
(40 000+): Bőrkarotinoidok jelenléte nagy mennyiségben Célszerű ezután is pozitív irányban változtatnunk az életvitelünkön, ezen belül a táplálék-kiegészítők fogyasztásán, táplálkozásunkon, testmozgásunkon, és korlátoznunk a szabad gyökök hatását. Az életmód ezeket érintő változása az index csökkenését eredményezi. A LifePakŽ táplálék-kiegészítő segít abban, hogy az indexünk ezen a tartományon belül maradhasson és átfogó antioxidáns-védelmet biztosít. *
*A termék nem szolgál betegség felismerésére, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére.
Javítson a bőrkarotinoid-értékén!
LifePak
A bőrkarotinoid-indexet javító megoldás
LifePak
A bőrkarotinoid-indexet javító megoldás "A legtöbb ember nem fogyaszt minden vitaminból optimális mennyiséget kizárólag a táplálékával ... minden felnőttnek célszerűnek tűnik a vitamintartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása ... Minden felnőttnek tanácsoljuk napi egy multivitamin-készítmény fogyasztását."
A Harvard Orvostudományi Kar és a Harvard Közegészségügyi Kar kutatói tették ezt a megállapítást egy áttekintésben. The Journal of the American Medical Association (JAMA), 2002. június 19-i szám. Nehéz olyan étrendet összeállítani, amely a testünk számára naponta szükséges minden kulcsfontosságú tápanyagban gazdag.
A LifePak szedése folyamatos, optimális táplálkozást biztosít - több mint 40 antioxidánst tartalmaz. A Pharmanex termékekkel minden napra elkötelezhetjük magunkat az antioxidánsok adta védelmi rendszerünk erősítése felé.
Kezdjük a LifePak nevű termékkel, amely megfelel az igényeinknek, majd válasszunk a kapható legjobb táplálék-kiegészítő termékek széles választékából.
Aki naponta hatszor vagy többször eszik gyümölcsöt és zöldséget és minden nap fogyaszt LifePak-ot és más Pharmanex termékeket, drámaian magasabb bőrkarotinoid-indexet mondhat magáénak mint azok, akik nem így élnek. Ha a pontszámunk alacsonyabb mint szeretnénk, a Pharmanex javaslata, hogy szedjünk LifePak-ot 60 napig, majd ismételjük meg a mérést. A LifePac-ot tovább szedve és újabb méréseket végezve várható, hogy az antioxidánsok adta védelmi rendszerünk erősödik, amire a magasabb mérési értékek utalnak. Ha motiválva érezzük magunkat a mérési értékünk növelésére, a táplálkozási szokások vagy az életmód változása után, a bőrkarotinoid-indexünkben ez mintegy 30-60 nap elteltével tükröződik.
Hogy hozzájusson mindahhoz a tápanyaghoz, ami a LifePak egynapi adagjában megtalálható, megeheti ezt itt mind
vagy beveheti ezt.
A választás az Öné.
A bőrkarotinoid-indexek és a LifePak használata
A vizsgálatnak azok a résztvevői, akik a LifePak-ot az ajánlott adagolásban (napi két csomag) fogyasztották, 61 százalékkal magasabb értéket mutattak mint azok, akik nem használtak LifePak-ot (p < 0,001).
A LifePak-ot használók bőrén nagyjából ugyanazok a biofotonikus értékek voltak mérhetők mint azokén, akik naponta hatszor vagy többször fogyasztottak gyümölcsöt és zöldséget.
(Smidt C.R., Shieh D. Biophotonic assessment of skin carotenoids as a biomarker of human antioxidant status. FASEB J. 2003; 17(5):A1115)
Tegye próbára a LifePak-ot - garantáljuk az eredményeket
+Bioscanner program
Amit mások mondanak
"Szerintem a scanner forradalmasítja az egészségvédelmet."
Dr. James Balch M.D.
"Alig várom, hogy a jövőben emberek ezrein végezzem el a mérést küldetésem részeként, hogy mindenkit az egészséghez vezető természetes út irányítson. Ez egy hatékony eszköz a feladathoz."
Dr. L. Nielson D
Tudósok
A Pharmanex világméretű összehasonlításban vezető helyet foglal el a táplálék-kiegészítők gyártásában. Több mint 75 saját alkalmazásban álló tudóssal és nagyszámú, az egész világra kiterjedő tudományos erőforrással és kapcsolattal a Pharmanex a tudás és az értelem iparágban példa nélkül álló világméretű hálózatát hozta létre. A Pharmanex a világ több mint 150 tudósával is együtt dolgozik, akik olyan intézményeket képviselnek mint a Stanford, a UCLA, a Harvard, a Columbia, a Tufts, a Purdue, a Sanghaji Orvosi Egyetem, a Pekingi Egyetem és a Beijing University.
Kutatás
A Pharmanex minden évben több millió dollárt fordít kutatásra. A Pharmanex a világ egyetemein dolgozó vezető tudósoknak nyújt kutatási ösztöndíjakat, és minden évben támogatja az UCLA Táplálkozási Központ Pharmanex Fitokémiai Laboratóriumát
Üdvözlettel...!
id.Csik József
e.mail...:eletmodvaltoztatas@indamail.hu
Skype...: joskaba45
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!