Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Szent Péter és Pál, valamint Szent Vid ünnepe

 

Június 29. Péter-Pál - Jeles nap ez azért is, mert a magyar hagyományok szerint a "búza töve megszakad", és - ha az Égiek is engedik - ilyenkor kezdődik az aratás.

 

Június 29. Péter-Pál - igazi - névünnepe. 

 

 

Szent Péter és Szent Pál vértanú apostolok közös ünnepnapja június 29-én. A hagyomány szerint Péter és Pál apostol, különböző években, de ugyanazon a napon, VI. 29-én lett vértanú Rómában. Pétert keresztre feszítették, kérésére fejjel lefelé, Pált lefejezték. Rómában. 258-ban három helyen emlékeztek meg róluk: Péterről a Vatikáni dombon, Pálról a Via Ostense mellett, s kettőjükről együtt a Szent Sebestyén katakombában, ahová az üldözések idején mindkettőjük ereklyéit menekítették. A 4. században VI. 29-én, mindhárom helyen liturgikus megemlékezést tartottak, 3 miseszöveggel. Az 5. században Nagy Szent Leó  már az egész földkerekségen elterjedt ünnepről beszél. A két apostol. sírja fölé épült a vatikáni Szent Péter-bazilika és a falakon kívüli Szent Pál-bazilikaA magyar kalendáriumban jeles nap, az aratás kezdete. Régen vigíliája és nyolcada is volt. Péter-Pál napja ősi nagy ünnep, de nem voltak olyan liturgikus sajátságai, amelyek szakrális népszokásokat ihlettek volna. (Katolikus Lexikon)

 

Templomaink nyári búcsúnapjai

 

Valószínűsítem, hogy kevesen tudják, miért ezen a napon tartjuk Peresztegen a búcsút.

A peresztegi templomot 1327-ben említi először írásos oklevél
A későbbi okiratok szerint, gróf Széchenyi Ferenc, 1806-ban új templomot épített, tornyot azonban csak 1870-ben emelnek hozzá. E templom a ma is fennálló plébánia-templomunk, melynek immár 5 éve SZENT MIKLÓS EGYHÁZKÖZSÉG VÉDŐSZENTJÉNEK ÜNNEPE napján ünnepeltük 200 éves évfordulóját.

 

Június 29. - SZENT PÉTER és PÁL APOSTOLOK ünnepe (Pereszteg búcsúja)

Egyházközségünk a világháború utántól tartja e napot búcsújának, mert a háborús célokra elhurcolt harangok helyett, a világháború után újonnan öntött harangokat e napon szentelték fel.

 

De itt szeretnék szólni egy másik neves eseményről, a Szécsényi búcsúról.

 

Június 15. – SZENT VÍD, A SOPRONSZÉCSENYI EGYHÁZKÖZSÉG VÉDŐSZENTJÉNEK ÜNNEPE (Sopronszécsény búcsúja)

Szent Víd, másként Vitus szicíliai ifjú, akit 303. körül Istenhitéért egy forró üstbe vetettek, így halt vértanúhalált.

Címkék: szent péter és pál apostol szent vid

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu