Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Több szabadidőért egyesek akár tízezreket is fizetnének óránként, derült ki a Sony Ericsson megbízásából készült nemzetközi felmérésből. Az időhiány egyre gyakoribb probléma a munka világában.

Magyarországon minden második megkérdezett számára olyan komoly problémát okoz az időhiány, hogy egy óra szabadidőért akár több ezer forintot lenne hajlandó fizetni. A 2007 júliusában készült kutatás eredményei szerint az üzleti döntéshozók szinte mindegyike állandóan késésben van. Magyarország fent van az "állandó időhiányban szenvedők" toplistáján, Dél-Afrika, Lengyelország, Szlovákia és Csehország mellett. Itthon, - a felmérés szerint - nemre való tekintet nélkül, a megkérdezetteknek csupán 17%-a dolgozik 7-8 órát naponta, a többiek ennél hosszabb munkaidőben, akár 9-12 órát is dolgoznak rendszeresen.

Időzavarban

Leginkább a vezetőket érinti a folyamatos túlórázás problémája, de természetesen a beosztottak egy része sem menekülhet a munkaidőn kívüli, mégis munkahelyi teendők alól. A vezetők nem egy esetben napi 10-14 órákat is dolgoznak, és marad feladat hétvégére is. Igaz, kétségtelen, hogy a legtöbb esetben megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért teszik mindezt.
Ám nem olyan egyszerű dolgok ezek, hiszen az állandó túlórázásból többféle probléma is keletkezhet. A sok munka nem minden esetben vonja maga után a pontosságot, és a minőséget. Előfordul, hogy a határidő kedvéért föláldozzuk az igényes munkavégzést, hiszen egy közeledő leadási időpont bizony frusztrálja az embereket, és nem feltétlenül tud mindenki egy ilyen helyzetben tökéletesen teljesíteni. Nem is beszélve arról, hogy egy állandó időzavarban, vagy késésben lévő főnök hogyan fest a beosztottjai előtt.

Telefonnal és anélkül

Az időhiány megoldására a megkérdezettek 60%-a szerint ideális megoldás lehetne a távmunka, és a modern mobil technikai eszközök használata. Az emberek egyetértenek abban, hogy új módszereket és technológiákat kell alkalmazni, otthon és a munkahelyen egyaránt, amelyek segíthetnek az idő hatékonyabb kihasználásában. Laptopot a válaszadók 42%-a, távmunkára is alkalmas üzleti, komolyabb tudású telefont 33%-a választana ehhez.
Az időgazdálkodás tudomány. Eldönteni, hogy melyik a sürgős és fontos munka, illetve melyik az a teendő, amelyet később is ráér elvégezni. Ehhez az kell, hogy meg tudjuk ítélni a helyes fontossági sorrendet, és elsajátítsuk teendőink rugalmas átszervezésének képességét.
A fontosabb feladatok előtérbe helyezése, és az átszervezés mellett a pihenés fontosságát hangsúlyozzák a szakemberek. Érdemes a feladatok közötti akár néhány percet kis kikapcsolódással tölteni. És roppant fontosak a megfelelő programokkal, kellemes társaságban eltöltött hétvégék is, e-mail postafiók s telefon nélkül.


Knap Gábor

Dátum: 2007-10-24
 
forrás: jobimpex 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu