Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1167550371; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:66233736 1787478028 68026371 68026373 68026369 68026371 68026373 68026369 68026371 68026373;} @list l0:level1 {mso-level-start-at:15; mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:-; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} -->

Leszokás a dohányzásról      (Betegség vagy szenvedély, vagy mindkettő?)

 

A dohányzásról való leszokás, valóban csak akarat kérdése, de nem mindegy,  hogyan akarunk. Az akaratunknak néha a segítségünkre van szüksége, mert az őt befolyásoló, agyban szintetizálódó vegyi anyagok befolyásolják annak (illetve a tudat) működését.

 Az érzelmek hatására szintetizálódó vegyi anyagok hatása által érzünk például örömet, vagy bánatot, jó kedvet, vagy rossz kedvet, haragot, vagy bánatot, stb.

Az így termelődő vegyi anyagok mennyiségével folyamatosan szabályozva van érzelmi és kedélyállapotunk.  Ebben a megvilágításban ez a szabályzás valahogy így néz ki:

Egyszerű példával élve, ha mondjuk le akarsz szokni a dohányzásról, akkor az első adandó alkalommal, nikotinhiány következtében bizonyos vegyi anyagok szabadulnak fel a szervezetedben (az agyadban) , aminek következtében az agyad levonja a következtetést, miszerint pótolni kell a hiányzó nikotint  (mert hozzászokott a szervezeted) .  De te elhatároztad, hogy leszoksz és így a dolog ellentmondásba kerül az igénnyel. Az agyad ilyenkor „ legyárt „   egy tetszetős elmélet arra, hogy most épen mi az oka hogy ezt a döntést elhalaszd (nem most hanem holnaptól, vagy most kissé ideges és feszült vagyok, vagy valami hasonló)  Az agyad megcsal csak azért, hogy hozzá juthasson a hiányzó nikotinadagjához.

Az alkohol és a kábítószer is ugyanezen elvek szerint működik, mivel az összes szenvedélybetegség egy tőről fakad.

A dolognak, génekre lebontott működési mechanizmusa tudományosan persze ennél sokkal bonyolultabb, de lényegét tekintve, leegyszerűsítve egyszerű nyelvezetre lefordítva valahogy így néz ki.        („ Génjeink” című könyv)

Hogy  hogyan tudunk segíteni akaratunknak a döntéseink mikéntjét illetően , a fenti működési mechanizmus megértését azért tartom fontosnak ,mert így tudhatjuk, hogy mikor akar az agyuk becsapni (csak hogy hozzájuthasson az adagjához) és ennek tudatában ellenlépéseket tehetünk.

Hogy mennyire tisztában vagyok azzal, hogy miről beszélek, néhány dolgot elmondok magamról:

15 éven keresztül a dohányosok azon csoportjába tartoztam, akik szinte mindent feláldoztak azért, hogy eme szenvedélyüknek élhessenek. Napi 1-1,5 doboz cigaretta volt az adagom, de néha 2 dobozzal is elfogyott. Volt idő, amikor csak azért ettem néhány falatot, hogy még tovább dohányozhassak (jobban essen).  A régi, rólam készült fényképek kb.80 százalékán, vagy a számban, vagy  a kezemben cigi lóg. A feleségemmel inkább összevesztem, ha olyan ismerősökhöz akart vendégségbe menni, ahol tudtam hogy nem gyújthatok rá és így inkább nem mentem. Egy szó mint száz, rendkívül elvetemült dohányos voltam, sarokba szorított vadállat módjára viselkedtem, ha valami, vagy valaki veszélyeztette a dohányzásomat.

Most már több mint 15 éve nem dohányzom és nagyon jól érzem magam.

Ennyi talán elég rólam és most Te jössz, mert bizony szembe kell nézni azzal aki most vagy.

Lehet hogy nem fog tetszeni amit mondok, de ha le akarsz szokni akkor muszáj szembenézni saját magaddal és ne feledd , nem sértegetni akarlak, csak a tényeket sorolom. A tények pedig Te vagy,  szépítés nélkül.

Az alábbiakban néhány dolgot elmondok rólad, amit ha napjában többször átgondolsz és kellő beleéléssel tudomásul veszel, akkor sikerülni fog megváltoznod.    (nekem is sikerült)

-         gondold végig- pénzt adsz azért, hogy saját magadnak árthass.  Szerinted te normális vagy?, mert ugye a tények nem ezt mutatják.

-         nem elég, hogy magadnak átassz, még a környezetedben élőket is mérgezed és a terhükre vagy az otromba szokásoddal. Csak azért nem szólnak ,mert szeretnek és inkább elviselnek a viták elkerülése végett. (okos enged alapon) Szerinted ezt érdemlik azok akik téged szeretnek?

-         a dohányzó ember szája, lehelete egyszerűen büdös, csikk illetve hamutartó szagú, undorító. Hogyan várod el, hogy megcsókoljanak? Ki szeret egy csikktartóval csókolózni ?    Igen, rólad beszélek, mert ezek a tények.

-         a dohányzó ember ruhája, lakása, környezete bűzlik a csikkszagtól, még akkor is ha mindent megtesz ennek eltüntetéséért. Néha, amikor épen eldobtad a cigit és embertársadhoz fordulsz hidd el nekem, hogy borzalmasan büdös vagy, árad belőled és a ruhádból az undorító csikkszag. A lakásod a bútoraid beveszik a csikkszagot, te nem érzed de mások igen.

-         a dohányzó ember a legkevésbé toleránsak közé tartozik. Önző vagy, senkivel sem törődsz , csak magaddal és ráerőlteted magadat és otromba szokásodat másokra, akik ezt kénytelenek elviselni. Mindent  föláldozol csak azért, hogy az undorító szokásodnak hódolhass. Még akkor is így van ez, ha a környezeted ezt látszólag elfogadja. A mikor társaságban meg kérdezed, hogy nem zavarja e őket ha te rágyújtasz, akkor természetesen azt fogják válaszolni hogy őket aztán  nem, tedd nyugodtan. De tudnod kell, hogy nagyon is zavarja őket, csak nem szólnak, mert elviselnek, mert szeretnek és elnézik neked. Gondold végig Te mennyire tiszteled őket és mennyire törődsz velük, amikor rájuk kényszeríted undorító szokásodat ?

-         bizonyos helyeken, találkozókon , összejöveteleken és bizonyos társadalmi csoportok körében, társaságban rágyújtani , rendkívül kulturálatlan viselkedésre vall. Olyannyira visszataszító, mint ha ott helyben nekiállnál pisilni. Ennél már csak az rosszabb, ha megkérdezed, rá gyújthatsz-e.  Nem tudják mit feleljenek, mert elképzelni sem tudják hogy hogyan létezhet ekkora arcátlanság. Te mit gondolsz erről? Kinek képzeled magad, hogy ezt megteheted? Mert te természetesnek veszed hogy ahol nem tiltják ott lehet.

Van még sok apró dolog ami a rossz szokásod számlájára írható , de talán dióhéjban ennyi elég ahhoz, hogy végiggondold azt hogy miért jó mindez neked és elhatározásodat komolyan vedd.

Itt az idő, hogy változtass és mostantól normális legyél. A dohányzást nem lehet csökkenteni és majd leszokni, mert ez elodázás. Csak úgy lehet, ha egyszer és mindenkorra eldobod a cigit. Kompromisszum nincs, mert az újabb haladékot jelent, miközben az agyad gyártja az elméleteket (hogy hozzájuthasson az adagjához)

Én háromszori nekifutásra szoktam le a dohányzásról azért, mert az első két alkalommal mindig bedőltem a legyártott elméleteknek. Ilyenek voltak: több nap és hét után úgy éreztem, hogy ez nekem bármikor megy, akkor szokom le, amikor csak akarom és ezért most nyugodtan megtehetem hogy egy –két szálat elszívok  (hát nem, bebizonyosodott)

Ilyen és hasonló elméletek fognak leszokásod közepette keletkezni, de tudnod kell, hogy csak az agyad akar átverni és haladékot akar kicsikarni. Hangsúlyozom  NE DŐLJ BE neki. Akaratodat és elhatározásodat úgy szilárdíthatod,  ha a fentebb felsorolt dolgokat naponta akár többször is átismétled  és mindig amikor nagyon kívánod a cigit, akkor újból átnézed azt, hogy ki is vagy te valójában. Nem baj ha közben megundorodsz magadtól, vagy utálni fogod a cigit, (de mégis hiányzik majd) , vagy ahogy én, még arra is haragudtam aki 20 méteres körzetemben cigizett . Nem baj ha az ön szuggeszió annyira jól sikerül, mint nálam, ahol már akkor megfájdult a fejem egész napra, ha akár szabadtéren, más ember cigarettafüstje megcsapta az orromat. Egy idő után addig utálkoztam az undorító cigarettán, hogy szinte véremmé vált az utálat azok iránt akiket cigivel a szájukban megláttam. Amikor egy fiatal csinos nőt láttam a mellettem álló kocsiban cigarettával a szájában, azonnal az jutott az eszembe, hogy mennyire undorító lehet a csókja, micsoda ostoba lehet, hogy képes a szájába venni egy izzó, büdös valamit, amiről azt állítja, hogy ez kell neki, ez neki jó. Más dohányzó emberek láttán is hasonló gondolataim támadtak.

A dohányzásról való leszokás első időszaka a legnehezebb Mert ekkor ürül ki a szervezetből  a nikotin, de a kompenzáló ellenanyag termelés még nem áll le azonnal. Ehhez szükség van néhány hétre, amit csak akarattal lehet áthidalni. Nem hiszek a tapaszokban és a nikotinpótló egyéb csodaszerekben. Nálam a legrosszabb elvonási tünetek 2 hét alatt elmúltak, ez volt a legkeményebb. Két hétig minden nap reggeltől estig folyamatosan fájt a fejem, elviselhetetlen voltam, a feleségem néha sírt és azt mondta, inkább szokjak vissza, úgy könnyebb velem, úgy elviselhetőbb vagyok.

Nem hallgattam rá és jól tettem, mer akkor azt gondoltam, hogy már nincs visszaút és végig csinálom , ha belepusztulok  is.

Ha le akarsz szokni, akkor fogadd meg a tanácsom. Nincs kompromisszum, csak kemény elhatározás van. Ne okold  a környezetedet, mert csak te vagy, a te döntésed van egyedül és a döntéseket te hozod magadnak. Akaratodat erősítsd folyamatosan, képzeletben utáltasd meg magaddal a cigarettát( lásd fent ,hogy ki vagy te)

Amikor néhány hónap vagy év múlva eszedbe jut, hogy valaha milyen jó dolog volt a kávé mellé elszívni egy cigarettát és nem érzel ezzel kapcsolatban semmit, akkor mondhatod el, hogy már leszoktál és már nem vezérel a szenvedélyed.

Sok sikert kívánok elhatározásod végrehajtásához és számodra egy jobb világ kibontakozásához.  És ne feledd , én sem vagyok  más ,mint te, én is ugyanazoknak a dolgoknak örülök mint te,  a bánatom is ugyan az, mint neked. Ha nekem sikerült akkor neked is sikerülhet.

 Üdv mindenkinek: Hockstock János

 

Ui.: Nemsokára itt a tavasz és újra amikor kimegyek kocogni érezni fogom a friss tavaszi levegő illatát, nagyon szeretem ezt az illatot. Futás közben szinte élvezettel szívom be a levegőt, nem tudok betelni vele. Ezt soha nem éreztem amikor dohányoztam, soha nem tudtam így örülni a friss tiszta levegőnek.

 

Címkék: szenvedély vagy betegség vagy mindkettő?

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

------ Judit üzente 14 éve

Kedves János!

Köszönöm ezeket a sorokat, a legjobbkor találtam rá! Épp a "haladékos" időszakban
vagyok. Elhatároztam, hogy leszokok a cigiről, napok óta csak csökkenteni sikerült.
Azt hiszem ez a cikk nagy erőt adott és remélem sikerülni fog!
Köszönettel és üdvözlettel: Judit

Válasz

Hegedűs Anita üzente 14 éve

LE A KALAPPAL!Kemény és őszinte.Remélem sok embernél célt érsz ezzel,és sikerül másoknak is segíteni!Gratulálok!

Válasz

Máté Tóth Mária üzente 14 éve

Köszönöm megindító, őszinte leírását a harcról, melyet sikeresen megvívott!:)és megnyert. Ez nekem is sikerülhet, ha akarom!:))) üdv Máté

Válasz

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu