Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Sajnos a legnagyobb figyelem és elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy szobanövényeinket megtámadják a különféle kártevők.

Most konkrétan a takácsatkák  ellen való védekezésről írok le néhány módszert:

 

A kétfoltos  vagy másnéven közönsége takácsatkák (Tetranychus urticae) a levelek hátoldalán élnek, szívogatják a legfiatalabb leveleket, aminek hatására apró, halvány fotok jelennek meg a levelek színén. A levelek fonákán pókhálóhoz hasonló szövedéket képeznek és abban élnek az alig látható, pókszerű állatok. A 4 pár lábú apró rovarok szabad szemmel alig láthatóak, alaposabb megfigyelésükhöz kézi nagyítót érdemes használni. Nagy egyedszám és súlyos kártétel esetén a levelek torzulnak, majd elszáradnak, lehullanak. Szobai  és  szabadban élő növényeket  is kedvelik, fertőzik. Nem válogatósak, több száz növényfaj (zöldség, gyümölcs, gyógy-, fűszer- és dísznövény) szerepel az étlapjukon.

Hogyan védekezhetünk vegyszer nélkül?

Az atkák a száraz, meleg körülmények között szaporodnak fel, ott érzik jól magukat. Ha rovarölő szert nem akarunk használni, gyéríthetjük az atkákat, ha csak vízzel spricceljük a levelek hátoldalát naponta többször is. Biztosabb, ha spriccelés előtt a leveleket letöröljük nedves ruhával és lezuhanyozzuk őlet, hogy a szövedéket és az atkák nagy részét eltávolítsuk a felületről. A szívogatási kártétel a leveleken végig ott marad, ezért néha félrevezető a tünet: gyakran előfordul, hogy az atkák már kihaltak, de a "nyomuk" ott marad.


Szívogatásnyomok a levélen és a pókhálószerű szövedék

Lakásban bio szereket alkalmazzunk

Lakásban még ajánlják a Biola vagy a Vektafid-A nevű növényi olaj hatóanyagú rovarölő szereket, melyek úgy hatnak, hogy a vékony olajréteg a leveleket befedve az alatta élő rovarok levegő hiányában megfulladnak. Igazi bio szerek.

Vegyszert csak szabadban használjunk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu