Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Kullancstámadás veszélyei:

További információk: www.kullancsinfo.hu

Itt a tavasz, egyre többen merészkednek ki a természetbe. Jönnek a napos hétvégék, friss levegőre, szabadba vágyunk. Erre hazánkban kitűnő lehetőségek kínálkoznak, de a ránk leselkedő veszélyekkel is tisztában kell lennünk. Ezek egyike a kullancstámadás.

Hazánkban egy tucat olyan kullancsfaj van, melyek képviselői az emberre is veszélyt jelentenek. A kullancsok többsége a lombos erdők lakója. Az állatok másfél méteres magasságban élnek, innen "mérik be" sétáló áldozataikat.

A kullancscsípés útján terjedő betegségek legismertebbike az agyvelőgyulladás, melynél a fertőzést követő 7-14 nap múlva influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek. Bár egy hét után panaszmentes lesz az illető, a betegség második fázisa már valóban súlyos betegség benyomását kelti: magas láz után fejfájás, hányinger, hányás, depresszió, memóriazavar. A betegek tizenöt-húsz százalékánál a szövődmények maradandó egészségkárosodást okoznak, egy-két százalékuk pedig a leggondosabb kezelés ellenére is meghal.

A másik ismert kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely kevés egyértelmű tünetet produkál. A betegség - amelynek lappangási ideje akár évekig is elnyúlhat - jól gyógyítható antibiotikummal, de a felépüléshez hónapok szükségesek.

Az agyhártyagyulladás védooltás-sorozattal megelőzhető, a Lyme-kór ellen hatékony oltóanyag még nem áll rendelkezésre.

Minden esetben fontos a megfelelő öltözék kiválasztása, tudatában annak, hogy a kullancsok nem szeretik a közvetlen napfénynek kitett bőrfelületet.

 (Forrás: kullancsinfo.hu)

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu