Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Üdv ( Ave ) Mindenkinek'

 

Szeretnék egy új blog sorozatot indítani, amely egy kissé máshogy mutatja be Szicíliát, mint ahogy a nagy általánosságban mindenki ismeri. Nem egy tengerparton napozós túrista szemével, hanem egy érdekességeket, kalandokat, különös nevezetességeket kutató, kereső utazó szemével.Aki egy autós túra keretén belül, felesége és saját tervei alapján, egy kis "tanulmány utat " is kever a vakációba. Azt szeretném, hogy aki még nem járt Szicílián, az ne csak az útikönyvek sablon látnivalóit ismerje, hanem tudja , hogy vannak lehetőségek másra is. Aki pedig már járt ott, annak feleleveníteni az ottani élményeket, érzéseket, hangulatot.

Bevezetésként, annyi, hogy 2006-ban, sikerült végig autóznunk, (roham tempóban, két hét alatt) Olaszország partvonalát. Ennek az útnak egy hatnapos része volt Szicília. Végig jártuk az útikönyveink által ajánlott nevezetességeket. Többek között : Agrigentót, Szelinutét, Szegesztát... Mindhárom helyen megcsodáltuk a gyönyörű ókori templomokat, de agytekervényeim hátsó traktusában motoszkált egy kérdés: Szépek ezek a görög templomok, de mi a franckarikát keresnek, ilyen nagyszámban Olasz földön?

A Messinai szorosban való visszafelé kompozás közben, már elhatároztuk a párommal, hogy egyszer még visszatérünk a szigetre.

Haza érkezve, elkezdtem utána olvasni, ennek a görög-olasz templom kérdésnek. A Görögök történelménél eljutottam a Nagy Görögország, azaz a Magna Graeciához. Kiderült, hogy az i.e.: VIII.- III. század között, nagyon sok Dél-Itáliai és Szicíliai várost, görögök alapítottak, sőt nem kevesebb mint 44 db oszlopsoros templomot építettek, a görög hagyományok és a kultúra terjesztésének érdekében.

Nagyon sok érdekességre bukkantam és azon vettem észre magam, hogy egy olyan útiterven gondolkozom amely érinti az összes, máig fellelhető görög gyarmati építészeti és kultúrális helyet, Itália területén. Kedves feleségem és családom azt hitte becsavarodtam, amikor látták, hogy Appianos, Polübiosz, Titus Lívius történeti műveit kezdtem olvasni. Az keltette fel az érdeklődésemet, hogy a görögök, milyen elgondolásból hagyták ott szülőföldjüket, kb a 10. olimpiájuk megredezésének környékén, és telepedtek le Itália túloldalán, ahol a Rómaiak még csak a mellettük élő Etruszkokkal hadakoztak, azért, hogy hol legyen Róma közigazgatási városhatára.

Olvasgatás közben kedvet kaptam a történelmi helyek felkereséséhez, és rábukkantam olyan látnivalókra, amiknek semmi köze  az ókorhoz, de érdemes megnézni, mert valamiért különleges.

Mint a mesében: három évig terveztem, három évig gyüjtögettünk, a három hetes útra.

2009 szeptemberében eljött az idő. ( nagy nehezen sikerült főnökeinkkel aláíratni a három hetes szabadságot is)

Szeptember 4.-én megpakoltuk a kis Szuzuki Wagon R-t, többek között 90 liter ásványvízzel, ismerve a Szicíliai ivóvíz helyzetet, és elindultunk "Olaszba....."

Ha a Szicília klub olvasói között van akit érdekel, hogy milyen helyeken jártunk és miket tapasztaltunk ,akkor megpróbálom leírni      (    Időm függvényében )

 

 

Címkék: nevezetességek történelem útinapló

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Fehér László üzente 14 éve

Várom a folytatást.Nagyon érdekel hogy milyen nevezetességeket sikerült megnéznetek.

Válasz

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu