Kis türelmet...
Az Életbogyót (vagy más nevén Kínai kúszómagnólia, latinul pedig Schisandra chinensis) azért hívják öt ízű gyümölcsnek, mert megtalálhatók benne az édes, savanyú, keserű, erős és sós ízek. Eredetileg Japánban, Koreában és Kínában honos. A hagyományos kínai orvoslás már 2000 éve használja.
Az életbogyó gyógyhatásai
Kínában álmatlanság, alvászavarok esetén és általános erősítőszerként használják. A szakirodalom alátámasztja, hogy kiváló köhögés csillapító,
és javítja az epe, máj, valamint a szív működését. Segít a vérkeringés
helyreállításában, mert csökkenti a mész és zsírlerakódásokat az erek
falán. Olyan flavonidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a
koleszterinszintet is.
Az életbogyó felhasználása
Az életbogyó terméséből frissítő és egészséges gyümölcslevet
készíthetünk. Lekvár főzésére is kiváló, de a teája is kellemes ízű.
A szárított
termésből, egy csésze teához 1-2 kávéskanállal használjuk. A termést
leforrázzuk, majd 12 órán át állni hagyjuk. Ezután fogyasztható.
A leveléből és a hjtásaiból is lehet teát főzni. A kínaiak a frissen szedett levelekből is elrágnak napközben egyet-kettőt.
Az életbogyó gondozása
Az életbogyó szeptemberben és
októberben érik. Májustól elborítják a növényt az illatos fehér, vagy
halványrózsaszín virágok. Kúszónövény, akár 3 méter magasra is megnő.
Szereti a félárnyékos helyeket, kiváló szoliter növénynek. Teljesen
télálló, könnyű gondozni, betegségekre nem érzékeny. Öntermékeny.
Könnyen nevelhető dézsában, teraszon vagy balkonon is.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Éltbogyó 2