Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó hírlevele Lesz-e forradalom 2013-ban?Anyukám történész, így különös vonzalmat érzek a történelem iránt. Legutóbb egy nagyon érdekes elemzést hallottam a forradalmak kitöréséről. A szakemberek elemzése alapján visszatérő szabályok vannak. Azt hinné az ember, hogy forradalmat a nyomorban élők csinálnak. Ez nem így van. A forradalmak akkor törnek ki, amikor nagy népcsoportoknak huzamosan kezd egyre jobban menni, és egyszer csak valami miatt hirtelen a jövedelmük legalább 30%-ot esik. Ilyenkor elszakad a cérna, kimennek tüntetni, kapát, kaszát és múzeumi T34-est ragadnak.

Ezek alapján teljesen jogos a kérdés: lesz-e forradalom 2013-ban? Ugyanis 2013-ban lép életbe az új nyugdíjrendszert szabályzó "A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény". Az elemzések szerint, ez alapján az újonnan nyugdíjba menők utolsó nettó fizetésük mindössze 25-40%-át kapják majd kezdő nyugdíjként. Tévedés ne essék, ez nem 25-40%-os jövedelemesés, hanem 60-75%-os! Ez messze túl van azon a határon, ahol a történészek szerint ki kell törnie a forradalomnak!

Ráadásul a magyar lakosság jövedelme az elmúlt két évtizedben minden más érzetünkkel ellentétben folyamatosan és erősen emelkedett. A közgazdászok szerint a rendszerváltás óta a magyar lakosság átlagjövedelme reálértékben (tehát az inflációt levonva) a mai napig megháromszorozódott! Ez egy lassú és folyamatos emelkedés volt – ezért nem látunk nap-nap után örömtüntetéseket a parlament előtt. Amikor ezt elmondtam a Pénzügyi Tervezési Műhelygyakorlaton többen is hitetlenségüket fejtették ki. Pedig gondoljon bele: Mennyi és milyen autó járt az utcákon 20 éve? Ivott-e bárki is ásványvizet húsz éve csapvíz helyett? Vagy Ice Tea-t a rendes tea helyett? És még hosszan sorolhatnám – a lényeg: bizony csendben és lappangva mindenkinek a jövedelme megnőtt.

Akkor elvileg adott a két követelmény: folyamatosan növekvő jólét után egy jóval 30%-nál nagyobb hirtelen jövedelem csökkenés. A forradalom 2013-ban ki fog törni.

Nem egészen. Ugyanis politikusaink nagyon szellemes és abszolút nem demokratikus eljárást találtak ki arra, hogy bár minden feltétel adva lenne, mégse törjön ki forradalom.

De először kezdjük az elején: miért kell ekkora szemétséget elkövetni? Miért kell ennyire alacsony nyugdíjat kapnia mindenkinek, aki 2013 után megy nyugdíjba?

Ha rátekintünk Magyarország népesedési adataira akkor rögtön látható, hogy 2013-ban kezd elmenni nyugdíjba az 1950-es évek elején született kiugróan nagy létszámú nemzedék, a Ratkó korszak szülöttei. ők egy-egy évjáratban majdnem kétszer annyian vannak, mint a mai fiatalok. Amikor ők nyugdíjba mennek, akkor a járadék befizetés helyett nyugdíjat vesznek majd fel. Az eddigi is erősen veszteséges nyugdíjrendszer teljesen összeomolna, ha ők is ugyan annyit kapnának, mint az azt megelőző nemzedékek tagjai.

Politikusaink ebben a helyzetben két megoldás közül választhattak. Az első megoldás az lett volna, ha mind a 3 millió magyar nyugdíjas nyugdíját egyenletesen csökkentik egy kicsit. Ez nem lenne vészes, csak kb. évi 2-3%-os csökkentés kellene. Ez azonban egy politikus számár öngyilkosság lenne, hiszen minden párt fő szavazó bázisa a nyugdíjasok (nézze csak meg bármelyik párt kampány plakátjait). Három millió nyugdíjas kedvét elrontani – ez bármelyik párt számára halálos ítélet.

Ezért okos politikusaink másik utat választottak. Ezért a már nyugdíjban lévők nyugdíjához nem nyúlnak, viszont az egész balhét a frissen nyugdíjba menők nyakába vágják: nekik lélegzetállítóan csökkenni fog a nyugdíjba vonulással a jövedelmük. De ők egyszerre kevesen vannak, havonta csak tizenkétezer ember.

Nyilván minden hónapban az a bizonyos tizenkétezer iszonyúan pocsékul fogja érezni magát, pár százan még majd tüntetni is el fognak menni. Mit fognak erre politikusaink mondani? És itt jön a második furfang. Ugyanis az erre vonatkozó törvényt nem véletlenül hozták meg még 1997-ben. (Itt jegyzem meg a szavazás eredménye 325 igen és 21 nem volt. Tehát lényegében mindenki támogatta...) Szóval politikusaink ezt fogják kérdezni a havi tizenkétezer teljesen jogosan elégedetlen friss nyugdíjastól: Eddig hol voltatok? Tizenhat éve meghoztuk a törvényt, miért nem készültetek fel rá? Volt elég időtök!

Ez nem egy vidám történet: forradalom ugyan nem lesz, viszont lesz egy nemzedékünk, akin példát statuálnak. Ők azok, akinek nagyon kevés jutott gyerekkorukban. Ők azok, akik közül csak nagyon kevesen járhattak egyetemre. Ők azok, akik kemény munkával felépítették, majd még keményebb munkával lebontották a szocializmust. És most ők azok, akiknél elfogy a szociális rendszer. És ők azok, akin mindenkinek meg kell tanulnia a demográfiailag elfogyó és egyre tovább élő szép új világ rendjét. Mert innentől aki nem rakja össze a saját maga számára az öregkorára maga a nyugdíjtőkéjét, az mélynyomorban töltheti öregkorát. És milyen remek hír – ez az időszak, ahogy nő az átlag életkor, mostantól már átlagosan több mint húsz év! Forrás:www.tothandras.hu

Címkék: nyugdíj toth

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu