Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Diavetítés indítása

Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Napraforgó2

A tészta hozzávalói

660 g finomliszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 dl olaj

1 ek. cukor
1,5 tk. só
kb. 4 dl tej
4 dkg friss élesztő

Kenéshez:

5-6 dkg olvasztott vaj

A tetejére:

1 tojás
napraforgó, len,-szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejben és 1 mk.cukorral.
Majd a többi hozzávalóival jól kidagasztjuk.
Keverőtálba tettem,melegen 1/2 óra alatt megkelt.
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.
Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük.

Hagyjuk pár percig pihenni.
Addig a másik tésztát vesszük elő.
Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe.
A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük.
Hagyjuk pihenni.
Elővesszük az első öt tésztagombócot.
Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle.

Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük.
Megkenjük olvasztott vajjal.

Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük.
Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk.
Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.

A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk:

A cikkeket kihajtjuk.

Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre.
Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük.

A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők:

Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk.
A közepébe helyezzük a félretett cipót.

A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük.
Nagyméretű tepsiben sütöttem, hogy a széle ne nyomódjon meg.
Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük.
A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó,-len,-vagy szezámmaggal.

Címkék: marcsi kelt tésztái  

Kategória: Saját

Látta 304 ember.

Értékeld

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Tavi Rózsa üzente 12 éve

Nagyon szép és ötletes! És bizonyára nagyon finom is.

Válasz

Üzenőfal

Prohászka Béláné üzente 6 éve

KÖSZI!

Kőszeghy Anna üzente 7 éve

Marcsikám emélem, hogy jól vagy!!!!!!!!!!!!!!!!! Puszi.

Schneiderné Mária üzente 7 éve

Kivánok áldott békés karácsonyt és boldog új évet sok puszi és nagy ölelés.

Schneiderné Mária üzente 8 éve

Szia Marcsika.Kívánok neked nagyon boldog névnapot kedves családod körében. Sok puszi és nagy ölelés. Mimi

Csík Lászlóné üzente 8 éve

Utólag is nagyon boldog egészséggel, örömmel teli születésnapot kívánok!! Csíkné Marcsi

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu