Kis türelmet...
Az A-, B- és 0-vércsoportot Karl Landesteiner (1868-1943) fedezte fel 1900-ban, majd 1902-ben Alfredo von Castello és Adriano Sturli találták meg negyedik (AB) vércsoportot.
A vércsoportok nagyon fontos genetikai jellemzőink. Ha figyelembe
vesszük a vörösvérsejteken található speciális antigén rendszereket,
ugyanolyan egyedi, csak ránk jellemző tulajdonságról beszélhetünk, mint
az ujjlenyomat vagy a DNS. Kialakulásuk nagyon szoros kapcsolatban áll
az emberiség történetével. A 0 vércsoport a legősibb, a „vadászó ember”
vércsoportja. Az A vércsoport („agrár típus”) a földművelés
megjelenésével, a B vércsoport („kiegyensúlyozott típus”) az északi
tájakra való vándorlás során jött létre, a legfiatalabb AB vércsoport
(„modern típus”) pedig a csoportok keveredése során alakult ki.
Megfigyelhető, hogy bizonyos vércsoportba tartozó emberek jobban
kedvelnek (adott esetben jobban tolerálnak) bizonyos típusú ételeket,
míg másokat elutasíthatnak. D’Adamo szerint ez egy kezdetektől belénk
ivódott „ősi tudás”, mely kiváló kiindulópont volt rendszerének
megalkotásában. Mivel a különböző vércsoportú egyének vérmérsékletében
és mozgásigényében is eltéréseket tapasztalt, módszere nem csupán a
táplálkozásra, hanem az ideális mozgásformák ajánlására is kiterjed.
Ismert,
hogy az elfogyasztott táplálék és szervezetünk között kémiai reakciók
sora zajlik le. Mindez a vérünkben is megtörténik a lektineknek
köszönhetően, melyek az ételekben található különféle fehérjetermészetű
anyagok. Vannak ételek, amelyek lektinjei nem összeférhetők
vércsoportantigénjeinkkel, azaz kedvezőtlenek számunkra, ugyanakkor
vannak olyanok, amelyek jótékonyak, valamint olyanok is, amelyek hatása
semleges. A megfelelő élelmiszerek fogyasztása segítheti a szervezetet
a táplálék jobb hasznosításában, valamint a fogyni szándékozóknak is
kedvező lehet, továbbá abban is segít, hogy az ideális testsúlyt
megtartsuk. Fontos viszont megjegyezni, hogy a vércsoportdiéta
elsősorban NEM fogyókúrás módszer, hanem egy teljes rendszer, életmód.
Ebből
kiindulva érthető, hogy akárcsak az ételek, az étrend-kiegészítők sem
minden embernél működhetnek egyformán. Minden vitamin, ásványi anyag és
növényi hatóanyag különleges szerepet játszik szervezetünkben. A
vércsoport szerinti tervek minden vércsoport számára külön-külön
meghatározzák a potenciálisan hasznos hatóanyagokat. Számos ilyen
hatóanyag létezik, melyek bizonyos szerveket és szöveteket előnyben
részesíthetnek. A vércsoportnak megfelelő táplálkozás követői számára
mára már elérhetők speciálisan az ő igényeiknek kifejlesztett
étrend-kiegészítők, melyek jól támogathatják az étrend hatásait.
FIGYELEM!
Minden ember másképpen reagálhat a hirtelen megváltoztatott étrendre,
ezért javasoljuk – különösen, ha Önnél bármilyen betegség fennáll –,
hogy a vércsoportdiéta megkezdése előtt konzultáljon orvosával!
Irodalom: Dr.Peter J. D’Adamo: Az AB0 terv; Budapest, 2001.
A vércsoportok megoszlása Magyarországon*:
0 32%; A 42%; B 18%; AB 8%;
A vércsoportok megoszlása a világon**:
AB poz. 4%; AB neg. 1%; B poz. 10% ; B neg. 2%; A poz. 34%; A neg. 6%; 0 poz. 37%; 0 neg. 6%
* Forrás: www.voroskereszt.hu
** Forrás: http://www.szote.u-sz
Ha érdekel ez a téma, vagy szerenéd a táplálkozásodat ennek megfelelően kiegészíteni, tudok segíteni!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!