Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


Az igazi tanár kitűnő humorista, elsőrangú színész és szerepjátékos, az emberi kapcsolatok zsenije, aki szabadon, gátlások és gátak nélkül képes kommunikálni, és úgy közvetíteni a gondolatait, hogy jól tudja: ugyanazt a dolgot minden tanítványnak kicsit másképp kell előadnia ahhoz, hogy az át is menjen.

Sokszor gondolkodtam azon, hogy a tanárképzőkből kikerülők többsége miért nem lesz igazi tanár. Persze, tudom, tanításra születni kell, és erre a pályára csak annak lenne szabad mennie, akinek ez a hobbija, és tanítás nélkül élni sem tud. Hevesi Mihály azonban ”A nyelvtanulás művészete” című kitűnő könyvében ennél konkrétabban megfogalmazta ugyanezt. Szerinte még a laikusok számára is nyilvánvaló, hogy a tanítás nem tudományos elméleteken alapuló laboratóriumi gyakorlat, hanem emberi kapcsolatokon múló, előhívó, teremtő folyamat – vagyis ahogy a könyv címe is mondja, művészet. Márpedig művészek nem teremnek minden bokorban.

Egy órán számtalanszor előfordul váratlan dolog, amit a tanárnak tudnia kell lereagálni, méghozzá építő jellegűen. Ehhez viszont többek között spontaneitásra van szükség, amit nem tanítanak meg a tanároknak, és hihetetlen hosszadalmas is megtanulni.

Fájó pontom az, hogy a magyar oktatás ennyire korszerűtlen, és lemaradt. Ezen a ponton is látszik: a tanárképzőknek végre le kéne mondaniuk arról, hogy olyan tanárokat ontsanak magukból, akik a gyerekek fejébe akarják tölteni az információt ahelyett, hogy a kulcsot adnák oda nekik, amely segítségével magától megy minden.

Vajon a tanárképzőkben mikor fogják tanítani a tanulás tanítását?

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Cilyó Sándor üzente 14 éve

Elég baj az

Válasz

A közeljővőben biztos nem.

Válasz

Cilyó Sándor üzente 14 éve

Igaz?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Helyes gondolatok!

Válasz

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu