Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Menü

MÁTYÁS KIRÁLLYAL BESZÉLGETTÜNK

KépMátyás király összejövetelt tartott  2014. február 11-én Kolozsvár főterén. A párszáz fős találkozón a nép kérdéseket tett fel a királynak és a lovának, amelyekre ők kivétel nélkül válaszoltak.

Angolul, románul, magyarul, franciául, olaszul és németül  lehetett kérdezni a királyt az Igen tessék által szervezett rendezvényen. Az audencia két órát tartott, ezalatt 60 kérdésre kaptak választ a kíváncsiskodók. Volt aki szavalt, volt aki panaszkodott, pimaszabb kérdések is akadtak, és olyan is aki verset kért. De a bronzba öntött király és hűséges lova minden helyzetben megtaláltak a kellő megoldást a válaszadásra. A legkisebb kérdező egy 4 éves kisfiú volt, aki a király koráról érdeklődött, a legöregebb pedig egy őszhajú, nyugdíjas bácsi, aki a szentségekről kérdezett.

Mátyás királytól többek között megtudtuk, hogy egyedüli, nagy szerelme Beatrix volt, szokta hallgatni a Kolozsvári Rádiót,  indulna az EP választásokon, örvendett az István királlyal való találkozásnak a Kolozsvári Magyar Napok keretében,a világegyetem királyi szakán tanulna, a boldogság titka szerinte az, ha azt a munkát végezheti, amit szeretne, de  jó az is, ha nem szorít a cipő, és van egy szép kalapunk Örvend annak, hogy 2015-ben Kolozsvár lesz Európa Ifjúsági Fővárosa, viszont annak kevésbé, hogy leszarják az arra repülő galambok. Horváth Anna alpolgármester kérdésére, miszerint ki a kolozsváribb: az, aki ide született vagy az, aki csak később jött ide, Mátyás ezt válaszolta: „az kolozsvári, aki otthon érzi magát a városban.” Érdekes módon, Márkus Barbarossa János költészetéről nem nyilatkozott, és az erdélyi autonómia kérdését még át kell gondolnia.
A ló sem fogta vissza magát, sokszor felnyerített, vidáman, játékosan válaszolgatott.Kiderült, hogy Rozinantekislány ló, és valószínüleg a szobrász kicsit melléfogott, mikor megalkotta. Elmondta, hogy  nem ő tehet róla, hogy farok nélkül szerepel a KMDSZ logóján, bár kicsit lekezelőnek tartja. A magyar válogatottnak azt ajánlja, lólépésben focizzanak, sajnálja, hogy kevés a zöld fű a téren, szívesen tanulna műépítészetet, ha lenne rá lehetősége, és ő is indulna az EP választásokon.

Mátyás király szerepébe Márkus Barbarossa János költő, hangszerkészítő, régiségkereskedő bújt, lovát pedig László Noémi költő, fordító személyesítette meg.

Csomor Cecília

Értékelés:

Címkék: esemény foto csomor

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu