Kis türelmet...
Info: Nök Lapja café, 2006. 01.04
- A bor iránti érdeklõdés Krúdy és Márai mûvei hatására támadt fel bennem - mondja Kovács Ákos, popzenész. - Tizennégy éves koromban láttam a Huszárik-féle Szindbád-értelmezést, amely minden idõk legjobb magyar filmje.
- Mostanra annyira fontos lett számomra a bor a kulturális
vonatkozásaival együtt, hogy sok évnyi tervezgetés után néhány hete
Tiffán Zsolt nemzetközi hírű borosgazda barátommal megnyitottuk az
Andante Borpatikát. Nemcsak elegáns borkóstolóhelynek, hanem közösségi
térnek is szánjuk, a pódiumszínpadon verses estek és házi muzsikálás is
helyet kap. A Tiffán-pince Cuvée Carissimae nevű csúcsházasítása régóta
a családunk ünnepi bora, húsvétkor és karácsonykor is ez van az
asztalon. Később boros rendezvények - kóstolók, árverések - alkalmával
személyesen is találkoztunk, beszédbe elegyedtünk, összebarátkoztunk.
A
bor az emberiség számára szakrális ital, a hagyomány szerint isteni
eredetű és jelentőségű. Nem véletlen, hogy mi sem sörpatikát vagy
koktélbárt nyitottunk. Az ember fiatalon az összes szabálynak nekimegy,
nem érdekli a tradíció, szabadosan él, mindent újra akar értelmezni.
Aztán, amikor benő a feje lágya, rájön, hogy az életnek vannak
mozdíthatatlan alapértékei, amelyekhez ragaszkodni jó. Így fordul az
ember egy idő után a bor felé is: elkezdi tisztelni a benne
megtestesülő hagyományt és munkát.
A szenvedély az én esetemben
nem jelent függőséget: bor nélkül is lehet élni, bár nem nagyon
érdemes. Nem is az alkoholtartalma miatt szeretem. Az a kapatosság, az
az örömérzet, amelyet a bor okoz, nem hasonlítható ahhoz a
részegséghez, amelyet egyéb szeszek váltanak ki az emberből. Remélem,
hogy egyszer lesz saját borom is: a Balaton-felvidéken fekvő birtokomon
hamarosan olaszrizlinget szeretnék termelni.
Mit mond erről pszichoanalitikusunk dr. Bokor László?
"A
szenvedélyes bortermelő nagyon tetszik: szakmát csinált a
borszeretetből. Látszik, hogy ez egy régi vonzalom. Ha a szenvedélyből
szakma lesz, az mindenképpen egészséges dolog. Az írásból nem derül ki,
hogy mennyi bort fogyaszt, de egy bortermelőnek ez szinte kötelessége.
Ha elkezdene annyit inni, amennyi már a munkáját és az életét is
befolyásolja, baj lenne, de ha a reggelt nem azzal kezdi, hanem este
iszik meg egy-két pohárral, nem lehet probléma. Az irodalmi utalások is
afelé visznek, hogy ez tényleg egy életforma, és a kreativitást helyezi
előtérbe." style="margin: 10px;"
A témáról bővebben a Nők Lapja január 4-én megjelenő 1-es számában olvashatsz!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!