Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mi gyakorló szülők, vagy még éppen most kezdő szülők, nem tudunk eligazodni az autósülések rengetegében. Nagyon nehéz eldönteni, hogy pontosan milyen biztonsági gyerekülést válasszunk gyermekünknek, hogy a legnagyobb biztonságban tudhassuk őt.

A lent leírt jogszabályt könnyű elolvasni, de értelmezni és a vásárlással összekötni annál nehezebb. Mint hozzáértő kereskedő (remélem ezt állíthatom magamról), sokszor kapok olyan kérdéseket leendő vásárlóimtól, amelyből kiderül, hogy nagyon sok kérdésük van az ülések kiválasztásával kapcsolatban.

 

Nézzük át röviden, milyen ülés típusok léteznek, életkor szerint:

 

Bébihordozó:

Ez a 0 vagy 0+ kategória.

A kettő között csak annyi a különbség, hogy a 0 kategória 10 kg-ig, míg a 0+ kategória 13 kg-ig használható.

A bébihordozó saját biztonsági övvel rendelkezik!

A bébihordozó bekötéséhez az autó 3 pontos biztonsági övére van szükség. Elől, vagy hátul, menetiránynak háttal rögzíthető. Ha a jobb első ülésre tesszük, akkor a légzsákot ki kell kapcsolni! Ha az autó légzsák az autóban nem kikapcsolható, a bébihordozót az első ülésbe rögzíteni TILOS!

A bébihordozó nagy előnye, hogy nem csak az autóban használható biztonsági ülésként, hanem abból kiemelve, a babát könnyebben tudjuk cipelni benne. A bevásárló központokból jól ismert bevásárlókocsikra keresztbe ráhelyezhető, így pl nyugodtabban tudunk vásárolni, miközben babánkat is folyamatosan szemmel tudjuk tartani.

Ez a biztonsági ülés fajta kb 10 hónapos korig használható. Utána (személyes tapasztalat) már teljesen kinövi a baba hosszban, még ha nem is éri el 13 kg-ot. Ráadásul ekkor már nagyon nehéz benne a babát vinni.

 

Ezzel párhuzamban és ez után következő kategória:

0-18, vagy a 0-25 kg-ig használható ülések:

Nem feltétlenül kell bébihordozót használnunk, bár szintén személyes tapasztalat alapján bátran írhatom, hogy ezek az ülések, ugyan 0 kg-tól használhatóak, egy újszülött baba aki 2-3 kg , egyszerűen elveszik az ülésben. Szó szerint lötyög benne.

Szerintem ezek az ülések, csak 3-4-5 hónapos kortól használhatóak megfelelően.

Viszont ez az ülést használjuk a legtöbb ideig. Egy jól megválasztott ülést 4-5 éves kora között nő ki a baba. Szintén gyerek mérettől függ!

Ezeket az üléseket, még a jobb első ülésre is be lehet rögzíteni 10 kg-ig, menetiránynak háttal.

(Ismét egy személyes tapasztalat: ha ide rögzíted tutira nem látsz ki tőle semmilyen irányba, így szerintem bár hivatalosan engedélyezett, veszélyes dolog. Ezek az ülések a jobb első ülésre egyszerűen túl nagyok!)

Ezeknek az üléseknek a jellemzőik:

- mindenképp dönthetőek (mert ebben a korban a baba elalszik az autóban), - saját biztonsági övvel rendelkeznek (általában 5 pontos övvel)

Az autóba rögzítéshez az autó 3 pontos biztonsági övére van szükség. Mivel ezeknek az üléseknek nagy műanyag talpuk van, így azt az autóba egy kétpontos biztonsági övvel is biztosan tudjuk rögzíteni. Ezt már akkor célszerű használni, ha már nagyobb a baba és a hátsó ülésen középre kötjük be az ülést, mert akkor az első ülés háttámláját sem fogja rugdosni, és a lába is jobban elfér.

Fontos arra figyelnünk bekötéskor, hogy a mostani autókban automata biztonsági övrendszer van. Ha szép lassan borítom előre az ülést (mint ütközéskor történik) sajnos az automata öv elengedi, így a lassú mozgásoknál az ülés kilazulhat.

Ezt megelőzendő, egy központi csattal, bekötés után az övet összerögzítem, így nem tud kilazulni semmilyen körülmények között sem. Sajnos nem minden üléshez van ilyen csatt.

A modernebb üléseknél már az ülésen gyárilag rajta van. Erre érdemes vásárláskor odafigyelni. Kérjen szakszerű segítséget az eladótól.

Ha már ezt a kategóriát kinőttük, jön a következő:

 

Itt kétféle kategória létezik:

9-36 kg-ig és 15-36 kg-ig autósülés

A kettő közötti lényeges különbség, hogy a 9-36 kg-ig használható ülésben van még 5 pontos biztonsági öv ami tartja a babát, a 15-36 kg-ig használható ülésben már nincs. Itt az autó 3 pontos öve tartja a babát és az ülést is.

Ez mindkét típus a végén ülésmagasítóvá alakítható.

Ha ebből az ülésből megfelelőt választunk, akkor már nem kell többféle ülést választanunk, mert gyermekünkkel együtt nő az ülés is. A fejtámla magassága általában emelhető.

Ezeket az üléseket hátra lehet rögzíteni, az autó 3 pontos biztonsági övével.

Ezeknél a típusú üléseknél létezik olyan ülés, aminek a háttámlája dől az ülés háttámlájával együtt. Ilyen például a Graco Maxi Junior, de ezeknél a típusoknál jellemzően már nem dönthető a háttámla.

Ha ezt a kategóriát is kinőttük, de gyermekünk még nincs 150 cm, akkor az ülés szétszedhető és csak ülés magasítóként használhatjuk tovább.

Ez mire is jó?

A jogszabály ezt mondja:

„A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető”

Na ezt nehéz megérteni! Pontosan mit jelent ez?

A szabály szerint 150 cm-ig kötelesek vagyunk gyermek biztonsági rendszerben szállítani. Viszont. Ha a gyerek 135cm-nél nagyobb, akkor már csak ülésemelő is elég ahhoz, hogy az autó hárompontos biztonsági övével lehessen megfelelően bekötni. Az ülés magasító ahhoz kell, hogy a gyereknek a 3 pontos biztonsági öv ne a nyakánál menjen, hanem a válla mögül jöjjön, így biztosítva a megfelelő, biztonságos rögzítést. Így végül is a gyereket csak hozzáemeli a magasító a biztonsági öv megfelelő magasságához.

 

A baba születésétől a kötelező biztonsági ülések használatáig 2 vagy 3 db ülésre lesz szükségünk.

A jogszabály teljes tartalmát lentebb olvashatod.

 

Ha vásárlási tanácsra van szükséged, hívj minket bizalommal. A nálunk vásárolt és személyesen átvett üléseknél, segítünk a beszerelésben, hogy megfelelően használd a megvásárolt ülést, hiszen a nem megfelelően rögzített autósülés olyan, mintha nem is lenne!

Tel: 0630/828-5596

http://www.babakocsiszakerto.hu

 

 

 

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

a közúti közlekedés szabályairól

48. §

(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

 

 (8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

 

Címkék: autósülés biztonság az autóban vásárlás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu