Na, gyere csak, nézz ide! Van itt már egy szép tojás készen. De lássuk csak mit csinál nyuszi mama, hogy szinesek legyenek a tojások.
Van amikor először is megfőzi őket keményre, miközben megfőzi a szinezőlevet is, s azután hagyja mindakettőt kihűlni. Amikor meg akarja a tojásokat festeni, belerakja őket a szinezőbe és hagyja ott ázni 10-15 percig. Azután letörölgeti egy papirszalvetával. Néha még meg is "himezi" őket úgy, hogy mielőtt megfestené a tojásokat, előbb olvasztott viasszal mindenféle érdekes mintát rajzol rá, s miután befestette a tojásokat, a végén a szalvétával a viaszt is ledörzsöli. Ha erősebb szineket akar, akkor beleteszi a tojásokkal együtt a fővővízbe a szinezőket is, 2 evőkanál ecetet is hozzádva 8 tojáshoz, és lassan főzi az egészet 20-30 percig. Amikor kész, langyos vízzel leöbliti és hagyja megszáradni. De aztán lehet festés előtt ki is fujni a tojásokat úgy, hogy mindkét végén egy egy kis lyukat fúrunk bele, a tűvel be is nyúlhatunk és megkavarjuk a tojást egy kicsit. Akkor egy tányer fölött jó erősen belefujunk és a sárgája, fehérje szépen kicsorog a másik végén.
Szinezők:
Vörös
Egy literes lábost tömj meg vöröshagyma héjával, öntsd fel vízzel és főzd fél órától egy egész óráig, attól függően milyen erősre akarod a szint. Hagyd kihűlni, mielőtt leszűröd.
Aranysárga
Főzz 2 vagy 3 kavéskanál turmeriket néhány percig, majd hagyd kihűlni. Lereszelt répa nyersen kicsavart leve is jó erre.
Rózsaszin
Cékla fővőleve, de ha sietsz, üveges eltett cékla leve is jó. Sőt, az érett eper is jó, enyhén sárgás rózsaszinűvé festi a tojást.
Kék
Egy fél fej piroskáposztát lereszelünk, beáztatjuk fél liter vízbe és beleteszünk 2 evőkanál ecetet. Éjszakán át ázni hagyva, reggelre szép mélykék leve lesz.
Zöld
A fenti ibolyafestékbe beleszórunk 1/4 kávéskanál szódabikarbónát, vagy mixerben ledarálunk egy marék petrezselymet és felhígitjuk egy kis vízzel.
Bordó
Piros szőlőlében áztasd a tojást.
Okker
Sárga hagymahéjakat főzz egy kevés vízben egy óráig. Aztán hűtsd ki.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kommentáld!