Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az amerikai eredetű apák napja közel egyidős az anyák napjával, s bár Magyarországon nem tudott gyökeret ereszteni, a világ számos országában egyenrangú társa a család többi tagjának ünnepével.

 

network.hu

 

 

Az anyák napja eredeti elgondolása, hogy évente egyszer a templomban tisztelettel adóznak az anyáknak. Egy ilyen misén vett részt Sonora Dodd, amikor felöltött benne a gondolat, hogy az apákról is hasonló misén illene megemlékezni.

Az Egyesült Államokban az ünnep nem ér fel az anyák napja népszerűségéhez, de nem sokkal marad el mögötte. Magyarországon viszont szinte teljesen ismerten az apák napja, pedig már kétszer is megkísérelték a honosítását. A két világháború között egy gyermekszervezet, a Szívgárda igyekezett az ünnepet a magyar köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek Szent József tiszteletével. A rendszerváltás után több próbálkozás is született, mindezidáig áttörő eredmény nélkül. Aki mégis úgy érzi, az apáknak is kijár az ünneplés, június harmadik vasárnapján ne feledkezzen el róla!

A szervezőmunkát követően 1910. június 5-re, Sonora özvegyen maradt – és gyermekeit egyedül nevelő – apja születésnapjára tűzék ki az első ünnepet. Az időpontot nem sikerült tartani, a csúszás miatt az esemény június harmadik vasárnapjára tolódott ki, ami ma is az ünnep egyik legelterjedtebb dátuma.

Kevés olyan szívmelengetô ünnep van, mint az anyák napja. Ekkor köszöntjük édesanyáinkat, megköszönve nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást, mellyel születésünk óta elhalmoztak bennnünket.
A hagyomány kezdetei:
Az anyák tiszteletére rendezett ünnepségeket elõször az õsi Görögországban tartottak, tavaszonként. Kegyelettel adóztak az istenek anyja, Rhea elõtt. A XVII. századi Angliában az édesanyákat az Anya-vasárnapon köszöntötték, mely a nagyböjt negyedik hétvégéjére esett.

Az anyák napja tengerentúli története: Az Egyesült Államokban Julia Ward Howe vetette fel az Anyák napja gondolatát 1872-ben. Úgy vélte, hogy ezt az ünnepet a béke jegyében lehetne tölteni. Az Anyák napja hivatalos megtartásának véghezvitelét a Philadelphiában élõ Anna Jarvisnak tulajdonítják. Ezt az ügyet édesanyjára való megemlékezésnek szánta, aki 1905-ben hunyt el, és aki a XIX. század végén megpróbálta létrehozni az Anyák barátságának napját. Ezzel a polgárháború sebeinek gyógyulását igyekezett elõsegíteni. Két évvel anyja halála után Jarvis tartott egy, az elhunyt tiszteletére szóló ceremóniát. Ez annyira megindította, hogy hozzáfogott egy kampányhoz, melyben az anyák tiszteletére szánt hivatalos hétvégét kívánt kineveztetni. Elsõként 1910-ben, Nyugat-Virginia államban ünnepelték az Anyák napját. Egy évvel késôbb már szinte minden állam jegyezte ezt a napot. 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az Anyák napját, nemzeti ünnepként, minden évben május második vasárnapján fogják tartani.

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu