Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Anyák napja

Az anyák napjának története az ókori Görögországba nyúlik vissza, majd az 1872-ben elsőízben az Amerikai Egyesült Államokban ünnepelt napot, szépen lassan átvették az európai országok is. A világ legtöbb részén függetlenül attól, hogy május első, második, vagy utolsó vasárnapján, esetlen október vagy decemberben ünneplik, elsősorban a személyes köszönetnyilvánításról szól annak a személynek, akinek mindig a gyerekei maradunk, akivel örömünket és bánatunkat megosztjuk.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követõ negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás elõtt külön erre a napra elkészítették az anyák süteményét.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével. 1907-ben a philadelphiai Anna Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Jarvis a célját 1914-ben érte el. Európában a virágkereskedő szervezetek, propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, melynek hatására ez az ünnep gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön is. Érdekessége az ünnepnek, hogy Amerikában maga a megalapítója, Jarvis harcolt aztán az ünnep ellen, annak elanyagiasodása végett.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.

Anyák Napján a gyerekek saját készítésû képeslapokat készítenek és verset tanulnak, ezzel lepik meg édesanyjukat. Az iskolákban, óvodákban anyák napi műsorokkal készülnek erre az alkalomra és a mai napig ez az ünnep inkább a virág és apróbb, saját készítésű ajándék és persze a köszönetnyilvánításról szól.

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu