Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 I. Hangvető Fesztivál 2006 november 15.    
November 18-án első alkalommal kerül megrendezésre a Hangvető Fesztivál, s máris olyan zenekarok lépnek fel az esemény színhelyéül szolgáló Gödör Klubban, mint Lakatos Róbert és a Rév, Szalóki Ági és zenekara, a Palya Bea Quintet, Balogh Kálmánról és a Gipsy Cimbalom Band-ről nem is beszélve.
   
Lakatos Róbert és a Rév
 
Lakatos Róbert és a RévLakatos Róbert, a felvidéki hegedűs-brácsás zenéjé- ben egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. A Luxemburgi Filharmonikusok brácsása, de emellett 2005 óta a RÉV formációval is együtt zenél. Muzsikájuk kiindulási pontja a folk, melyet olykor autentikusan, máskor a dzsesszel ötvözve, megint máskor klasszikus felfogásban játszanak. Repertoár- jukban felvidéki és kalotaszegi csárdásokat, zsidó dallamokat, román forgatóst, erdélyi és mezőségi páros táncmotívumokat is megszólaltatna.

A felvidéki brácsaművész Lakatos Róbert a klasszikus zene mellett magyar népzenével is foglalkozik, mindkét stílusban igen jártas és elismert.
Lakatos Róbert 2001-ben diplomázott a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola brácsa szakán, de már előtte is zenélt, méghozzá 1992-től a komáromi Szőttes Kamara- együttes-ben. Tanulmányai befejezése után egy évig a Pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes zenei vezetője volt. Klasszikus zenét pedig a Szlovák Nemzeti Filharmónia tagjaként játszott, ahol 1996 és 2003 között zenélt. A kiváló brácsaművész jelenleg a Luxemburgi Európai Szólisták zenekarának tagja.
Lakatos Róbert 2005-ben saját zenekart alapított, a RÉV-et. Az együttes a komoly és a népzene közti átfedéseket kutatja. Első lemezük 2005-ben jelent meg Hajnalodik címmel. Az album alapja természetesen a népzene, amit hol autentikusan adnak elő, hol klasszikus felfogásban, hol jazz-es improvizációkkal átszőve. A tradicionális népdalok mellett egy-egy Bartók átirat is hallható a korongon. Repertoárjukban felvidéki és kalotaszegi csárdások, zsidó dallamok, román forgatós, erdélyi és mezőségi páros táncmotívumok is megszólalnak. A zenekar fő hangszere Lakatos Róbert-nek köszönhetően természetesen a brácsa. Zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ.
 
Lakatos Róbert - brácsa, hegedű
Korpás Éva - ének
Mester László - brácsa
Unger Balázs - cimbalom
Hanusz Zoltán - gitár, brácsa
Takács Ádám - hegedű
Lelkes Tibor - bőgő ,tangóharmónika
 
 
Szalóki Ági és zenekara
 
Szalóki Ági és zenekaraA fiatal énekesnő, Szalóki Ági sokoldalúságára egyre több elismert zenész figyelt fel a közelmúltban. Szakcsi Lakatos Béla világhírű dzsessz zongorista legújabb műsorához benne találta meg énekes partnerét. A Hungarian Gipsy Show című műsor ősbemutatója 2005. május 20-án volt a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. Az énekesnő ugyanakkor évekig volt az autentikus népzenét játszó Ökrös együttes később a világzenét játszó Besh o Drom zenekar tagja, énekelt a Makám Anzix című lemezén, Nikola Parovval is többször dolgozott együtt, mindemellett a mai napig szívesen énekel autentikus népzenét játszó zenekarokkal is. Szalóki Ági jazz formációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére. A végeredmény egy melankolikus hangulatú album lett, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a jazz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak. A két hangzásvilág gyönyörűen illeszkedik, idomul egymáshoz, különleges zenei élményt ígérve a hallgatóságnak. A Hallgató az idei év Fonogram-díjas lemeze lett a jazz kategóriában.
 
Szalóki Ági - ének
Balázs József - zongora
Dés András - ütőhangszerek
Barcza Horváth József - nagybőgő
Lamm Dávid - gitár
Bacsó Kristóf - szaxofon
 
 
Palya Bea Quintet
 
Palya Bea QuintetA gyönyörű, természetes hangú énekesnő a fiatal népzenész generáció színes fantáziával megáldott alkotója, tapasz- talatait itthon és külföldön egyaránt gyarapítja. Csapatába olyan zenészeket hívott meg, akikkel már régóta együtt dolgozik. Velük, és Gryllus Samu zeneszerzővel készítette el tavaly a Weöres Sándor verseire írt Psyché-lemezt, jelenleg pedig az új lemez anyagán dolgozik, amely jövőre jelenik meg Franciaországban. A koncerten mindkét album dalai szerepelnek. Beával a filmvásznon is találkozhatunk hamarosan, Tony Gatlif Transylvania című filmjében.
 
"A népzene nekem egyszerre tradíció és szabadság, e kettősség minden ihlető izzásával. Ez vezetett el a magyar dalok után a cigány, bolgár és más zenékhez, saját dalok írásához, merész hangzásokhoz és egy merész személyességhez is. Kiválóan képzett, robbanékony zenésztársaim vannak mindehhez, akikkel egymást hallgatva játszunk, olykor játékosan hallgatunk."
 
Lukács Miklós - cimbalom
Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, duda, furulyák, kaval
Novák Csaba - nagybőgő, szájbőgő
Dés András - ütőhangszerek
 

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band
Vendégművész: Balogh Guszti /Nomada/
 
Balogh Kálmán és a többiekBalogh Kálmán megújult zenekarával lép közönsége elé. A nagybőgős Novák Csaba és trombitás-hegedűs Kovács Ferenc mellett csupa új tagot köszönthetünk a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band-ben. Bede Péter szaxofonja a fúvós hangzást állandósítja és a muzsika elementáris erejét fokozza, György Mihály gitár játéka a finomságokra fogékony füleknek nagyon kedves, még Frankie Látó az improvizatív dzsesszes irányt erősíti. A Kálmánéktól megszokott könnyed virtuozitás megmaradt, de az új zenei "ízek" új dimenziókat nyitnak meg mind a zenekar, mind pedig a hallgatóság előtt.
 
Balogh Kálmán - cimbalom;
Frenkie Látó - hegedű ,
Kovács Ferenc - trombita, hegedű;
György Mihály - gitár;
Novák Csaba - nagybőgő, ének;
Bede Péter - szaxofon
Balogh Guszti - ének
 

Címkék: Gödör Klub hangvető fesztivál

Kapcsolódó cikkek:

  Terasznyitó

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu