Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Guatemala, erőszak a kampányban
36 éve dúl súlyos konfliktus Guatemalában, ami a jelenlegi elnökválasztási kampányban politikai erőszak formájában is megjelenik. A felelősök büntetlenek maradnak, míg emberek milliói szenvednek tovább.

Guatemala: az elnökjelölteknek szakítaniuk kell a múlt súlyos örökségével

A szeptember 9-ére kitűzött guatemalai elnökválasztással kapcsolatosan közzétett levelében az Amnesty International sürgeti az elnökjelölteket, vessék latba befolyásukat, szólítsák fel a választókat a jelenlegi politikai erőszak beszüntetésére, végre birkózzanak meg a fegyveres belső konfliktus súlyos örökségével, és vonják felelősségre a bűnösöket.

"A Guatemalában 36 éve tartó konfliktus során nem büntették meg azokat, akik felelősek a gyilkosságokért , az erőszakért, a kínzásért és a eltűnésekért. Ennek következtében mérhetetlenül elszaporodtak a  büntetlenül garázdálkodó, és végtelen sok emberi szenvedést okozó illegális csoportok. Csak akkor van remény a kibontakozásra, ha a múltat lezárják", mondta Kerrie Howard, az Amnesty International  helyettes dél- és észak-amerikai programigazgatója.

"Guatemalában emberek milliói szenvednek a szegénységtől, erőszaktól és hátrányos megkülönböztetéstől, miközben a bűnösök szabadon járnak. A nők elleni erőszak, a bennszülött népcsoportok hátrányos megkülönböztetése, a közbiztonság hiánya és az igazságszolgáltatás tehetetlensége a Guatemalát fenyegető emberi jogi válság jelei", tette hozzá Kerrie Howard.

"Rendkívül aggasztóak az elnökválasztási kampány során elkövetett erőszakos cselekményekről érkező jelentések. Az Amnesty International  felszólítja az összes elnökjelöltet, hogy haladéktalanul ítélje el a poltikai erőszak megnyilvánulásait, és gondoskodjék arról, hogy a választási kampány a törvények és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett folyjék."

A levél kitér arra, mely körülményeket tartja a szervezet a legaggasztóbbnak. Ilyenek az emberi jogok megsértőinek büntetlensége, a nők és bennszülött népcsoportok által elszenvedett erőszak, valamint az emberi jogi aktivisták ellen elkövetett támadások.

Az elmúlt években romlott a közbiztonság; a rendőrségi statisztikákban egyre több gyilkosság szerepel. A rendfenntartó erőket azzal vádolják, hogy részt vettek általuk bűnözőnek tartott személyek, fiatal bandatagok, köztük kiskorúak megkínzásában és meggyilkolásában. A vádak nagy részét soha nem vizsgálják ki.

Nők százai esnek nemi erőszak és gyilkosság áldozatául. A rendőrség adatai szerint egyedül 2006-ban 581 nőt öltek meg, ezzel a 2001 óta meggyilkoltak száma több mint 2200. Az esetek közül csak néhányat vizsgáltak ki, és a nők változatlanul komoly veszélyben vannak.

Az Amnesty International  levele rámutat, milyen bizonytalan helyzetben vannak a vidéken élők, köztük a bennszülött népcsoportok, amelyek többnyire nagy szegénységben élnek, és a földek bérleti, illetve tulajdonjoga felett folytatott vitákban mindig ők húzzák a rövidebbet. Az Amnesty International 2001 óta 85 elűzetésről szerzett tudomást. Ezek során súlyosan sérültek az emberi jogok, sokakat bántalmaztak és sokan elveszítették otthonaikat.

A szervezet aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a guatemalai emberi jogi aktivistákat fenyegetik, megfélemlítik, bántalmazzák. Az Amnesty International helyi szervezetei szerint 2007 első hat hónapjában már 136 ilyen eset, 2004 és 2006 között pedig összesen 577 hasonló incidens történt. Legtöbbjüket nem követi vizsgálat és felelősségre vonás.

"Ha az elnökjelöltek nem mutatnak elszántságot a jogtalanságok megszüntetésére, aligha lesz gyors és mélyreható változás Guatemalában. Az Amnesty International  felszólítja az elnökjelölteket, nyilvánosan kötelezzék el magukat az emberi jogi helyzet javítása mellett", mondta Kerrie Howard.

Címkék: amnesty emberi jogok erőszak guatemala

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu