Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Akárhány ismerősömet kérdezem arról, hogy vajon hová költözne szívesen, ha egyszer el kellene hagynia jelenlegi lakóhelyét, mindig ugyanarra jutok: Győr mindenkinek ott van a top hármas listáján, függetlenül attól, hogy 20 vagy 200 kilométerre laknak onnan. Van valami ebben a városban, ami egyszerűen megfogja, elvarázsolja az embereket!
Győr - a találkozások városa Minden irányból hegyeken keresztül juthatunk ide a hűs folyók ölelte csendes, termékeny síkságra, a Kisalföldre, melynek valódi ékköve, szíve, mozgatórugója Győr. Igazi nyüzsgő, patinás, polgári hangulatú város ez, mely minden szempontból központja a régiónak. És hogy mi a titka? Csodálatos természeti környezetben fekszik és rendkívül szerencsés földrajzi elhelyezkedésű: itt van ugyanis a metszéspontja a Pozsony, Bécs, Balaton, Budapest tengelyeknek, mely nem csupán közlekedési, de jelentős gazdasági előnyökhöz is juttatja a várost. Nem véletlen tehát, hogy Győrt mindenhol a "találkozások városa"-ként emlegetik. A település története régre nyúlik vissza: Arrabona néven már a római korban város volt. Ma Győr-Moson-Sopron megye székhelye, az ország hatodik legnépesebb városa.

 

Legszívesebben Győr minden létező kincsét megmutatnám, a kihagyhatatlan kötelező látnivalókat, a hangulatos kapualjakat, a Duna part fényesre koptatott lépcsőit, az apró kis részleteket és helyeket, amit csak egy győri ismerhet! De mindez nem lenne elég! Gyere el inkább személyesen: Győrről ugyanis nem elég csupán mesélni, ezt a várost meg kell élni, tapasztalni!
Győr - a találkozások városa Győr nem az az "ötperces" város; romantikus, barokk hangulatú utcáin, hangulatos belvárosában órákon keresztül andaloghat az ember, miközben számtalan látnivalóban gyönyörködhet. A Belvárosban sétálva elegáns paloták, barokk terek, különféle stílusú épületek, ékes templomok, magasba lövellő szökőkutak és bűbájos sarokerkélyek szegélyezik utunkat. A barokk belváros rekonstrukciója olyan jól sikerült, hogy azt Europa Nostra-díjjal ismerték el. Az ember tényleg úgy érzi, hogy igazi barokk díszletek között lépdel. Hagyjuk hát magunkat elvarázsolni és barangoljuk be a várost!

 

A Káptalan domb tetején találjuk a Bazilikát, ahol a Szent László hermát őrzik. Amikor, 1192-ben Szent Lászlót szentté avatták, sírjából kiemelték a koponyáját, melyet aztán Európa legszebb hermájában helyeztek el. De itt tekinthetjük meg a vérző könnyeket ejtő Szűz Mária-képet is.

 

A Széchényi térre lépve az embernek az az érzése támad, hogy valahogy visszacsöppent a barokk korba: csodaszép barokk épületegyüttesek és erkélyek mindenütt. Itt találjuk a Loyolai Szent Ignác bencés templomot, a hozzá tartozó rendházzal, bencés iskolaépülettel és a Széchenyi Patikamúzeum épületével. Ezek között a falak között működik a nagy múltú, csupán napjainkban koedukálttá váló Bencés Gimnázium és Kollégium.  

 

Igazi csemegékre is bukkanhatunk a szebbnél szebb épületek közt! Itt van például az Ott-ház, mely a 18. században épült és homlokzata alapján kétemeletes palotának tűnik. De ne hagyjuk magunkat könnyen átejteni! A második emelet csupán megtévesztés, a barokk kor pompaközpontúságának szép példája - valójában pedig csak egy megmagasított homlokzati fal, néhány vakablakkal!
 

"Fújdogál a szél az Öreg Duna felől, elszakadtam régen a szeretőm mellől,/Anyám, Édesanyám engedjen elmennem, mert az édes rózsám sírva keres engem." - ezt a kétsoros magyar népdalt játssza minden órában, a Győr egyik jelképévé vált Városháza tornya. Ennek a szomorú siratónak a lassú dallama ebben a városban hozzátartozik a mindennapokhoz.
 

De itt van még látnivalónak a Győri Nemzeti Színház, melynek homlokzatát Victor Vasarely op-art alkotásai díszítik, vagy a Püspökvár, a Bécsi kapu tér, a Várkazamata, a Kőtár, a Xantus János Állatkert, a Frigyláda-szobor és még sokáig sorolhatnánk. 


És, hogy miről szól még Győr? Itt van otthon a Győri Balett, a Kazinczy Szépbeszéd verseny, az Audi TT, a Győri Keksz (sajnos már csak volt), a "speci", Kovács Margit, a Győri Filharmonikus Zenekar és az ETO.
Győr - a találkozások városa Győr és a víz. Ez a két fogalom elemi szinten forrt össze. Győr a folyók városa: behálózzák, átölelik a folyamok. Itt találkozik a Nagy-Duna, a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal. Bármerre induljunk, valamelyik keresztezi majd utunkat. A győriek megtanultak együtt élni a vízzel: használják, tisztelik és szeretik.

A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál, egy kellemes hangulatú félszigeten találjuk a városi strandfürdőt, melynek első medencéit 1931-ben Hajós Alfréd tervei alapján építették. A városban felszínre törő gyógyvizet az alig néhány éve átadott győri gyógyfürdő és élményfürdő hasznosítja.

Elképesztő érzés egy téli éjszakán kiúszni a hóesésbe és a forró vízből megcsodálni a kivilágított belvárost. Legalább egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni! - garantáltan felejthetetlen élmény lesz! Ott találkozunk!    

 

 

 

 

(forrás: kihagy6tatlan.hu)

Címkék: Győr látnivalók történelem

Kapcsolódó cikkek:

  Győr

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Mohácsiné Zsóka üzente 15 éve

Köszönöm ezt a kedvcsináló ismertetőt. Sajnos még nem jártam itt.

Válasz

István Halhóber üzente 15 éve

Köszönöm ,még nem jártam itt.

Válasz

Kováts Lajosné üzente 15 éve

Nagyon szeretem Győr várost, a vizek városát.
Gyönyörű épületei vanak. Jó a blog bejegyzésed Pannikám!
Köszönöm.

Válasz

Rné Magdi üzente 15 éve

Gyönyörű város Győr.
Szivesen elménnék máskor is oda,
de Tőlünk egy kicsit messze van.
Köszönöm.

Válasz

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu