Kis türelmet...
http://lakoma.gportal.hu/gindex.php?pg=18870998&nid=4325872
http://petibaba.blogspot.hu/2010/12/mezes-franciakremes.html
FRANCIAKRÉMES
Gyors leveles vajas tésztát készítünk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj, vagy 15 dkg margarin
2 db tojás
3 evőkanál tejföl
Kis só
1 kávéskanál ecet.
A vajat nagyon habosra kikeverjük, és hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettőbe vágjuk, a végeket kissé benyomkodjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kiforrósított sütőben 2 lapot sütünk belőle a tepsi hátán.
Krém:
5 db tojás
6 evőkanál cukor
2 csomag vaniliáscukor
5 evőkanál liszt
1 liter tej.
Tetejére:
Fél liter tejszín (Hulala)
Vaniliás porcukor a szóráshoz.
Habot készítünk: A tojásfehérjéket 4 evőkanál cukorral gőz felett kemény habbá verjük, amíg kemény, selymes, fényes lesz.
A tej háromnegyed részét, a vaniliáscukorral főni tesszük. Az 5 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a maradék tejet.
Ezt a keveréket lassan, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a fövő tejbe, és továbbra is állandóan keverve addig főzzük, mig a kanál nyomán az edény alja látszik. Azon forrón belekeverjük a krémet a habba.
A krémet langyosra hűtjük, és vastag rétegben rárakjuk az alsó lapra
Fél liter tejszínből (lehet Hulala) 4 kanál porcukorral nagyon kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.
A felső lapot éles vékony késsel négyzetekre vágjuk, így rakjuk rá a hab tetejére, vigyázva, hogy a sima alja kerüljön felülre. Az alsó lapot óvatosan utánavágjuk, majd beszitáljuk vaniliás porcukorral.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!